Hlavní obsah

Vláda schválila odklad splátek úvěrů a hypoték

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve středu schválila takzvané moratorium na splácení úvěrů a hypoték. Na svém webu to oznámilo ministerstvo financí. Vláda také odklepla návrh novely zákona o spotřebitelském úvěru. Oba návrhy musí ještě schválit obě komory parlamentu.

Foto: ČTK

Tisková konference po středečním jednání vlády

Článek

Splácení úvěrů a hypoték sjednaných před 26. březnem 2020 se zastaví na tři nebo šest měsíců. Nových úvěrů sjednaných po tomto datu, kreditních karet a kontokorentů se opatření nedotkne.

Dlužníci musejí před odložením splátek oznámit věřiteli, že mají o odložení zájem z důvodu ekonomických dopadů epidemie Covid-19.

Vláda tak ustoupila z původního záměru, kdy chtěla moratorium prosadit plošně i pro lidi, kteří o něj nestojí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Chceme pomoci občanům, živnostníkům i firmám, kteří se kvůli nouzovému stavu dostali do tíživé finanční situace. Po intenzivních jednáních se zástupci České národní banky a čtyř hlavních tuzemských bank jsme proto připravili řešení pro ty, které aktuální situace zasáhla nejcitelněji. Odložení splátek bude pro klienty dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Přehledně: Jaká nová opatření vláda zavedla a která naopak zmírnila

Koronavirus

Moratorium se nevztahuje na kreditní karty, kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry, operativní leasing nebo úvěry v souvislosti s obchody na kapitálovém trhu. Splátky navíc nelze odložit u úvěrů, u nichž byl dlužník k 26. březnu 2020 ve více než 30denním prodlení.

Pokud klient odložení splátky využije, délka splácení úvěru se prodlouží o dobu, kdy bude přerušeno. „Přerušení splácení úvěru nepovede k negativnímu zápisu v registrech. Lidé se tedy nemusejí obávat, že by jim do budoucna komplikovalo případné další žádosti o úvěry,“ doplnila Schillerová.

Vláda také schválila návrh novely zákona o spotřebitelském úvěru. Ta nově rozšiřuje okruh úvěrů, u nichž jsou stanoveny maximální sankce za opožděné splátky. Doposud se to týkalo jen úvěrů pro spotřebitele. Nově se ochrana bude vztahovat i na úvěry pro OSVČ.

Při prodlení delším než 90 dnů nebude výše smluvní pokuty moci přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky. Součet všech smluvních pokut pak nesmí přesáhnout polovinu z celkové výše jistiny. Úrok z prodlení navíc po 90 dnech nesmí přesáhnout zákonnou výši.

Vláda původně prosazovala plošné opatření

Vláda původně prosazovala plošné pozastavení splátek úvěrů a hypoték. Tedy i u lidí, kteří své závazky mohli a chtěli i nadále splácet. Proti tomu se stavěly samotné banky, kritičtí byli i odborníci. Podle průzkumu pro Komerční banku o moratorium stála jen zhruba třetina lidí.

Později se hovořilo o tom, že zbylé dvě třetiny lidí by dostaly možnost z moratoria vystoupit. Nakonec vláda přistoupila k opačné variantě – žádat se bude o vstup do moratoria.

Banky přitom již teď nabízely odklad splátek úvěrů, a to minimálně tříměsíční. Například Česká spotřitelna ale odloží splátky o i šest měsíců, Equa bank o pět, Sberbank umožňuje odklad poloviny splátky na pět měsíců. Odklad se nicméně bude týkat i nebankovních institucí. Ekonomové se obávali, že zejména u nich může moratorium způsobit problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám