Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Věda

Čeští vědci se spoléhají sami na sebe. Vyvíjejí testy

Rychlotesty na koronavirus. foto: ČTK

Původní zpráva
Praha - Testování na Covid-19 hraje důležitou roli nejen ve statistikách, ale zejména v praktickém zvládání tohoto onemocnění, které doslova hýbe celou společností. Problémy jsou s nedostatkem testovacích sad, vyhodnocováním odebraných vzorků i spolehlivostí rychlotestů.
  10:00

Na dotaz Lidovky.cz, jak je na tom Česká republika aktuálně se zásobami testů a odběrových sad, odpověděl po zasedání včerejšího krizového štábu jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček: „Máme k dispozici klasické PCR testy, které se dělají na základě odběru vzorků z nosu, v úterý jich přiletělo asi 25 tisíc. Už byly distribuovány na jednotlivá odběrová místa.“ Pokud jde o rychlotesty, řekl, že v zásobě jich má Česká republika jeden milion a jako příklad uvedl Moravskoslezský kraj, kam jich bylo tento týden distribuováno 70 tisíc.

Rychlotesty na COVID-19 odhalí protilátky viru, ty se projeví tři dny po prvních příznacích

Problémy s testovacími sadami této týden ohlásilo i několik nemocnic. Liberecká krajská nemocnice se podle svého mluvčího Václava Řičáře potýkala s několikahodinovým výpadkem odběrového materiálu v pondělí. „Aktuálně máme zásoby testovacích sad maximálně na pět dnů. Dodávky řešíme se všemi seriózními partnery, především s českými pobočkami nadnárodních firem. Vyhýbáme se jen překupníkům,“ řekl Lidovky.cz Řičář.

Testování na Covid-19 se podle mluvčí nemocnic Královéhradeckého kraje Lucie Chytilové ode dneška (2. dubna) zastaví v odběrovém stanu v areálu trutnovské nemocnice. „Důvodem je nedostatek materiálu pro zpracování vzorků v laboratoři, která nyní přednostně zpracovává požadavky na vyšetření pacientů krajských nemocnic,“ uvedla pro Lidovky.cz s tím, že trutnovská laboratoř je jediná v krajských nemocnicích, která testy na Covid-19 vyhodnocuje. „Chybí nám sety určené do přístrojů v laboratořích, které musí být kompatibilní s přístrojem, musí se tedy objednávat u výrobce. Výrobci přístrojů jsou z Itálie a Francie. Termín dodání je neznámý, poptávka celosvětově mnohonásobně převyšuje nabídku. Hledáme proto jiné řešení,“ upřesnila Chytilová.

Čeští vědci: musíme si pomoct sami

Kromě ministerstev a nemocnic usilovně pracují na zlepšení možností testování českého obyvatelstva také Akademie věd ČR (AV ČR) spolu s vysokými školami.

Podle koordinátora „akce testování“ za AV ČR a Univerzitu Karlovu (UK) Jana Konvalinky se na testování nejrůznější formou podílí nejméně 15 různých institucí, a to buď tím, že samy testují – Univerzita Palackého v Olomouci, Masarykova univerzita-CEITEC, Biocev, Ústav molekulární genetiky, Parazitologický ustav, nebo vyvíjejí metody na rychlé testování (Ústav organické chemie a biochemie) či připravují rekombinantní enzymy nutné k testování.

„Kapacita je v tisících vzorků denně. Z mnoha důvodů ji zatím ji nemůžeme naplnit, především proto, že nejsou a nebudou komerční kity, které si musíme vyvíjet sami, stejně jako počítačový systém sledování vzorků. Každá nemocnice odebírá vzorky jinak, nelze použít roboty, protože zkumavky nejsou typizované. Nejsou příslušné odběrové štětičky a tak dále,“ popsal Lidovky.cz Jan Konvalinka, který sám pracuje v Ústavu anorganické chemie a biochemie a na Přírodovědecké fakultě UK.

Česko očekává další milion rychlotestů na koronavirus, které pokryjí více než měsíční potřebu

V blízké budoucnosti se podle jeho slov ohledně testování připravuje počítačový systém na sledování vzorků, robotizace jejich zpracování a vyhodnocování s použitím originálních českých komponent pro izolaci virové RNA. Zmínil i testování nejohroženějších skupin obyvatel, kam spadají klienti domovů pro seniory a domů sociálních služeb.

Právě tohle je „agenda“ i ministerstva zdravotnictví, které chce navíc podle náměstka ministra Romana Prymuly už tento týden spustit testování obyvatel Litovelska, jimž v pondělí skončila karanténa. „Hygiena dostala povel, aby ho zahájila. Už jsme tam zavezli 22 tisíc testovacích setů, abychom mohli lokalitu otestovat. Chceme vědět, kolik osob se tam dostalo do kontaktu s tímto onemocněním,“ řekl včera. Zároveň sdělil Českému rozhlasu, že chce zjistit promořenost obyvatel, tedy podíl nakažených na celkové populaci. Proto chystá test na koronavirus u vzorku populace, pravděpodobně dosud nespecifikovaného počtu Pražanů. S rychlotesty, které zjišťují hladinu protilátek v těle po nákaze koronavirem, by chtěl začít příští týden.

Rychlotesty ale nemusí infekci odhalit v rané fázi. Podle manuálu Státního zdravotního ústavu k rychlotestům se protilátky objevují v dostatečné míře až tři dny po prvních příznacích. Proto by měly být při testování reprezentativního vzorku populace podle Prymuly rychlotesty doplněny i PCR testy, které zjišťují ribonukleovou kyselinu (RNA) koronaviru.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) včera řekl, že rychlotesty budou pravidelně používány i pracovníků v sociálních službách, nepočítá ale s plošným testováním obyvatel. Je podle něj nutné se zaměřit na testování rizikových skupin a pacientů, kteří mají příznaky nemoci Covid-19. Zároveň odmítl, že ČR málo testuje. V mezinárodním srovnání je počet testů podle jeho slov nadprůměrný.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...