Hlavní obsah

V USA za týden přibyly další miliony nezaměstnaných

Novinky, bož

Nový týden, nový rekord. Tak lze ve stručnosti popsat vývoj v oblasti žádostí o dávky v nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických. V týdnu, který končil sobotou 28. března, se o ně poprvé přihlásilo 6,648 milionu lidí. Američané tak téměř zdvojnásobili předchozí rekord z předchozího týdne, kdy nových žádostí o dávky bylo 3,283 milionu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

USA – Žádosti o dávku v nezaměstnanosti

Článek

Jde o velmi prudký nárůst počtu žadatelů, ještě v týden končící sobotou 14. března bylo nových žádostí 281 tisíc. Dosavadní rekord byl z října 1982, kdy se o dávky v nezaměstnanosti nově přihlásilo 695 tisíc lidí. Tento rekord přitom nebyl překonán ani v době světové finanční krize. Tehdy byl nejvyšší počet žadatelů v jednom týdnu 665 tisíc.

Že počet nezaměstnaných v důsledku koronavirové krize bude dále narůstat, již minulý týden předpovídala ekonomka Heidi Shierholzová z think tanku Economic Policy Institute, jež dříve působila jako hlavní ekonomka ministerstva práce.

Raketový nárůst. O podporu v nezaměstnanosti požádaly za týden tři miliony Američanů

Koronavirus

„Očekáváme, že v důsledku ekonomického šoku kvůli koronaviru do léta přijde o práci 14 milionů lidí,” napsala na Twitteru.

V USA přitom schválili balíček na podporu ekonomiky. Jeho součástí je i rozšíření podpory v nezaměstnanosti a také přímé platby milionům Američanů, kteří vydělávají méně než 75 tisíc dolarů (1,8 milionu Kč) ročně. Těm vláda pošle podporu ve výši až 1200 dolarů (30 tisíc korun).

Zákon také umožňuje žádat o dávku v nezaměstnanosti OSVČ a lidem zaměstnaným na dohodu. Ti v USA normálně na tuto dávku nárok nemají, teď ho budou mít po dobu až 39 týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám