Hlavní obsah

Dodávky roušek a rychlotestů z Číny se můžou zpozdit. Kvůli kvalitě

Foto: Profimedia.cz

Čína zpřísňuje vývoz zdravotnického materiálu.

Reklama

Podle šéfa Česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslava Tvrdíka zvyšuje Čína kontrolu vyváženého zdravotnického materiálu. Některé evropské státy si v posledních dnech na jeho kvalitu stěžovaly.

Článek

Čínská dodávka roušek, respirátorů, ale třeba i rychlotestů na odhalení onemocnění novým typem koronaviru by mohla nabrat zpoždění.

Důvodem je, že došlo k zpřísnění vývozu ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu z Číny. Nizozemsko, Španělsko nebo Turecko si přitom v poslední době na kvalitu respirátorů nebo rychlotestů stěžovaly.

„Smyslem ale není omezení dovozu, ale kontrola kvality vyváženého zboží,“ uvedl pro Seznam Zprávy prezident Česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Podle něho tak Čína reaguje na vývoz nelicencovaného zdravotnického materiálu. Právě z Číny přitom již několik dní přilétají do Česka letadla s miliony roušek a respirátory nebo statisíci rychlotestů.

„Mě třeba překvapilo, že na rouškách, které nám teď přišly, bylo razítko s čínským nápisem, že byly překontrolovány,“ řekl starosta Náchoda a poslanec ČSSD Jan Birke, který stejně jako Tvrdík působí ve vedení zmíněné komory.

Birke podle svých slov rovněž čínskou dodávku pomáhal zajišťovat. Některé ochranné pomůcky doputovaly třeba do nemocnice v Náchodě.

Tvrdík také uvedl, že by zpřísnění vývozu mohlo znamenat zpoždění dodávek o jeden až dva dny. „Reálně to tok zdravotnických potřeb pro Ministerstvo vnitra neohrozí,“ doplnil Tvrdík.

Podle něho se však Čína také bojí druhé vlny epidemie novým typem koronaviru. A kvůli tomu začala dělat některá opatření.

„Převzala produkci některých čínských výrobních závodů pro doplnění svých vlastních rezerv,“ podotkl Tvrdík.

V poslední době museli problém s kvalitou čínského zdravotnického materiálu řešit v několika státech. Třeba Nizozemsko od Číny koupilo 1,3 milionu respirátorů třídy FFP2, načež zjistilo, že špatně těsní a mají vadné filtry.

Kvůli tomu proto zhruba 600 tisíc kusů muselo z nemocnic stáhnout. Ve Španělsku pak stejně stáhli 8 tisíc čínských rychlotestů. Na nespolehlivost rychlotestů si pak v uplynulých dnech stěžovali třeba i v Turecku.

Reklama

Doporučované