Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zvuk ticha. Umělecký projekt zachycuje atmosféru města v koronavirové karanténě

Liduprázdná Celetná ulice v centru Prahy na snímku z 23. března 2020. Ulice českých měst jsou vylidněné kvůli vládním opatřením proti šíření nového koronaviru. foto: ČTK

PRAHA - Již pět let fungující umělecký web Cities and Memory (Města a paměť) spustil nový projekt. Chystá se vytvořit interaktivní mapu světa v době koronaviru pomocí materiálů zachycených přímo z ulic.
  5:00

Koronavirová atmosféra může být tichá, díky vylidněným uličkám a prázdným silnicím. Může být ale také hlučná, když lidé zpívají z balkónů nebo potleskem děkují zdravotníkům. V každém případě jsou ale všechny tyto zvuky jedinečné.

Liduprázdná dolní část Václavského náměstí v Praze na snímku z 23. března 2020....
Liduprázdné prostranství před orlojem, jindy plné turistů, na Staroměstském...

Stuart Fowkes, provozovatel webu Cities and Memory si myslí, že karanténa drasticky změnila všechna města během několika málo dní. „Žijeme v opravdu unikátní době, ve které města zní tak, jako ještě nikdy předtím nezněla,“ sdělil Fowkes deníku The Guardian.

„Existuje celá řada skvělých fotografií i videí opuštěných ulic. Nikdo se ale zatím nesoustředil na to, jak ta města znějí,“ vysvětlil motivaci za projektem. Zvuky z interaktivní mapy se podle něj dají zařadit do jedné ze čtyř kategorií.

Tou první jsou zvuky, které před koronavirem neexistovaly. Příkladem toho jsou právě hromadné potlesky zdravotníkům v první linii. Do druhé kategorie patří zvuky domova a izolovaných lidí v něm. Třetí pak zvuky přírody, které jsou slyšet stále silněji, protože zvuky měst utichají. Poslední kategorií jsou zvuky ulic charakterizované například jemným hučením ventilací z liduprázdných obchodů.