Hlavní obsah

Portál italské správy sociálního zabezpečení napadli hackeři

– Řím

Neznámí počítačoví hackeři napadli internetový portál italského Národního ústavu sociálního zabezpečení (INPS) a ve středu dočasně přerušili jeho provoz. Podle agentury Reuters to oznámil šéf INPS Pasquale Tridico. Útok přišel v době, kdy na internetových stránkách občané začínali žádat o zvláštní sociální příspěvky vyhlášené v souvislosti s pandemií způsobenou koronavirem. Zatím není jasné, kdo za incidentem stojí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"V posledních několika dnech jsme zaznamenali několik hackerských útoků, které způsobily zásadní narušení provozu," řekl Tridico. "Pokračovaly také ve středu, a museli jsme proto stránku uzavřít."

Itálie je zemí s největším počtem obětí nemoci COVID-19 na světě, Řím jich za posledních šest týdnů ohlásil přes 12 400.

O příjmy se bojí i hackeři. Nabízí koronavirové slevy

Bezpečnost

Místní úřady se ve snaze zastavit šíření nákazy uchýlily k celostátní karanténě, která v podstatě zastavila místní hospodářství, čímž způsobila řadě Italů finanční potíže. Vláda proto v první reakci na situaci rozhodla, že živnostníci a sezónní pracovníci mají nárok na jednorázovou platbu ve výši 600 eur (zhruba 16 500 korun). O příspěvek se přihlásilo zatím asi 339 000 lidí, hackeři však nyní znemožnili dalším, aby o částku požádali.

Někteří uživatelé internetu uvedli, že se jim nepodařilo přihlásit se k portálu INPS, nebo že se jim ve formulářích objevovaly vyplněné osobní údaje jiných občanů. Tridico se však nezmínil o tom, že by se hackerům podařilo ukrást z databází osobní data.

Vládnoucí Demokratická strana (PD) vyzvala bezpečnostní složky, aby útok vyšetřily. "Tyto hyeny musí být okamžitě zastaveny," prohlásil místopředseda PD Andrea Orlando.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám