Hlavní obsah

Ocenění Red Dot za design má multifunkční lavička Manta inspirovaná rejnokem

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější kolekce venkovního nábytku designérky Lucie Koldové patří v letošním roce mezi produkty, jež získaly prestižní ocenění Red Dot. Cena má pomáhat lidem objevovat a poznávat kvalitní a inovativní design. Mimo jiné i ten český. Netradiční pojetí sezení s názvem Manta designérka navrhla pro značku mmcité. Inspirací pro tvar i jméno kolekce se stal elegantní pohyb rejnoka.

Foto: Archiv firmy mmcité

Mladá designérka Lucie Koldová získala loni i hlavní cenu pražského festivalu Designblok. Letos má za nábytek s názvem Manta ocenění Red Dot.

Článek

Německé ocenění Red Dot Award se uděluje ve třech základních kategoriích - za produktový a komunikační design a za designový koncept.

Jde o jednu z nejširších designových výběrových soutěží na světě. Produkty mohou získat nejvyšší ocenění Best of Best (Nejlepší z nejlepších) nebo ocenění Vítěz či získat alespoň čestné uznání.

Foto: Archiv firmy mmcité

Jde o kultivovaný a elegantní venkovní nábytek.

Venkovní nábytek Manta svým tvarem a funkcí reaguje na potřeby současného života a představuje nápadité řešení pro kombinaci práce a odpočinku. Oblé křivky kopírují pohyb imaginárních vln, ztělesňujících pracovní flow, tvar ale zároveň poskytuje dostatečný komfort pro čtení knihy nebo vychutnání kávy. Základem nábytku je ohýbaný hliníkový plát spočívající na subtilní ocelové konstrukci.

O tom, že se Manta líbí odborné veřejnosti, svědčí také aktuální ocenění EDIDA – Elle Decoration Awards 2020 i nominace na domácí scéně v soutěži Czech Grand Design. Nábytek byl k vidění také na letošním Designbloku.

Kousky do interiérů i exteriérů jsou v kurzu

I některé další kousky oceňované v posledních letech v této soutěži jsou skvělým zpestřením interiérů i exteriérů.

Za pozornost stojí i stohovatelné židle se stolkem s názvem Bistroo od společnosti Extremis. Designéři z Belgie se snažili návrh přizpůsobit běžnému stolování lidí, kteří se chtějí společně kochat výhledem do okolí a dát si zároveň třeba kávu.

Foto: Archiv soutěže Red Dot Award

Originálním kouskem jsou i stoličky a stolek v jednom s názvem Bistroo od firmy Extremis, která získala Red Dot za rok 2019.

Nábytek určený do interiéru, ale i exteriéru a přizpůsobitelný potřebám uživatele je rozhodně vhodným kouskem do mnohých restaurací a bister. Právě větší množství nábytku určeného do venkovních prostor ke stolování by Česku rozhodně prospělo.

Trendem je i nábytek přizpůsobitelný potřebám 

Cenné výhody modulárního konceptu má i oceněný nábytek Exclamation. Různé varianty do interiéru vznikají pomocí deseti různých součástí. Uživatelé tak mohou vytvořit design podle svých individuálních potřeb.

Kousky mohou sloužit jako stojan na květiny, noční stolek, příborník nebo konferenční stolek různé velikosti. Montáž je snadná a nejsou potřeba žádné nástroje.

Foto: Archiv soutěže Red Dot Award

Cenu za produktový design nedávno získal i modulový nábytek Exclamation od čínského výrobce Zhejiang Horizon Industrial Design, který také umožňuje vytváření sestav podle potřeb.

Cenu Red Dot v německém Essenu udělilo centrum Severního Porýní a Vestfálska a porota o desítkách expertů (nezávislých designerů, pedagogů i odborných žurnalistů zaměřených na design).

Designérka Lucie Koldová (1983)

  • Po absolvování Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (Ateliér produktového designu) se odstěhovala do Francie, kde si po stáži ve slavném ateliéru Arika Levyho založila vlastní studio v Paříži.
  • V roce 2010 získala mezinárodní pozornost díky kolekci svítidel pro českou společnost Brokis, kde se posléze stala uměleckou ředitelkou a působí zde i v současné době.
  • Věnuje se práci se sklem, světelným kolekcím, její portfolio tvoří i nábytek, výrobky denní potřeby, galerijní objekty a limitované série, konceptuální design a design městského prostoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám