Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Země se díky uzavření měst kvůli koronaviru hýbe jinak, jásají vědci. Mohou získat cenná data

Armáda společně s policií střežila 23. března 2020 česko-německý hraniční přechod na Cínovci na Teplicku. Ten je nyní uzavřen a přehrazen silničními betonovými svodidly v důsledku nařízení vlády o zákazu cestovat do zahraničí v souvislosti s šířením koronaviru. foto: ČTK

BRUSEL/PRAHA - Seismologové nadšeně vítají uzavírky měst a izolaci lidí. Díky sníženému pohybu lidí a zboží na planetě totiž mohou mnohem lépe pozorovat zemětřesení a další procesy v zemské kůře.
  5:00

„Snížení hluku v takovém měřítku zažíváme pouze po krátkou dobu kolem Vánoc,“ uvedl pro magazín Nature Thomas Lecocq z bruselské Belgické královské observatoře, jejíž vědci si události všimli jako první.

Šéf WHO varoval před používáním neověřených léků proti koronaviru

Lecocq vysvětlil, že pohyb lidí, automobilů a průmyslových strojů, vytváří v zemské kůře vibrace, které sice nejsou jednotlivě příliš výrazné, ale společně vytvářejí „hluk v pozadí“, jenž následně ruší signály zachycované seismologickými detektory.

„Získáváme signály bez ruchu, a to nám umožňuje vymáčknout o trochu více z událostí, jako jsou zemětřesení,“ uvedl pro magazín Nature seismolog Andy Frassetto působící na Výzkumném institutu seismologie v americkém Washington D.C. Pokud bude uzavření měst pokračovat, budou podle něj vědci schopni mnohem lépe detekovat následky otřesů v zemské kůře po zemětřesení.

Od zavedení vládních opatření proti koronaviru v Belgii prý podle vědců poklesl „seismický hluk“ o třetinu. Značný propad nastal hned po uzavření škol a restaurací, po kterém následoval ještě další pokles 18. března, když vláda povolila vycházení jen v nutných případech. „Máme teď v Belgii opravdu ticho,“ řekl Lecocq.

Stejná data zaznamentala i studentka geofyziky Celeste Labedzová z amerického California Institute of Technology. „Pokles je vážně divoký,“ napsala na sociální síť.

Propad „seismického hluku“ zlepší citlivost vybavení a umožní vědcům sledovat i vibrace způsobené vlnami v oceánech.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!