Evropský parlament svolává na 16. a 17. dubna další mimořádné zasedání 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

Předseda EP a lídři politických skupin rozhodli svolat mimořádné plenární zasedání, aby pokračovali v parlamentním projednávání zvláštních opatření na zvládnutí pandemie.

Rozhodnutí o svolání mimořádného plenárního zasedání na 16. a 17. dubna padlo ve čtvrtek krátce před polednem během zasedání Konference předsedů, tedy předsedy EP a lídrů poslaneckých klubů.


Na programu mimořádného plenárního zasedání bude rozprava se zástupci Rady (ministrů) EU a Evropské komise a hlasování o usnesení, které se bude týkat koordinované reakce EU na pandemii nákazy COVID-19 a její následky. Evropský parlament je zároveň připraven hlasovat o dalších legislativních či rozpočtových návrzích, které Komise stihne včas předložit, aby došlo ke zlepšení aktuální situace.


Konference předsedů zároveň zaktualizovala letošní pracovní kalendář EP. V následujících týdnech by měly na dálku zasedat řídící orgány EP, ale i výbory a poslanecké kluby. Aktuální kalendář EP najdete zde.


Situace v Maďarsku


Lídři poslaneckých klubů vyjádřili obavy v souvislosti se zákonem o prodloužení nouzového stavu, který v pondělí schválilo maďarské Národní shromáždění. Většina politických skupin požádala předsedu EP Davida Sassoliho, aby jejich obavy tlumočil Evropské komisi prostřednictvím dopisu, kterým by exekutivu EU požádal o posouzení aktuální situace v Maďarsku a zvážení zahájení postupu podle článku 7 Smlouvy o EU. Tento postup by pomohl EU zajistit respektování základních evropských hodnot.


Hlasování na dálku a opatření na ochranu zdraví

Parlamentem nedávno přijatá interní preventivní opatření proti šíření nákazy COVID-19 nebrzdí práci na legislativních prioritách. Sněmovna nadále vykonává své základní legislativní, rozpočtové a kontrolní činnosti, i když v omezeném režimu.


Parlament před březnovým mimořádným plenárním zasedáním rozhodl dočasně umožnit hlasování na dálku prostřednictvím alternativní procedury, která je založená na využití e-mailů. Součástí rozhodnutí, které bylo přijaté za účelem ochrany zdraví, jsou také opatření zajišťující, že poslanci budou hlasovat o předkládaných návrzích individuálně, osobně a svobodně.