Menu
TOPZINE.cz
Cestování

Turkmenistán zakázal používání slova koronavirus a doporučuje vykuřování halucinogenní drogou

Slovo koronavirus je v Turkmenistánu zakázáno vyslovovat na veřejnosti nebo používat v brožurách či v tisku. Koronavirus zkrátka nesmí existovat vůbec nikde. Kdo jej vysloví nahlas na veřejnosti, může být bez prodlení zatčen. Tyto informace uvádí Reportéři bez hranic.

Zákaz slova koronavirus na veřejnosti

Turkmenistán je stát s autoritativní mocí a rozhodně nechce mezi lidmi šířit paniku, nad kterou by pak hlava státu nemohla mít kontrolu. Přísná kontrola tedy musí být. Kromě toho, že byl vydán zákaz vyslovovat slovo koronavirus či jej používat v psané formě v médiích, lidé na veřejnosti také nesmí nosit roušky, aby se tím nedávalo najevo, že by se snad něco mohlo dít.

I když prozatím v Turkmenistánu nebyl hlášen žádný případ nákazy, úřady jsou již raději v pohotovosti a kontrolují, co se dá. Například zcela nenápadně měří lidem teplotu na vlakových a autobusových zastávkách nebo rozdávají vlhčené ubrousky na místech, kde se pohybuje velké množství lidí. Prezident Turkmenistánu Berdymuhamedov také lidem už někdy v polovině března doporučil, aby si vykouřili svá obydlí rostlinou harmala.

Jennifer Lopez čelí kritice. Zpívala pro kontroverzního turkmenského prezidenta

Vykuřování obydlí halucinogenní drogou na radu prezidenta

Harmala je rostlina, která pochází z Mongolska. Jedná se o posvátnou bylinu určenou k rituálním účelům. Má výrazné narkotické účinky. Říká se jí také syrská routa (Peganum harmala) a bývá součástí kultovních halucinogenních nápojů. Harmala se využívala už od starověku a je o ní zmínka v mnoha historických dokumentech, například ve védských textech.

Jak se zdá, různé státy praktikují v boji s koronavirem různé způsoby. V případě Turkmenistánu je to vyloženě až magická praxe. Pokud se tedy kontrola slov a používání narkotik osvědčí, třeba tyto praktiky vyzkoušejí i jiné státy…

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Turkmenistán zakázal používání slova koronavirus a doporučuje vykuřování halucinogenní drogou