Hlavní obsah

Zemědělcům chybí lidé. Ministr Toman chce jiné podmínky pro přivýdělek

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pěstitelům chybí pracovníci, důvodem jsou opatření kvůli onemocnění COVID-19 včetně výrazných omezení pohybu osob. Ze zahraničních brigádníků je nyní v České republice jen zlomek obvyklého počtu.

Článek

Pomoci by mohl návrh Ministerstva zemědělství. Podle ministra Miroslava Tomana (za ČSSD) je třeba změnit podmínky pro přivýdělek včetně zvýšení přípustného počtu hodin. Návrh brzy projedná vláda, řekl dnes novinářům Toman při zahájení sklizně chřestu v Hostíně u Vojkovic.

Současné podmínky umožňují práci na základě dohody o provedení práce maximálně 300 hodin ročně. „My to potřebujeme natáhnout například na 1000 hodin, aby nám to pokrylo celou sezonu,“ uvedl Toman. Jeho resort na návrhu spolupracuje s Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Zákon o zaměstnanosti nyní umožňuje lidem evidovaným na úřadech práce pracovat na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nepřesáhne polovinu minimální mzdy. Podle jednatele společnosti Český chřest Jiřího Šafáře podmínky, které neumožňují lidem vyšší přivýdělek, nemotivují k zájmu o práci.

Předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka očekává, že větší potíže pěstitelům nastanou v příštích měsících, kdy začne sklizeň zeleniny. Je proto třeba zajistit pracovníky co nejdříve.

Reklama

Doporučované