Hlavní obsah

Chcete nás nakazit, vyslechli si od sousedů dobrovolníci po návratu z epicentra

Právo, znk

Těžká doba dokáže z lidí dostat to nejlepší, ale také to nejhorší. Dobrovolníci Italského červeného kříže (CRI) z města Taranto na jihu země, kteří se nedávno vrátili ze severu Itálie, kde pomáhali infikovaným, si museli od sousedů vyslechnout nařčení z toho, že v domě roznášejí virus.

Foto: Mauro Scrobogna, ČTK/AP

Dezinfekční jednotka v Itálii

Článek

„Po týdnu, kdy jsme pracovali naplno 12 hodin denně, jsme se utahaní vrátili do Taranta, ve třech si tu pronajali byt a kvůli prevenci zahájili 15denní domácí karanténu,“ přiblížil Giovanni agentuře ANSA. „Hned první noc, kdy jsme se konečně mohli pořádně vyspat, na nás ale zabouchali lidé z domu. ´Styďte se, přišli jste nás nakazit,´ obvinili nás,“ dodal.

Počet obětí v Británii stoupl o čtvrtinu. Málo se testuje, varují experti

Koronavirus

Nečekali jsme poděkování

„Chápeme, že když se někdo vrátí z ohniska nákazy, je normální mít strach, dá se ale vyjádřit různými způsoby. Nečekali jsme potlesk a poděkování, ale alespoň to, že se nad situací zamyslí a nechají nás na pokoji,“ podotkl Giovanni. „A to i proto, že jsme nevytáhli ani paty z bytu, nanejvýš vyšli na balkon, abychom se nadechli čerstvého vzduchu,“ dodal.

Děsila ho pandemie a přišel o práci, rozhodl se pro tragické řešení

Koronavirus

Jak poznamenal Francesco Rocca, předseda CRI, nejedná se bohužel o ojedinělé případy. „(Někteří lidé s našimi dobrovolníky) zacházejí jako s roznašeči nákazy, zaměstnavatelé jim hrozí vyhazovem a sousedé jim nadávají. To je nepřijatelné a navíc tím škodí sami sobě, protože útočí na ty, kteří mají na srdci dobro celé země,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám