Krásné snímky i důležitá data. Evropské družice Sentinel monitorují celou planetu

  • Menší satelitní síť provozuje i Evropská unie
  • Program Copernicus se věnuje sledování pevniny, atmosféry a oceánů
  • Data z družic jsou volně k dispozici

Satelitní konstelace jsou v poslední době zmiňovány zejména v souvislosti s poskytováním globální internetové sítě soukromými firmami. Menší satelitní síť ale provozuje také Evropská unie. Skládá se sice jen z pár satelitů, ale odvádí obrovský kus práce a poskytuje cenná data o naší planetě.

Program Copernicus je program Evropské unie pro pozorování Země, který se věnuje sledování naší planety. Poskytuje informační služby založené na družicovém pozorování Země a na datech z pozemních stanic. Data jsou volně k dispozici – státům, organizacím ale i běžným fyzickým osobám. 

Celý program koordinuje a spravuje Evropská komise. Je prováděn v partnerství s členskými státy, Evropskou kosmickou agenturou (ESA), Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT), Evropským centrem pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) a dalšími agenturami a organizacemi.

Je dobré zmínit, že mezi EU a ESA je rozdíl. Česká republika je sice členem obou organizací, ale například Slovensko do ESA zatím nevstoupilo. 

Data programu Copernicus se používají pro

  • sledování atmosféry (kvalita ovzduší, emise, vliv na klima, ozonová vrstva)
  • sledování mořského prostředí
  • sledování půdy
  • sledování změn klimatu 
  • bezpečnost, řízení krizových situacích

Copernicus využívá data z mnoha zejména evropských družic, ale páteří programu jsou družice Sentinel.

Družice Sentinel

První družice Sentinel-1A se vydala do vesmíru v dubnu 2014, o dva roky později byla vypuštěna družice Sentinel-1B. Obě provádějí ve dne i v noci radarová pozorování moří a pevniny. V příštím roce by mohla odstartovat družice 1C a později i 1D.

Sentinel-2 se věnuje optickému pozorování pevniny (vegetace, zemědělské plodiny, ledovce apod.) a okrajových moří. První družice 2A odstartovala v červnu 2015, Sentinel-2B pak v březnu 2017. Také zde se pracuje na dalších dvou družicích, které má vynést do vesmíru evropská raketa Vega.

Sentinel-3 se věnuje sledování výšky moří, kvality vody, jejich teplotě a znečištění. První družice odstartovala v lednu 2016 a druhá v dubnu 2018.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zleva: Sentinel-1B, Sentinel-2B, Sentinel-6, foto: ESA / Pierre Carril, J. Huart, Airbus

Sentinel-4 a Sentinel-5 jsou přístroje pro sledování atmosféry, které budou umístěny na jiné družice.

Sentinel-5 Precursor (5P) se vydal do vesmíru v říjnu 2015. Hlavním účelem je zmenšení datové mezery v atmosférických měřeních mezi ztrátou družice ENVISAT v roce 2012 a startem Sentinelu-5 v roce 2021.

Sentinel-6 se bude věnovat měření výšky hladiny moří s vysokou přesností. Do vesmíru ho má ke konci roku vynést raketa Falcon 9 od SpaceX. Každých 10 dní zmapuje až 95 % zemských oceánů a poskytne tak důležité informace o mořských proudech, rychlosti větru a výšce vln pro námořní bezpečnost.

Sentinel ukázal i zastavenou Evropu

Data ze Sentinelu-5P ukázala i „zastavenou Evropu“. V mnoha zemích se v březnu kvůli koronaviru utlumila doprava i průmysl. Na animaci níže jsou vidět rozdíly v koncentraci oxidu dusičitého nad severem Itálie mezi březnem 2019 a březnem 2020.

Diskuze (5) Další článek: Zkusili jsme Ryzen 7 4800HS v notebooku Asus: drtí Intel výkonem a umí být potichu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,