Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rušení smluv? Jen výmluvy klubů, říká Antoš a staví se proti uzavření extraligy

Ani v době vynuceného půstu se kolem extraligy nepřestávají rojit události, které hokejovou veřejnost rozdělují. V době, kdy sport nejen ekonomicky sužuje pandemie koronaviru, kvůli níž se česká nejvyšší soutěž předčasně ukončila, vystávají otázky: Uzavřít extraligu? A je za hranou vypovídat platy hráčům? Tato výrazná témata komentuje pro web ctsport.cz hokejový expert Milan Antoš.

Hokejový expert ČT sport Milan Antoš
zdroj: ctsport.cz

Je podle vás situace nyní nevyhnutelná a mělo by se uvažovat o uzavření extraligy, jak místy zaznívá v hokejovém prostředí?

Není nevyhnutelná. Jde jen o berličku lidí, kteří chtějí uzavřít extraligu za každou cenu. Vidím to jako podporu k argumentům, že nebudou peníze a tak dále. Hokej, ten sport, to přežije, což je naprosto jasné. Některé kluby si dopředu dělají trochu fóra, aby měly pořád výhodu extraligové příslušnosti. Říkají: "Bude krize, pojďme to uzavřít."

Utrpěla by extraliga po sportovní stránce co do atraktivity?

Stoprocentně. U nás funguje systém, který je postavený na soutěžení, na sestupu a postupu. A vůbec nechápu, že o tom někdo uvažuje. Dole jsou třeba další tři kluby, které budou chtít časem postoupit, a extraliga nemůže mít třeba osmnáct klubů, že všechny přijme. To je nesmysl. Víceméně je mi úplně fuk, jestli o uzavření mluví majitelé, nebo hokejové legendy. Lidé, kteří jsou v hokeji a něco dokázali, tak to dokázali i díky tomu, že nastupovali v soutěžích, které byly sestupové a postupové. Nejde mi do hlavy, že ti samí lidé říkají, ono to nejde, musíme to dělat jinak.

Nemění váš názor ani argument, že by dostali v klubech větší prostor mladší hráči?

Sledoval jsem první ligu. Nikdo nesestupoval a věkový průměr některých klubů byl 26,5 a 27 let. Teď přece mohli hrát, kluby si mohly hráče tři roky ohrát. A co se stalo? Kluby platily čtyřicetileté hráče. Průměrní a podprůměrní hokejisté hráli a mladí stejně nebyli vytěžovaní. Slyšel jsem: "Hele oni na to nemají." Kdyby s těma klukama pracovali a nechali je hrát, za rok se zlepší. A pořád je u nich šance, že si v budoucnu zahrají extraligu. Přestože kluby chtěly soutěž uzavřít, bylo vidět, že vůbec nereagovaly na to, co jim svaz nabídl. V tom trochu bráním svaz, protože se pokusil něco pro kluby udělat, mladé dostat do první ligy za každou cenu, ale místo toho jim jako by skočil na lep.

Expert Milan Antoš a prezident Českého Hokeje Tomáš Král probrali současné dění v extralize také ve Studiu ČT sport:

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Které týmy by neměly problém s doplněním mladíků v této složité době?

Dám příklad Plzně. V poslední době to dělá dobře, Martin Straka a Tomáš Vlasák mají stejný názor a má to logiku. Mají dva skvělé hráče, kteří jim drží sezonu, pak lajnu, která může být špičková, a poté vlastní odchovance, kteří hrají dobře. Plzeň je tým, který může vytáhnout mladé hráče. Dále třeba Hradec Králové je teď na špici juniorské ligy a má kde brát. Třinec má mladé hráče zase spíš nacpané na farmě ve Frýdku-Místku. Ty špičkové kluby najdou kluky, kteří by mohli hrát. Ale obecně nechápu jednu věc...

Povídejte.

Pokud nejde o úplně špičkový tým, který chce hrát o finále, proč nejsou na čtvrtých lajnách mladí hráči? Možná právě tato krize je do čtvrtých útoků dostane. Dřív bylo takové pravidlo, že hrály hlavně první dvě lajny. Museli to být skvělí hráči, odehrát sezonu a bodovat. Třetí lajna se ohrávala a dávala do kupy a čtvrtou hráli mladí. Tím se hodně šetřilo. Pokud nějaký mladý hokejista vyskočil ze čtvrté lajny, šel třeba rovnou do druhé, někdo zase klesnul. Šlo o takový koloběh, kdy se pomalu dostávali hráči do hry. Musí tu být nějaká návaznost. Žádný mladý, ani Roman Červenka, nevstoupil do extraligy tak, že vypadl z juniorů a byl hned skvělý. Stejně tak Petr Kadlec, tyhle hokejisty jsem zažil. Teď třeba v Třinci bratři Kovařčíci, kteří podepsali nové smlouvy. Pomalu se zvedají, ale taky hrají už třetí sezonu plus minus, je to dlouhá doba. Nelze od nich čekat, buďte hned jako Jirka Polanský. Pomaličku zrají.

Další poznatek, který zaznívá, je žádost vrátit play-out. Chybí vám v herní systému? 

Souhlasím s názorem prezidenta Tomáše Krále, a to hrát například jako ve Švýcarsku play-down o udržení. Kluby potřebují, aby hráči hráli hodně zápasů a také aby vydělávaly peníze tím, že přijdou diváci. Když skončí brzo, stejně musí dotáhnout smlouvy. Většina hokejistů se podepisuje do konce dubna. Březen a duben pak vůbec nehrají a nemá smysl je držet na zimáku, protože ti kluci se nijak nerozvíjí, budou v takovém udržovacím módu, jen z hlediska kondice. Je potřeba sezonu prodloužit, aby kluby vydělaly peníze a mohly platit hráče. Určitě bych byl pro nějakou variantu, aby se boj o udržení trochu prodloužil. I když bude chodit o půlku míň lidí, ale pořád je hráč za něco placený a klubu pak něco vydělá.

Tweet agenta Martina Podlešáka o bodu v hráčských smlouvách. Na základě tohoto znění kluby nyní ruší kontrakty:

Jak se stavíte ke kroku, k němuž sáhly například Hradec Králové, Chomutov či Vsetín a ukončují s hokejisty závazky na základě ustanovení o vyšší moci?

Kluby, které v tomto ohledu udělaly nejbrutálnější kroky, by stejně třeba za deset dní nehrály a musely by mzdy vyplácet. Pro mě je to výmluva, kluby se mají s hráči domluvit. Naprosto chápu třeba Libora Zábranského v Kometě, který to řekl správně: "Domluvili jsme se s hráči, zeptali se, jaké mají splátky a jak jsou na tom. Musíme smlouvy ponížit, protože teď nevyděláváme." Naprosto rozumné. Nikoho to neuráží, myslím si, že ani hráče. Jenže přistoupit k situaci s tím, že končíme, pánové, a teď vám nic nedáme... A to i když máte smlouvy, ale je tu taková klauzule. Za mě nešťastný krok managementu. Zrovna třeba u Hradce Králové mě to překvapuje. Je to i o jménu klubu. Hradec je na úrovni, řekl bych, velkoklubu, který to chce dělat dobře a poctivě, ale trochu čestnosti by vůbec neškodilo. A když se podíváme, co předvedl Chomutov, o kterém se ví, že dluží dodavatelům a všem od ledna...

Chomutov neobvyklý tah ukončení smluv všem hráčům nad 22 let vysvětlil v oficiálním prohlášení, že zrušené play-off výrazně seškrtá plánové příjmy, což může mít pro klub existenční důsledky.

Dobře, tak když chtěl ušetřit, proč vyměňoval trenéry a proč vyměnil sportovního manažera? Proč bral před ukončením přestupního termínu další hráče a proč neodstartoval celou ligu s juniory? Logicky bych začal hrát s tím, co mám, a vytížil hráče na co největší míru. To je, jako kdyby měl člověk auto, které jezdí, neměl peníze a šel si koupit nové, že bude jezdit rychleji.

Z hokejového Archivu Z Jen půl třetiny...

Místo přímých přenosů ze zrušeného play-off extraligy se na obrazovky vrátil hokejový Archiv Z s nově upravenými historickými zápasy. Některé odehrál i bývalý útočník Slavie, Plzně či Ústí nad Labem Milan Antoš. Vysílaly se hlavně památné duely Slavie Praha.

"Podíval jsem na půl třetiny nebo třetinu se Spartou a dál jsem nekoukal (semifinále 2003 - pozn. red.). Musím říct, že na sobě vidím tolik chyb, které teď vyčítám svým dorostencům. Mám ale odezvy od lidí, kteří jsou doma a dívají se, že to byly dobré hokeje. Sice spoustu faulů oproti tomu, co vidíme teď, ale na druhou stranu, pořád šlo o utkání, která měla obrovskou kvalitu. Play-off tou houževnatostí a tvrdostí soupeřů přináší fakt dobré zápasy a někdy je dobré se zastavit a podívat, jak to vypadalo před deseti, patnácti lety. Je to dlouho, žiju teď současným hokejem a překvapilo mě, že člověk už si ani tolik nepamatuje ty sestavy," říká Antoš s úsměvem.

Trénujete mládež a sledujete pravidelně hokej, najednou je všechno pryč. Jak prožíváte tuto pauzu?

Je to strašné. Přes deset let jsem vlastně neměl volno, snad jen v červnu víkendy. Teď najednou člověk zjišťuje, kolik má volného času, když není žádný hokej. Tím, že netrénuju děti, nehraje se extraliga, jsem prostě doma. Opravuju věci, ke kterým bych se nedostal, a věnuju se podnikání. Mám ovšem každé odpoledne volno, na což jsem nebyl zvyklý.

Zastáváte pozici asistenta trenéra dorostu Slavie, jak teď váš realizační tým pracuje s hráči?

Dali jsme dohromady nějaké věci, nějaké výzvy, aby kluci třeba soutěžili mezi sebou. V dřepech, klicích. Mají skupinu jako všichni mladí na Facebooku a píšou si. Moc do toho nezasahujeme, protože je to přece jen na každém hráči, spíš jim doporučujeme, co je dobré. Posíláme různá videa. Teď i svaz natočil dvě videa bratrů Kašových, která jsme poslali do té skupiny, aby to hráči viděli a vyzkoušeli si to. I pro ně je to trochu čas dělat něco jiného než jen hokej. Nevidím vše úplně pesimisticky.

A jak to vidíte s vyhlídkami začátku extraligy, věříte, že se začne v září?

Věřím, že ano. Dopadne to dobře a hokej bude zase lidi bavit a začne je zajímat. Rozumím pesimistickým názorům, že to bude hrozné, ale v tomto jsem strašný optimista. Kluci chtějí hrát a diváci chtějí chodit na hokej. Jak vypadlo play-off, tak je to teď strašně cítit z té odezvy. V poslední době šla nahoru divácká sledovanost, názory lidí, emoce, kritika jak nás, co hokej děláme a komentujeme, tak hráčů nebo trenérů. Je dobře, že hokejem lidi žijou. Až se trochu oklepeme, měli bychom se vrátit, kde jsme byli. Neměl by to být takový propadák, že se všichni odvrátí úplně od hokeje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články