Google | Sociální sítě | Mobilní aplikace

Google ukončuje další sociální síť. Neighbourly jste možná neznali a určitě nepoužívali

Kdyby se služby, které Google za dobu své existence zrušil, proměnily v náhrobní kameny, byl by z nich už docela rozsáhlý hřbitov. Další náhrobek bude patřit experimentální sociální síti Neighbourly, která byla spuštěna v roce 2018.

Aplikace měla fungovat jako sociální síť, jejímž prostřednictvím mohli uživatelé poznávat své okolí. Hlavní roli přitom měli hrát „místní odborníci“. Google sociální síť zprovoznil zprvu v Indii a nakonec se ani za hranice země nepodívala.

Google Neighbourly končí

V rámci sítě mohli uživatelé například klást otázky týkající se bezprostředního okolí, ve kterém se nacházejí – třeba kde je dobrá restaurace či pekárna. Základní myšlenka spočívala v tom, že nejlépe dokážou poradit místní obyvatelé.

Samotný princip by se jistě uplatnil například v turistické aplikaci, kde by cestovatelé dostávali odpovědi na své otázky od „lokálních průvodců“. Kromě toho aplikace umožňovala sdílení obsahu na lokální úrovni, vytváření událostí a anket s cílem budovat místní komunitu. Skutečností však je, že tento jedinečný koncept nezaujal natolik, jak si Google v jeho počátcích představoval.

V důsledku malého zájmu se Google rozhodl Neighbourly ukončit. V e-mailu rozeslaném 2. dubna uživatelům oznamuje, že aplikace skončí 12. května 2020. Konstatuje v něm, že v rámci služby byl zodpovězen více než milion otázek a vyzdvihuje sdílení důležitých informací během povodní. „Ale Neighbourly nerostlo tak, jak jsme doufali.“ konstatuje ve zprávě.

Vyzobat co se osvědčilo a zrušit

Google se dle svých slov zaměří na jiné aplikace, které každý den slouží milionům lidí po celém světě. Hodlá však využít získané poznatky a zkušenosti z Neighbourly ke zlepšení svých dalších produktů. Uživatele, jež jsou ochotni sdílet své zkušenosti, směruje na Mapy Google, kde se mohou stát „místními průvodci“.

Je třeba poznamenat, že se nejedná o první službu, jejíž ukončení Google letos oznámil. Počátkem letošního roku v lednu avizoval, že v roce 2021 vypne svou vývojářskou platformu App Maker, která je dostupná v rámci G Suite Business a G Suite Enterprise.

Diskuze (3) Další článek: Kosmická loď Starship bude disponovat velkými společnými prostorami i soukromými kabinami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,