Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Izraelský ministr zdravotnictví se nakazil koronavirem. Byl v pravidelném kontaktu s Netanjahuem

Ochranný oblek izraelského zdravotníka foto: ČTK

Tel Aviv - Izraelský ministr zdravotnictví Jaakov Licman a jeho manželka Chava se nakazili koronavirem. S odvoláním na oficiální prohlášení ministerstva, které vyšlo v noci na čtvrtek, to napsal izraelský list The Times of Israel. V Izraeli koronaviru dosud podlehlo 31 lidí a nakažených bylo zaznamenáno přes 6200.
  10:02

Jedenasedmdesátiletý ministr je dosud nejvýše postaveným izraelským politikem s koronavirem. Nyní je s manželkou v izolaci, dostává se mu potřebné péče a lékaři jeho stav pozorují. Podle prohlášení se ministr cítí dobře.

Rouška vyvolává falešný pocit bezpečí, rodinný svátek bude pro Izrael zkouškou, říká epidemiolog

Licman byl v pravidelném kontaktu s premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími činiteli. Lidé, s nimiž se stýkal, budou nyní muset do karantény. Izraelský list Haarec napsal, že do izolace se kvůli setkání s Licmanem musí uchýlit také šéf izraelské zpravodajské služby Mossad a šéf Národní bezpečnostní rady. Sám premiér je v izolaci poté, co se nákaza potvrdila u jeho poradkyně. Koronavirus se u premiéra nicméně dosud neprokázal.

Koronaviru v Izraeli podlehlo už 31 lidí a počet potvrzených případů stoupl na 6211. Všem pěti pacientům, kteří na onemocnění COVID-19 zemřeli v noci na dnešek, bylo podle listu The Times of Israel více než 72 let a tři z nich měli i jiné zdravotní potíže. Ve vážném stavu je 107 pacientů, z nichž 83 je napojeno na ventilátory. Průběh onemocnění je středně vážný u dalších 127 lidí, ostatní mají mírné nebo žádné příznaky. Zotavilo se 289 lidí. V zemi platí přísná omezení pohybu a obyvatelé mohou ven jen v nutných případech, jako je například nákup potravin či léků.

Ultraortodoxní židovskou komunitu, k níž Licman patří, koronavirus silně zasáhl. Na začátku šíření nákazy v Izraeli někteří rabíni odporovali vládním nařízením o omezení pohybu či je ignorovali. V poslední době je ale podle izraelských médií kritizují čím dál méně.

Izrael se snaží vycvičit psy, aby dokázali vycítit koronavirus ze slin nakažených

Ve středu Netanjahu nařídil, aby policie obklíčila převážně ultraortodoxní město Bnei Brak východně od Tel Avivu a omezila pohyb obyvatel. Bnei Brak je druhým koronavirem nejvíce zasaženým místem v Izraeli. Nejvíce nakažených je v Jeruzalémě.

U mnoha lidí koronavirus vyvolá jen mírné příznaky v podobě kašle či horečky. U starších osob a lidí s jinými zdravotními problémy ale může způsobit zápal plic a následky mohou být fatální.

Autor: