Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Smrt sestřičky z Thomayerovy nemocnice: Zachránila život taxikáři. Měla výčitky svědomí

Autor: jim - 
2. dubna 2020
20:16

Kolegové z Thomayerovy nemocnice v Praze drží smutek za svoji zemřelou kolegyni Věru z Říčan. 47letá sestřička v neděli náhle zemřela a byla nakažená koronavirem COVID-19. Podle ředitele nemocnice Zdeňka Beneše zachránila nakaženému taxikáři život a sama se od něj nakazila. Pouhé dva dny před smrtí si volala s kolegyní a plakala. Ředitel vysvětlil proč.  

Několik dní po smrti nakažené sestřičky z Thomayerovy nemocnice promluvil její ředitel. Nešetřil o své zesnulé zaměstnankyni slovy chvály: „Byla nesmírně obětavá, zkušená, která pracovala na Jednotce intenzivní péče dlouhou dobu. Při zákroku u pacienta, takzvaně taxikáře, udělala maximum možného. Ona mu v podstatě zachránila život a sama se nakazila,“ řekl pro televizi Prima ředitel.

Ona spolu s dalšími kolegy pracovala pod velkým tlakem a podle Beneše se stres přenášel na celou její rodinu: „Vnímala ten tlak obrovským způsobem a nejenom ona, ale i její otec. Ten se málem zhroutil, protože článků proti ní bylo velké množství. My víme, že celá rodina tím byla poznamenaná a ta sestřička si stále dělala výčitky, že něco neudělala dobře, nebo něco mohla udělat mnohem líp. Ta psychika je strašně důležitá,“ popisoval psychický stav zemřelé sestřičky.

Plakala do telefonu

O pocitu vinu se podělila i se svojí kolegyní, které volala pouhé dva dny před smrtí! „V pátek plakala kolegyni do telefonu, nesmírně ji to rmoutilo a ten stres, který na ni byl vytvořen, byl obrovský,“ svěřil se pro televizi Prima ředitel nemocnice.

V tom se shoduje i s předchozími vyjádřeními personálu nemocnice. „Poslouchala, jak je nezodpovědná a jak roznáší infekci, a to jednoduše nebyla pravda. Ona si to velmi brala k srdci,“ uvedla v České televizi v úterý Martina Vašáková, nadřízená zemřelé sestry, přednostky Pneumologické kliniky v Thomayerově nemocnici. „Izolovala se od své rodiny a byla de facto sama. Věci, které potřebovala, jí nosila sousedka,“ dodala. 

Nákaza v Thomayerově nemocnici

Od nakaženého taxikáře, který teď ve Všeobecné fakultní nemocnici dostává experimentální lék Remdesivir jako jediný pacient v Česku, se v Thomayerově nemocnici nakazili podle Vašákové dvě sestry a jeden lékař, další sestřička z ambulance a sanitářka se pravděpodobně nakazily mimo nemocnici. Nákaza se následně prokázala také na oddělení následné péče, kde má koronavirus celkem osm sestřiček a 24 seniorů. Jeden 75letý dědeček s koronavirem na oddělení zemřel. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jetela ( 3. dubna 2020 09:08 )

Za jeji smrt muze Vojtech, nezajistil ochrane pomucky a jeste rekl, ze sestricky zavlekly nakazu do nemocnice, at si to jde zkusit a jde pecovat o nemocne, stejne je ve vlade jen na okrasu.

andorea ( 2. dubna 2020 23:26 )

Nezabil ji koronavirus, ale lidé a média. Snad jsou všichni její obviňovatelé konečně spokojeni...

tarrica ( 2. dubna 2020 22:50 )

Ano, v nemocničních skladech byly zásoby, ale ne na každodenní a celodenní nošení pro všechen personál/od lékařů až po uklízečky/ včetně nemalého administrativního aparátu. Také jsem se ale divila, proč sestry a lékaři roušky nemají ,ale má je kdekdo na ulici ,když v lékárnách nejsou. Než se začaly šít /a obrovský dík všem ,kdo šijí

hejpockej ( 2. dubna 2020 22:21 )

presne, nevazi si jich, ani ty rousky pro ne nemeli a nemaji, sestry dostavaji jednu rousku na cely den, pritom po trech hodinach uz rouska ucinna neni, zbytecne je vystavuji riziku nakazy.

hejpockej ( 2. dubna 2020 22:18 )

Kazdy rozumny clovek vi, ze sestricka nebyla nezodpovědná a neroznášela infekci, a ani nemohla za to, ze nemocnice nemela dostatek rousek a respiratoru. Jenom hlupak uvazuje jinak. Pani byla obetava a vzacna zena, ktera svoji profesi vykonavala svedomite, byla prinos pro nasi spolecnost, takovych jako ona je v Cesku malo, vsechny lepsi sestry nam vetsinou utekly do ciziny, kde si jich vazi a plati jim vic. Uprimnou soustrast cele rodine, je to velka ztrata, prichazime o kvalifikovany zdravotniky, uz tak jich mame malo. Zdravotni riziko pro setry pri praci s pacientem je obrovsky, a to co jim za to plati je almuzna. Pani by mela dostat o presidenta oceneni, ze ve stavu nouze nasadila svuj zivot pro cloveka, kteryho ani neznala, a nic dobreho ji to, ani jeji rodine, neprineslo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa