Počet nakazených prekročil milión. Španielsko už má viac prípadov než Taliansko

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom celosvetovo prekročil milión 88-tisíc. Vyše 58-tisíc ľudí už ochoreniu podľahlo a viac ako 225-tisíc sa zotavilo. Takmer štvrtinu celosvetových prípadov pritom hlásia Spojené štáty a zhruba polovica pripadá na Európu. Skutočné počty nakazených sú však pravdepodobne omnoho vyššie. Diane sme sledovali online.

03.04.2020 05:30 , aktualizované: 23:33
debata (238)

Na Slovensku bolo k 3. 4. 2020 pozitívnych na koronavírus 450 osôb. Celkový počet negatívnych vzoriek bol 11 292. Vo svete je nakazených viac ako milión ľudí.


23:31 Pápež František zverejnil v piatok mimoriadne videoposolstvo, v ktorom vyzval ľudí na celom svete, aby nestrácali vieru a pomáhali jeden druhému počas pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. „Sú to ťažké chvíle pre nás všetkých. Pre mnohých veľmi ťažké. Pápež to vie a prostredníctvom týchto slov chce vyjadriť svoju blízkosť a náklonnosť všetkým,“ povedala hlava katolíckej cirkvi po taliansky. Vyzval ľudí, aby „čo najlepšie využili tento čas“ tým, že budú „veľkorysí“, a pomohli tým, ktorí to potrebujú, hoci aj najosamelejším „prostredníctvom telefónu alebo sociálnych sietí“.

22:41 Británia neodporúča zdravým ľuďom nosiť rúška ani inú ochranu tváre, vyhlásil v piatok zástupca hlavného britského hygienika Jonathan Van-Tam. Správu priniesla agentúra Reuters. „Neexistuje nijaký dôkaz, že nosenie rúšok zdravými občanmi ovplyvňuje šírenie koronavírusu v našej spoločnosti,“ povedal Van-Tam na tlačovej konferencii. „Na čom skutočne záleží, je sociálny odstup,“ skonštatoval. Minister zdravotníctva Matt Hancock v piatok skonštatoval, že epidémia koronavírusu v Británii môže vyvrcholiť na Veľkonočnú nedeľu (12. apríla). Británia dosiaľ potvrdila 38 168 prípadov nákazy a 3 605 úmrtí.

22:09 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala občanov, aby zostali cez blížiace sa veľkonočné sviatky doma. „Všetci zažijeme veľmi odlišnú Veľkú noc než doposiaľ,“ povedala s tým, že v rozpore s tradíciami sa musia Nemci naďalej vyhýbať sociálnym kontaktom, aj keď pre mnohých z nich tieto sviatky znamenajú návštevu kostolov, trávenie času s rodinou, priateľmi alebo príbuznými. V krajine do piatkového večera zaznamenali viac ako 85 100 prípadov nákazy oronavírusom, čo je nárast o 5 700 za 24 hodín. V krajine za uplynulý deň evidujú ďalších 150 obetí, ochoreniu tak celkovo podľahlo najmenej 1 150 ľudí.

21:26 Francúzsko zaznamenalo v piatok ďalších 588 úmrtí na koronavírus, údaj zachytáva obete ochorenia COVID-19 v nemocniciach. Ide o najväčší počet obetí za 24 hodín od vypuknutia pandémie. Celkový počet ľudí, ktorí zomreli v nemocniciach, je tak v krajine 5 091. V piatok večer okolo 20.00 h SELČ o tom informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa zdravotníctva Jeroma Salomona. Po pripočítaní úmrtí z domovov starostlivosti o seniorov je celkový počet mŕtvych vo Francúzsku najmenej 6 507.

20:40 Turecký prezident Recept Tayyip Erdogan oznámil v piatok nové opatrenia v boji proti koronavírusu. Medzi ne patrí aj povinná karanténa pre všetkých občanov, ktorí majú menej ako 20 rokov. Správu priniesla agentúra AFP. Občania nad 65 rokov alebo občania s chronickými zdravotnými problémami už musia z nariadenia prezidenta zostať doma. Na verejných priestranstvách bude povinné nosenie rúšok. Turecko dosiaľ potvrdilo 20 921 prípadov nákazy koronavírusom a 425 úmrtí.

20:16 Skôr počas tohto týždňa boli ulice izraelského mesta Bnej Brak ešte plné nakupujúcich, keďže jeho ultraortodoxní obyvatelia počúvali svojich náboženských lídrov a ignorovali výzvy úradov, aby ostali v čase pandémie koronavírusu doma. V piatok však už Bnej Brak pripomínalo mesto duchov, keďže sa stalo najzasiahnutejším v krajine. Experti odhadujú, že sa medzičasom nakazilo už 40 percent miestnej populácie. V židovskom štáte sa koronavírusom nakazilo doteraz už viac než 7 000 ľudí. Nákaze tam zatiaľ podľahlo 37 osôb.

19:50 Piatim dôchodcom z budapeštianskeho domova dôchodcov na Peštianskej ceste potvrdili laboratórne testy nákazu koronavírusom SARS-CoV-2, informoval v piatok spravodajský server Index.hu. Starosta Budapešti Gergely Karácsony uviedol, že týchto piatich pacientov previezli do nemocnice, kam neskôr dopravili aj ďalších 13 obyvateľov domova, ktorí boli pre podozrenie z nákazy už predtým izolovaní. Magistrát mesta zabezpečil testovanie dôchodcov i personálu tohto domova, ktorý je s kapacitou 544 lôžok a 200-členným personálom najväčším svojho druhu v hlavnom meste.

19:35 V Taliansku zaznamenali ďalších 766 úmrtí na koronavírus, celkovo je v tejto krajine s najväčším počtom mŕtvych na svete už 14 681 obetí. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie talianskeho Úradu pre civilnú ochranu. Počet nových prípadov nákazy je však už tri týždne počas celoštátne platnej karantény ustálený – za posledný deň ich pribudlo 4 585, celkovo ich majú 119 827. Celkovo sa doposiaľ vyliečilo 19 758 ľudí a hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) bolo 4 068 osôb.

19:20 Pandémia koronanvírusu zabila v Európe vyše 40 000 ľudí, z nich viac ako dve tretiny v Taliansku, Španielsku a Francúzsku. V piatok večer o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zverejnených do 18.20 h SELČ. V Európe, ktorá je kontinentom najťažšie zasiahnutým nákazlivou chorobou COVID-19, zaznamenali celkovo 40 768 úmrtí (spomedzi 574 525 nakaze­ných).

19:13 Španielsko v piatok predstihlo Taliansko v počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a teraz je celosvetovo druhé za USA. Denný počet mŕtvych na COVID-19 však v Španielsku oproti predchádzajúcemu dňu mierne poklesol. Informovala o tom agentúra Reuters. Celkovo v Španielsku ochoreniu COVID-19 podľahlo 10 935 osôb, čo je hneď za Talianskom, ktoré eviduje 13.915 úmrtí. V piatok v Španielsku zaznamenali 932 smrteľných prípadov.

19:08 Na koronavírus bolo doteraz vo väzenských ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) testovaných 16 osôb a stále platí, že bol potvrdený len u jedného väzňa. V súčasnosti sa nachádza v preventívnej karanténe 111 osôb – väzňov a príslušníkov ZVJS. Uvádza ZVJS v piatok na svojej facebookovej stránke.

18:42 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v americkom štáte New York v piatok prekročil 100 000. S od­volaním sa na vyhlásenie newyorského guvernéra Andrewa Cuoma o tom informovala spravodajská televízia CNN. V štáte New York je aktuálne 102.863 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom, hospitalizovaných je viac ako 14 000 ľudí.Iba za posledných 24 hodín zomrelo v štáte New York ďalších 562 ľudí, čím počet úmrtí stúpol na 2 935. Ide o doteraz najvyšší denný prírastok, uviedol Cuomo.

18:22 Zamestnanci Slovenskej pošty pokračujú vo vyplácaní dôchodkov seniorom aj tento mesiac. Pošta vyplatí dôchodky spolu 400.000 seniorom, pričom 95 % z nich využíva službu výplaty dôchodku doručovateľom priamo domov na adresu. Zvyšných 5 % si zvolilo službu výplaty dôchodku na pošte Sociálne dávky bude pošta vyplácať od pondelka 20. apríla až do 27. apríla. Občanom, ktorí sa nachádzajú v karanténe, poštári nedoručujú zásielky ani nevyplácajú dôchodky či sociálne dávky. Zákazník môže počkať na prebratie sociálnej dávky do času, kedy ukončí karanténu, respektíve kým sa situácia upokojí.

18:50 Bukóza Holding z Hencoviec zaviedla v súvislosti s eliminovaním rizík spojených so šírením nového koronavírusu hygienické opatrenia. Spoločnosť patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Prešovskom kraji. Podľa generálneho riaditeľa Vladimíra Jacka samozrejmosťou je používanie hygienických rúšok a respirátorov. Taktiež sa vykonáva dezinfekcia nielen všetkých priestorov, kde prichádzajú do kontaktu zamestnanci, ale dezinfikujú sa aj kabíny kamiónov, ktoré zabezpečujú expedíciu produktov do zahraničia.

18:00 Obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít začal štát s pomocou vojenských lekárov v piatok testovať na nový koronavírus v Jarovniciach v okrese Sabinov. Ide o ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia, ako aj tých, ktorí sa chceli dať otestovať dobrovoľne. Štát chce zistiť aktuálny stav a zamedziť šíreniu koronavírusu v lokalitách, kde žijú Rómovia.

17:58 Asociácia zdravotných poisťovní vyzýva Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) prehodnotiť svoj odmietavý postoj k návrhu paušálnych platieb poisťovní ambulanciám. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka AZP Katarína Kafková. Zdravotné poisťovne podľa nej postupujú v súlade s odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva SR. Ako odznelo aj na štvrtkovej tlačovej besede ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), zdravotné poisťovne v aktuálnej situácii, keď pre nový koronavírus väčšina ambulantných poskytovateľov pracuje z domu, ponúkli garanciu ich príjmov na úrovni minimálne 75 percent z priemerných mesačných úhrad za poskytnutú zdravotnú starostlivosť v roku 2019.

17:36 Mesto Bratislava prijalo pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia, ktoré sa týkajú MHD, posilnenia hliadok mestskej polície na často navštevovaných miestach, zintenzívnenia informačnej kampane, ale aj seniorov, či ľudí bez domova. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla. Magistrát viac zintenzívňuje informačnú kampaň na obľúbených miestach Bratislavčanov, ako je dunajská hrádza, Železná studnička, Koliba, Kamzík, nábrežie, Sad Janka Kráľa či Devín.

17:21 Od dnes pred hraničnými priechodmi na vybraných úsekoch medzinárodných cestných ťahov v Schengenskom priestore pribudnú nové dopravné značky. Budú označovať zelené jazdné pruhy, takzvané „green lane“, informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

17:12 Nie je možné očakávať, že by poisťovne mohli pristúpiť na paušálny odklad platieb poistného, pretože by sa v pomerne krátkom čase dostali do problémov. Uviedla to Eva Jacková, manažérka pre komunikáciu Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO). Banky sa na rozdiel od poisťovní s vládou dohodli, že umožnia občanom a malým podnikom odklad splátok úverov a pôžičiek. „Odklad platenia poistného nie je riešenie. Ako reprezentant poisťovní pôsobiacich na Slovensku citlivo vnímame a chápeme nepriaznivú situáciu našich klientov v dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19,“ priblížila.

16:44 Francúzsko a Nemecko sa dohodli na fiškálnych opatreniach, ktoré majú zmierniť ekonomické následky pandémie koronavírusu. Paríž a Berlín podľa agentúry DPA dospeli ku kompromisu, čo sa týka balíka krátkodobých fiškálnych opatrení na zmierenie pandémie. To signalizuje, že v rámci Európskej únie (EÚ) sa zrejme pred utorkovým (7. 4.) rokovaním ministrov financií formuje konsenzus.

16:38 Čína v piatok odporučila zahraničným diplomatom, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú mimo jej územia, aby sa nevracali aspoň do 15. mája. Ministerstvo zahraničných vecí pristúpilo k tomuto odporúčaniu po tom, čo sa viacerí zahraniční diplomati nakazili novým koronavírusom. Informoval o tom denník South China Morning Post.

16:26 Počet zaregistrovaných nových automobilov v Nemecku v marci klesol na najnižšiu úroveň takmer za tri desaťročia. Vyplýva to z oficiálnych údajov, ktoré v piatok zverejnil nemecký úrad pre motorové vozidlá KBA. Dôvodom sú vládne obmedzenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu. Podľa údajov KBA sa predaj áut v marci znížili medziročne o 38 % na o niečo viac ako 215 100 kusov.

16:23 Súdny dvor Európskej únie v piatok v správe pre médiá uviedol, že prispôsobuje svoju činnosť s cieľom zabezpečiť kontinuitu európskej verejnej služby spravodlivosti aj počas trvania pandémie COVID-19. Súdna inštancia so sídlom v Luxemburgu spresnila, že v súlade s opatreniami prijatými Luxemburským veľkovojvodstvom a susednými krajinami sa už od 16. marca rozhodla zaviesť plošne prácu na diaľku.

16:00 Elektronizácia stravného zníži riziko prenosu chorôb v reštauráciách, pomôže aj zamestnávateľom a stravníkom. Uviedol to prezident Asociácie moderných benefitov (AMOBE) Štefan Petrík. Príspevok na stravovanie by podľa Petríka mohol aj na Slovensku plne prejsť na elektronické nosiče. Na Slovensku dnes využíva elektronické stravné lístky členov AMOBE takmer 300.000 ľudí.

15:51 Británia hlásila v piatok rekordný počet ďalších úmrtí, až 684, na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.„Do piatka 3. apríla do 09.00 h bolo testovaných celkovo 173.784 ľudí, z ktorých 38.168 malo pozitívny výsledok. Žiaľ, z tých ľudí, ktorí boli do štvrtka 2. apríla do 17.00 h v Spojenom kráľovstve hospitalizovaní a pozitívne testovaní, zomrelo 3605 pacientov,“ uviedlo vo vyhlásení britské ministerstvo zdravotníctva.

15:46 Indická polícia uzavrela v piatok časti slumu Dháráví v meste Bombaj po tom, ako tam zaznamenali dve úmrtia na následky ochorenia COVID-19, informovala agentúra AFP. India podľa AFP zatiaľ zaznamenala 2300 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 56 úmrtí. Dve úmrtia a ďalšia nakazená osoba v slume Dháráví však podľa úradov „bijú na poplach“. Koronavírus sa podľa expertov môže veľmi rýchlo šíriť v slumoch, kde je prakticky nemožné dodržiavať opatrenia týkajúce sa udržiavania odstupu a izolácie.

15:44 Ruský premiér Michail Mišustin v piatok varoval, že pandémia koronavírusu v Rusku ešte nedosiahla svoj vrchol, pričom z hľadiska šírenia nákazy môže nastať najťažší možný scenár. Za uplynulých 24 hodín v Rusku zaevidovali ďalších 601 osôb s pozitívnym testom na nový koronavírus, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 4149. Koronavírus bol potvrdený už v 78 z 85 subjektov Ruskej federácie, pričom v krajine si celkovo vyžiadal už 34 obetí na životoch.

15:22 Zamestnanci, živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby pracujúci v zahraničí v súčasnosti často vykonávajú prácu z domu, pretože nemôžu vycestovať pre koronavírus. To, že v dôsledku mimoriadnych opatrení kvôli pandémii momentálne majú tzv. „home office“, nie je skutočnosťou, ktorá by spôsobovala zmenu v uplatniteľných právnych predpisoch, resp. zmenu štátu, v ktorom sú poistení na sociálne zabezpečenie. Upozorňuje na to Sociálna poisťovňa.

15:08 Bardejovská firma Hudos sa pre situáciu s koronavírusom dostáva podľa jej majiteľa do problémov. Prevádzkuje 150 kamiónov a zamestnáva 250 ľudí. „Vzhľadom k tomu, že naša hlavná činnosť je medzinárodná cestná doprava, tak sa dostávame do obrovských prevádzkových strát v súvislosti s prestojmi, hlavne na hraniciach a obmedzovaním výroby podnikov. Zaviedli sme pravidelné dezinfekcie priestorov a automobilov,“ uviedol majiteľ spoločnosti Pavol Hudák.

14:53 Vďaka projektu Právo v rúškach budú mať ľudia najdôležitejšie právne vzory dostupné z domova. Myslí si to advokát Oliver Majdúch, ktorý so skupinou advokátov spustil web, na ktorom nájdu ľudia a firmy právne odporúčania, postupy a vzory dokumentov pre momentálnu situáciu. Na webe www.pravovruskach.sk nájdu záujemcovia zadarmo vzory z oblastí obchodných vzťahov, pracovného práva, daní, konkurzov, realít, náhrady škody, ale aj zdravotníckeho prá­va.

14:47 Britský premiér Boris Johnson bude po týždni naďalej pokračovať v samoizolácii vo svojej rezidencii na Downing Street 10, keďže stále má symptómy ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP. Johnson minulý piatok oznámil, že mu testy potvrdili nákazu koronavírusom. Johnsonova kancelária vtedy informovala, že ho testoval v premiérskom úrade personál britského Národného zdravotníckeho systému po tom, ako sa u neho vo štvrtok prejavili „mierne príznaky“.

14:41 Izrael uzavrel ultraortodoxné židovské mesto Bnej Brak neďaleko Tel Avivu v snahe zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v piatok agentúra Reuters. Vláda vyhlásila Bnej Brak za neprístupné mesto na základe mimoriadnych opatrení, ktoré schválila vo štvrtok, a to z dôvodu vysokého počtu tamojších infikovaných. Úradom to umožní obmedziť pohyb obyvateľov. Zdravotnícki experti odhadujú, že až 38 percent z takmer 200.000 obyvateľov mesta je nakazených koronavírusom.

14:34 V nedeľu bude vypravený ďalší repatriačný let z Londýna do Bratislavy. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej webovej stránke.

14:22 Nemecký minister pre záležitosti EÚ Michael Roth v piatkovom vydaní denníka Die Welt spomenul možnosť zavedenia finančných sankcií voči Maďarsku. Reagoval tak na mimoriadne opatrenia, ktoré v rámci boja proti koronavírusu zaviedla vláda Viktor Orbána. Informovala o tom agentúra DPA. „Nedokážeme našim obyvateľom vysvetliť skutočnosť, že (niektoré) krajiny financujú veľkú časť svojich verejných investícií peniazmi EÚ a potom porušujú princípy Európskej únie,“ uviedol Roth.

13:52 Vodca komunistickej strany v čínskom meste Wuchan Wang Čong-lin v piatok varoval obyvateľov mesta, aby zostávali vo svojich domovoch a boli naďalej ostražití. Udialo sa tak len pár dní pred plánovaným zrušením cestovných obmedzení v tomto stredočínskom priemyselnom veľkomeste, ktoré bolo pôvodným epicentrom epidémie koronavírusu. Informoval o tom denník The Guardian. Wang Čong-lin, ktorý je zároveň najvyšším predstaviteľom mesta, naliehal na opatrnosť v čase, keď miestne úrady postupne začali zmierňovať niektoré z prísnych opatrení prijatých s cieľom zabrániť rýchlemu šíreniu vírusu.

13:42 Belgické krízové centrum pre COVID-19 v piatok doobeda oznámilo, že pandémia koronavírusu si počas predošlého dňa vyžiadala 132 nových úmrtí, čím sa celkový počet jej obetí v Belgicku zvýšil na 1143 osôb. Premiérka Sophie Wilmesová zároveň informovala, že vznikne pracovný tím na vysokej úrovni, ktorý krajinu pripraví na postupný návrat do normálneho života. V Belgicku vykonali vo štvrtok 3972 testov na koronavírus.

