Hlavní obsah

Prymula varuje před preventivním užívám plaquénilu. Může způsobit ztrátu zraku

Novinky, Renáta Bohuslavová

Antimalarikum Plaquénil, které dostalo několik nakažených koronavirem, má řadu vedlejších účinků, jako jsou zrakové poruchy, srdeční arytmie nebo hypoglykemie. Novinkám to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, a varoval tak před jeho preventivním užíváním. Lék je potřeba podávat pouze pod dozorem lékaře, který musí pacienta pravidelně monitorovat.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Balení antimalarika Plaquénil

Článek

„Antimalarikum Plaquénil se standardně používá pro osoby s revmatickými onemocněními. Musí se podávat pod bedlivým dozorem lékaře. Pak je to také lék, který se podává u malárie, což u nás ale není úplně častá záležitost,” uvedl Prymula primární indikaci léku, který dnes některé nemocnice jako Bulovka nebo Thomayerova nemocnice dávají nakaženým pacientům.

Česko zkouší na pacientech další experimentální lék

Koronavirus

„Je to lék, který je účinný na řadu různých chorob, nicméně může mít i spektrum nežádoucích účinků,” doplnil pro Novinky Prymula.

Jde podle něj o retinopatie (onemocnění cév oční sítnice, které postihuje především diabetiky a vede až ke ztrátě zraku), zrakové poruchy, kardiomyopatie (poruchy srdce vedoucí až k arytmii a ve výjimečných případech i k náhlému úmrtí), hypoglykemie (pokles krevního cukru - také časté u diabetiků), včetně ztráty vědomí.

Opatrnost musí být i při poruchách jater a ledvin. Vliv může mít na kosterní svalstvo, šlachy i na krevní obraz.

Přehled léků, které by mohly fungovat v boji s Covid-19

Koronavirus

„Pacient se tak musí přesně monitorovat a musí se sledovat jeho krevní obraz, aby se předešlo komplikacím,” doplnil Prymula.

„Je to lék, který by měl zkrátit vylučování viru. Někteří lékaři si myslí, že je možné podávat tento lék preventivně, ale to je až nebezpečné,” dodal námětek a šéf týmu COVID-19.

Česko v rámci léčby nakažených pacientů začalo podávat lék pacientům koncem minulého týdne.

„Přípravek už dostali první pacienti s koronavirem na Bulovce,“ řekl tento týden Deníku Prymula. Podle něj byl nasazen u pacientů s lehčím a středně těžkým průběhem nemoci Covid-19 v kombinaci s antibiotikem azitromycinem, které se používá k léčbě infekce dolních cest dýchacích a infekcí chlamydiemi.

Remdesivir mohl pacientovi pomoci, jistotu však lékaři nemají

Koronavirus

Již v polovině března ministerstvo odsouhlasilo použití léku Remdesivir, který byl po souhlasu americké firmy dovezen do Česka a podán pacientovi v kritickém stavu na plicní ventilaci ve Všeobecné fakultní nemocnici. Jeho stav se po podání léku zlepšil, stále je však vážný.

Reklama

Výběr článků

Načítám