Kup teď, zaplať později. Proč jsou odložené platby u Čechů v oblibě a jak fungují?

PR článek - Odložená platba se stává novým hitem internetu. Díky ní lze snadno nakoupit v e-shopech i bez peněz na účtu. Jsou odložené platby jistou formou úvěru? Proč si je lidé tolik oblíbili? A jak vlastně fungují?

CZK
reklama

Odložené platby Češi ocenili především v období Vánoc, kdy díky nim nakoupili zboží na internetu za několik desítek milionů korun. Ne všichni spotřebitelé ale vědí, jak tento způsob platby vůbec funguje. V zákoně se o něm totiž hovoří jako o půjčce.

Je odložená platba úvěrem?

Pojem odložená platba se objevuje v zákoně o spotřebitelském úvěru, přesto ji ale nelze zařadit mezi půjčky. Nejedná se totiž o úvěrový produkt s úrokovou sazbou a s RPSN. Pokud spotřebitel za zboží částku neuhradí, nenaskakují mu žádné úroky a sankce.

Odloženou platbu poskytují e-shopy zcela zdarma, důvod, proč tomu tak je, je poměrně prostý. Lidé, kteří přijdou na chuť novému způsobu platby, obvykle začnou více a častěji nakupovat, což je pro obchodníky žádoucí efekt.

Jak odložená platba funguje?

To, že odložená platba není spotřebitelský úvěr, je jasné. Nad čím ale někteří stále tápou, jak vlastně takové placení vůbec funguje. K využití této mody není potřeba složitě prokazovat svou totožnost nebo dokládat výpisy z účtu, obvykle stačí pouze ověření v rámci telefonního čísla.

Jisté omezení ale přeci jen u odloženky je, a to výše limitu. Poprvé může spotřebitel využít nový způsob platby pro nákup zboží za nižší částku, ta se postupně se získáváním vzájemné důvěry navyšuje.

Díky odložené platbě zákazník za zboží zaplatí až po jeho převzetí, nemusí se tak ihned vydávat z peněz a zároveň nemusí platit „zajíce v pytli.“ Pokud objednávka nebude sedět, lze ji zaslat zpět, tudíž odpadá jakýkoliv další problém s žádostí o vrácení peněz.

Proč není odložená platba pro každého?

Odložená platba se v Česku ujala, lidé ji hojně využívají, rozhodně se ale nejedná pouze o zákazníky, kteří mají hluboko do kapsy. Odloženka zjednodušuje proces koupě, nezhoršuje spotřebitelům cashflow a hlavně umožňuje pořídit zboží v akci.

Řada lidí má domácí rozpočet pevně ve svých rukou, avšak akční nabídky se neptají, kdy chodí výplata, důchod nebo rodičovský příspěvek, díky odložené platbě tak lze aktuální slevu využít, i když na běžném účtu nezbývá zrovna moc peněz. Výhodou zároveň je, že není nutné sahat do rezerv na spořicím účtu.

Odložená platba ale rozhodně není pro každého a ne každý na ní dosáhne. E-shopy si hlídají, komu výhodnou metodu způsobu placení poskytnou. Navíc jejich cílem je získat solventní zákazníky, kteří se pyšní dobrou platební morálkou. Negativní skóring, v rámci kterého je posuzována řada parametrů včetně zadlužení, tak může plány na pozdější úhradu nákupu kdekomu překazit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky