Naši lidé v Anglii. Z nákupů v Londýně je adrenalinový sport, fanouškům Liverpoolu se nová opatření nelíbí

Obchody v Londýně jsou vykoupené. (17.3.2020)

Obchody v Londýně jsou vykoupené. (17.3.2020) Zdroj: Reuters

Obchody v Londýně jsou vykoupené. (17.3.2020)
Obchody v Londýně jsou vykoupené. (17.3.2020)
Britové vykoupili drogerii a trvanlivé potraviny. (11.3.2020)
Britové vykoupili drogerii a trvanlivé potraviny. (11.3.2020)
Panice propadli i Britové. Ze supermarketů mizí hygienické potřeby a trvanlivé potraviny. (9.3.2020)
10
Fotogalerie

Zatímco dříve se jezdilo do Londýna nakupovat třeba nejnovější módu, teď tam největší boj zuří o toaletní papír či chleba. Pandemie koronaviru obrátila život v britské metropoli naruby. S novou situací se tam vypořádává i Marcela Bučková, designérka ve velké oděvní korporaci. A o svůj pohled na dění na Ostrovech v těchto dnech se pak pro web E15.cz v dalším dílu seriálu podělila i Klára Skřivánková. 

Jedním z hlavních znaků aktuální situace je i v Londýně snaha o vytvoření co největších zásob. „Šli jsme nakoupit a před supermarketem jsme narazili na frontu dlouhou 300 metrů. Úplně mi to připomnělo předvánoční shánění mandarinek za komunistů,“ vypravuje Marcela Bučková. Délka fronty byla sice ovlivněná většími rozestupy mezi zákazníky, ale stejně trvalo přes hodinu, než se dostala dovnitř. 

Avšak dostat se úspěšně do obchodu ještě neznamená, že si něco zákazník odnese. „Narazili jsme na vybílené regály. Prodavačka nám říkala, jak viděla plakat starší paní, protože není chleba,“ popisuje. K mání nebyly ani jiné základní věci. „Abychom našli toaleťák, museli jsme do deseti obchodů,“ říká. 

Ani v Londýně nyní pohodlnou alternativu ke kamenným obchodům nepředstavuje nákup z e-shopů. Čekací doba na zboží je běžně tři až čtyři týdny. 

Podobnou situaci jako v jiných zemích zažívají v Londýně i s ochrannými prostředky proti viru. „Podařilo se mi získat nějaké respirátory z Číny, tak je jdu přeposlat kamarádce, která dělá sestřičku. V nemocnice totiž žádné masky nemají,“ dodává.

Změny citlivě zasáhly i do práce Londýňanů. Na konci března se tak se  svými kolegy dozvěděla, že je šéf z oděvního koncernu poslal na nucenou dovolenou.

„Dali nám 80 procent platu, ale nejvíce 2500 liber měsíčně. Takže jsem už musela napsat do banky, jestli nám dají alespoň tři měsíce pauzu od hypotečních splátek,“ uzavřela designérka.

Londýn patří mezi nejpostiženější místa koronavirem ve Velké Británii. K 30. březnu tam bylo 470 úmrtí způsobených nákazou. To je daleko nejvíce ze všech dalších míst v zemi. Počet nemocných virem COVID-19 v Londýně na konci března převýšil 6500 případů.