Hlavní obsah

Lovit ryby nebo zvěř můžete i s propadlými loveckými lístky

Právo, sp

Rybáři, kterým skončila platnost rybářského lístku po 1. březnu 2020, mohou během nouzového stavu v České republice lovit ryby i nadále s tímto neplatným dokladem. Ministerstvo zemědělství (MZe) už v posledních dnech několik takových případů s rybářskými organizacemi řešilo.

Foto: Petr Veselý, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak Právu sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý, platí v těchto případech obdobný precedens jako u jiných osobních dokumentů.

Ministerstvo vnitra (MV) vydalo stanovisko k posuzování prokazování odborné způsobilosti k výkonu rybářského práva a k výkonu práva myslivosti v době nouzového stavu. Podle něj mohou osoby, kterým po 1. březnu skončila platnost rybářského lístku, během nouzového stavu prokazovat odbornou způsobilost k výkonu rybářského práva i nadále tímto neplatným dokladem. Příslušné správní orgány, a to včetně rybářské stráže, by neměly přestupky týkající se neplatného rybářského lístku řešit.

Stejný postup platí u prokazování odborné způsobilosti k výkonu práva myslivosti, tedy u osob, kterým po 1. březnu skončila platnost loveckého lístku. I v tomto případě by správní orgány, včetně myslivecké stráže, měly upustit od projednání přestupků, jejichž skutkovou podstatou je porušení povinnosti mít u sebe platný lovecký lístek. Týká se to pouze případů, které se staly po 1. březnu 2020 a po dobu trvání nouzového stavu.

Mládež na Rokycansku opékala buřty, zasáhla policie

Krimi

MZe upozorňuje členy rybářské stráže a myslivecké stráže na stanovisko MV z 20. března 2020. Podle něj mohou občané, jimž po 1. březnu skončila platnost občanských průkazů nebo cestovních pasů, svoji totožnost v ČR nadále prokazovat těmito neplatnými doklady. Pokud má dotyčná osoba alespoň jeden platný doklad (OP, CP nebo ŘP), měla by se prokázat některými z těchto dokladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám