Hlavní obsah

Ministerstva už rozdělila miliony respirátorů a desítky milionů roušek

Právo, Jan Martinek

Česká vláda už rozdělila zdravotnickým zařízením a dalším institucím celkem šest a půl milionu respirátorů a téměř třicet milionů roušek.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z údajů, které na svých stránkách zveřejnily ministerstvo vnitra a ministerstvo zdravotnictví. Největší množství zdravotnického materiálu rozdělilo vnitro, které ochranné pomůcky poskytlo hlavně krajům, ty je distribuují dále.

Některá zdravotnická a pobytová zařízení si ale stěžují, že ochranného materiálu nemají dostatek a že distribuce z krajských kanálů se zadrhává. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch slíbil už minulý týden, že kraje vyzve, aby zveřejnily, kolik ochranných pomůcek konkrétně rozdělily a kam.

Jak si doma vyrobit antivirotický filtr do roušky. Základem je sůl

Koronavirus

Z údajů na webových stránkách ministerstva vnitra, které se průběžně aktualizují, rozdělil úřad Jana Hamáčka už dvacet čtyři a půl milionu roušek, necelých pět milionů respirátorů, necelých sedmdesát tisíc ochranných brýlí, 167 tisíc ochranných obleků a čtyři miliony rukavic. Zhruba polovinu z celkového množství ochranných prostředků si rozebraly kraje: zhruba tři sta tisíc respirátorů a milion a půl roušek šlo do Středočeského kraje, podobná čísla dostaly i Jihomoravský kraj, Moravskoslezký kraj a Praha.

Miliony pomůcek jdou i resortům

Ministerstvo vnitra rovněž rozdělilo ochranné pomůcky mezi jednotlivé resorty: šest a půl milionu roušek a necelý milion respirátorů dostalo ministerstvo průmyslu a obchodu, po milionu roušek shodně ministerstvo zdravotnictví (které od MV dostalo 350 tisíc respirátorů) a práce a sociálních věcí.

ON-LINE: Nakažených je v Česku 3805, obětí je 44

Koronavirus

1 300 tisíc roušek a 650 tisíc respirátorů šlo policii, 800 tisíc roušek, 30 tisíc ochranných obleků a přes 300 tisíc respirátorů Hasičskému záchrannému sboru. Ministerstvo vnitra si nechalo dva tisíce ochranných obleků, 230 tisíc roušek a 185 tisíc respirátorů pro svou potřebu. „Poskytujeme je většinou našim zdravotnickým zařízením a oddělením, co jsou v kontaktu s klienty. Typický příklad je odbor azylové a migrační politiky,“ řekla Právu vedoucí tiskového odboru ministerstva vnitra Klára Dlupalová.

Spor o domovy seniorů

Vojtěchův úřad zásobuje ochrannými pomůckami hlavně velké státní nemocnice. Ke středečnímu datu rozdělilo přes čtyři miliony roušek, 1,3 milionu respirátorů, 35 a půl tisíc litrů dezinfekce, 528 tisíc rukavic a necelých 91 tisíc ochranných oděvů.

V minulém týdnu se ministři zdravotnictví a vnitra přeli o tom, kdo může za nedostatek ochranných pomůcek v domovech seniorů. Ministr Vojtěch argumentoval tím, že tato zařízení jsou v kompetenci krajů, tedy ministerstva vnitra. Jeho resort věnoval vnitru 300 tisíc respirátorů navíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám