Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Pacient s remdesivirem je stále napojený na plicní ventilaci. Zůstává ve vážném stavu

Nemocnice připravená na pacienty s koronavirem foto: ČTK

Praha - Pacient, kterému lékaři ve čtvrtek podali poslední dávku léku remdesivir, je stále napojený na plicní ventilaci, sdělila mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Marie Heřmánková. Další podrobnosti nemocnice sdělí v pátek, na 12:30 naplánovala briefing. V nemocnicích je podle aktuálních dat 340 lidí nakažených novým typem koronaviru, 72 z nich potřebuje intenzivní péči. Ve VFN jich je 16, ve středu přibylo šest nových.
  13:05

Pacient ve VFN je ve vážném stavu, byl od začátku léčby napojený na přístroj ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve. Experimentální americký lék je mu podávaný od minulého úterý, po třech dnech se jeho stav zlepšil, byl odpojený o ECMO a zůstal na plicní ventilaci. Stav pacienta se zlepšoval už před podáním léku, lékaři tak mírnili nadšení z nového léčivého přípravku.

Případů Covid-19 v Česku ve středu přibylo na 3604, nárůst oproti předchozím dnům klesl

„Nadále je to experimentální léčba, situace je mnohem složitější, než že přišel lék a zachránil pacienta,“ uvedl v pátek ředitel VFN David Feltl. Nemocnice musela získat lék přímo od firmy Gilead, která ho vyrobila, na základě žádosti popisující jeho stav. Dalším českým pacientům už lék schválen nebyl.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Původně měl sloužit pro léčbu nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu, epidemii se však podařilo zastavit a testy léku byly přerušeny. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO), která remdesivir označila za „nejslibnějšího kandidáta“ v boji proti novému koronaviru, tento lék zabíral i na nemoci SARS a MERS, jež jsou způsobeny příbuzným typem koronaviru.

Firma povolení v neděli 22. března přestala vydávat. Podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly zřejmě bude v Evropě vytvořen sklad s deponovanými dávkami pro několik pacientů. Vytvořeno bude muset být schéma, kterým pacientům by bylo možné jej podávat.

Není důvod bát se italského scénáře, vládní opatření zabírají, říká šéf statistiků Dušek

Státní ústav pro kontrolu léčiv v minulých dnech informoval o tom, které léky se na léčbu COVID-19 ve světě testují. Jde o některé druhy antivirotik na chřipku, HIV nebo autoimunitní nemoci, které se používají také jako antimalarika, nebo jejich kombinace. Zkoumá se také léčba kmenovými buňkami nebo krevní plazmou dříve nakažených s protilátkami.

Ústřední vojenská nemocnice v Praze ve středu informovala, že patnácti hospitalizovaným s COVID-19 podali tamní lékaři látku hydroxychlorochin, která je součástí léku na malárii, jenž se používá také na revmatoidní artritidu, a upravuje imunitní odpověď organismu. Na výsledky je podle ÚVN zatím brzy, vyhodnoceny budou během dubna.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!