13:30 Singapur na mesiac zatvorí školy a väčšinu pracovísk, s výnimkou základných služieb a kľúčovej ekonomickej infraštruktúry. Tieto opatrenia majú zastaviť šírenie koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters. „Namiesto postupného sprísňovania opatrení počas nasledujúcich týždňov by sme rozhodnutie mali urobiť teraz a čo najrýchlejšie, aby sme zabránili eskalácii počtu nakazených,“ uviedol v prejave k občanom singapurský premiér Li Sien-lung.

13:12 Nemecký minister vnútra Horst Seehofer chce z dôvodu obmedzenie šírenia nového koronavírusu zaviesť prísnejšie hraničné kontroly aj pre štyri ďalšie krajiny – Poľsko, Česko, Belgicko a Holandsko. Informoval o tom v piatok magazín Spiegel Online s odvolaním sa na nemecké vládne kruhy. Nemecko zaviedlo už 16. marca prísne kontroly na hraniciach s piatimi krajinami – Rakúskom, Francúzskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom.

13:07 Nemiestne žarty spojené s hrozbou koronavírusom môžu komplikovať prácu zdravotníkom i vystrašiť občanov. K takémuto prípadu došlo vo štvrtok v Košiciach, keď mužovi prišla klamlivá SMS správa, aby sa okamžite dostavil na infekčné oddelenie. Informovala o tom polícia.

12:58 Guvernérka amerického štátu Nové Mexiko Michelle Lujanová Grishamová v rozhovore pre spravodajskú stanicu ABC News varovala, že pandémia koronavírusu by mohla „vyhladiť“ indiánske komunity s rizikovou populáciou. V piatok o tom informovala spravodajská stanica al-Džazíra. Prudké šírenie ochorenia v rezervácii indiánskeho kmeňa Navahov na juhozápade USA znepokojuje miestne úrady. Obávajú sa, že rezervácia nie je dobre pripravená na pandémiu, pričom americká vláda reaguje na vznikajúce problémy pomaly.

12:52 Maďarská vláda pripravila pre prípad masového rozšírenia nákazy koronavírusu akčný plán, ktorý rieši centrálne preskupenie síl v zdravotníctve. Oznámil to v piatok v Budapešti predseda maďarskej vlády Orbán. Premiér vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió povedal, že platné zákony nariaďujú zdravotníckym pracovníkom v čase stavu núdze podriadiť sa centrálnemu veleniu. (TASR)

12:49 Vládny návrh zákona o opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti s koronavírusom obsahujú aj požiadavky Združenia samosprávnych krajov SK8. Prijaté opatrenia zjednodušia samosprávam život a budú môcť flexibilnejšie reagovať na aktuálnu situáciu. Neriešia však samotné výpadky finančných príjmov rozpočtov samosprávnych krajov. Upozornil na to predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

12:41 Ochorenie COVID-19 potvrdili u jedného nezdravotníckeho pracovníka Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Doteraz nemá príznaky ochorenia a zostáva v domácej izolácii. Po otestovaní 39 zo 62 zamestnancov nemocnice, ktorí prišli do kontaktu s pacientom, u ktorého sa neskôr potvrdil nový koronavírus, o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. Doplnila, že výsledok 38 zamestnancov bol negatívny, môžu zrušiť domácu izoláciu a vrátiť sa do práce podľa usmernení hlavného hygienika.

12:41 Opatrenia na obmedzenie sociálnych kontaktov, cieľom ktorých je zastaviť šírenie koronavírus, budú v Taliansku platiť pravdepodobne aj po 1. máji. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie šéfa talianskej civilnej ochrany Angela Borrelliho o tom informovala agentúra Reuters. Taliansko vo štvrtok evidovalo už 13.915 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, a vyše 115.000 nakazených.

12:34 Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová v piatok ukončila svoju domácu karanténu a vrátila sa do svojho úradu. Jej hovorca dodal, že Merkelová bola niekoľkokrát testovaná na koronavírus, pričom výsledky boli vždy negatívne. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters. Merkelová bola v karanténe a pracovala z domu po tom, čo ju 20. marca očkoval lekár, ktorý mal neskôr pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2.

12:26 Berlínsky senátor rezortu vnútra Andreas Geisel predpokladá, že opatrenia v boji s koronavírusom, ako napríklad dodržiavanie povinného odstupu medzi ľuďmi či iné obmedzenia môžu platiť až do konca roka. Informoval o tom v piatok denník Die Welt.

11:56 Na Slovensku potvrdili za štvrtok 24 nových prípadov koronavírusu, celkovo bolo testovaných 1 454 ľudí. Informoval o tom premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii.

11:54 Šéf tureckého Červeného polmesiaca Kerem Kinik vo štvrtok vyzval „hrdinov, ktorí vyšli víťazne z ‚korona vojny‘,“ aby darovali krv na liečbu, ktorá využíva plazmu od vyliečených ľudí na pomoc vážne chorým pacientom. Ministerstvo zdravotníctva medzitým rozoslalo do 81 provincií krajiny obežník s odporúčaniami pre dobrovoľné odbery plazmy, informuje štátna agentúra Anadolu.

11:51 Za uplynulých 24 hodín v Rusku zaevidovali ďalších 601 osôb s pozitívnym testom na nový koronavírus, čím sa celkový počet nakazených v Rusku zvýšil na 4149. Koronovírus bol potvrdený už v 78 z 85 subjektov Ruskej federácie.Podľa agentúry Interfax o tom v piatok informoval federálny operatívny štáb. Z jeho údajov vyplýva, že nemocnice vo štvrtok opustilo ďalších 46 vyliečených osôb, čím ich počet stúpol celkovo na 281.

11:46 Nový Zéland začal v piatok s repatriáciou približne 100 000 turistov, ktorí v krajine uviazli po tom, ako tam minulý týždeň začali platiť obmedzenia pohybu občanov, informovala agentúra AP. Zákaz vnútroštátnych letov turistom znemožňoval dostať sa na pre nich dôležitú dopravnú tepnu, letisko v meste Auckland, z ktorého by mohli odletieť domov.

11:35 Poľsko v piatok hlásilo 3149 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je v porovnaní so štvrtkovými údajmi nárast o 203 prípadov, informovala agentúra PAP. Poľská vláda vyhlásila stav pohotovosti a uzavrela všetky školy, divadlá, kiná a obmedzila verejné zhromaždenia. Do polovice apríla sú takisto zatvorené hranice. Vláda 31. marca oznámila sprísnenie opatrení.

11:30 Ekonomická aktivita v eurozóne v marci skolabovala, pretože snahy o zastavenie šírenia koronavírusu prinútili vlády na celom kontinente, aby zatvorili obrovské časti svojich ekonomík, od obchodov cez továrne až po reštaurácie. Ukázali to v piatok spresnené údaje spoločnosti IHS Markit.

11:29 Penta doviezla na Slovensko zdravotnícky materiál za 5 miliónov eur. V aktuálnej dodávke sa nachádza okolo šesť miliónov rúšok, ochranné štíty a obleky pre zdravotníckych pracovníkov, respirátory FFP2, vyše 60 paliet vitamínov a potravinových doplnkov. Zdravotnícky materiál už v týchto dňoch dostáva personál v nemocniciach a poliklinikách Svet zdravia a ProCare a lekárňach Dr.Max. V tlačovej správe o tom informoval hovorca investičnej skupiny Penta Gabriel Tóth.

11:27 Líbya potvrdila vo štvrtok prvé úmrtie na ochorenie COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus. Vyhlásenie líbyjského Národného strediska pre kontrolu chorôb citovala spravodajská televízia CNN.Chorobe v Líbyi podľahla 85-ročná žena. Prítomnosť koronavírusu u nej potvrdili až posmrtne.

11:23 Prešovský samosprávny kraj (PSK) je pripravený poskytnúť svoje ubytovacie kapacity pre občanov vracajúcich sa na Slovensko, ktorí požiadali o štátom organizovanú repatriáciu, a tiež pre zdravotnícke zariadenia alebo štátne orgány. Pre tento účel vyčlenil sedem ubytovacích zariadení v školských internátoch, ktoré sú aktuálne prázdne. Krajská samospráva zriadila karanténne zariadenia pre repatriantov v Bardejove, Poprade, vo Vranove nad Topľou a Svidníku.

11:19 Počet ľudí nakazených koronavírusom sa v Rakúsku do piatku zvýšil na 11 348. V krajine evidujú už 168 úmrtí na ochorenie COVID-19, informoval portál OE24. Z ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa doteraz vyliečilo 2 022 osôb, 829 ľudí je v nemocniciach, z toho 245 na oddeleniach intenzívnej starostlivosti.

11:10 Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, očakávaná vakcína na koronavírus totiž prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách. Upozornil na to generálny riaditeľ spoločnosti Chirana T.Injecta Teodor Lysák.Slovenský výrobca ihiel a striekačiek, ktorého vlastní investičná skupina Wood&Co, podniká aj v Číne, kde má k dispozícii vlastný sklad. „V Číne máme dlhoročných a overených partnerov. Všetko, čo máme, vieme a môžeme, ponúkame štátu, pretože boj s COVID-19 bude dlhý, ťažký a tvrdý,“ vyhlásil. Z Číny vie firma podľa neho doviesť akýkoľvek overený medicínsky materiál.

11:04 Čím majú ľudia negatívnejšie postoje voči očkovaniu, tým menšiu ochotu prejavili aj voči možnosti dať sa zaočkovať proti koronavírusu, ktorý spôsobuje infekčné respiračné ochorenie COVID-19. Vyplýva to z dotazníkového prieskumu Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý vedci spustili začiatkom marca. V závere štúdie však vyjadrili psychológovia SAV nádej, že postoje k očkovaniu sa po prekonaní súčasnej krízy môžu zmeniť najmä preto, že ľudia sa momentálne cítia viac ohrození. V dotazníku sa totiž ľudia vyjadrili, že na ochotu dať sa zaočkovať vplývajú predovšetkým emočné faktory, ako je pocit ohrozenia či vnímanie rizika.

11:03 Japonsko ohlásilo ďalších 227 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je doposiaľ najväčší denný nárast, informovala v piatok agentúra DPA. Rekordné zvýšenie až o 97 prípadov zaznamenalo aj hlavné mesto Tokio. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Japonsku je 3 508 vrátane 712 ľudí z výletnej lode Diamond Princess, ktorá bola vo februári v karanténe v japonskom prístave Jokohama.

10:53 Pandémia koronavírusu by mohla stáť globálnu ekonomiku 4,1 bilióna USD (3,76 bilióna eur), pretože pustoší USA, Európu a ďalšie významné ekonomiky. Uviedla to v piatok Ázijská rozvojová banka (ADB). Odhadovaný vplyv pandémie sa rovná takmer 5 % globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) na základe rôznych scenárov. Banka pritom varuje, že straty z „najhoršej pandémie za celé storočie“ by mohli byť ešte vyššie, pretože jej analýza nezahŕňa ďalšie faktory, ako sú napríklad možná sociálna a finančná kríza a dlhodobý negatívny vplyv na zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie. (TASR)

10:47 Britské rozhlasové a televízne stanice budú za vysielanie nepravdivých informácií a odporúčaní týkajúcich sa koronavírusu čeliť sankciám. Upozornenie prichádza po tom, čo jedna z regionálnych rozhlasových staníc dostala od regulačného úradu niekoľko varovaní za vysielanie nepodložených informácií, podľa ktorých je koronavírusová pandémia spojená so spustením najnovšej generácie mobilnej 5G siete. Informáciu priniesol britský denník The Guardian.

10:36 Maďarská vláda rozhodne na budúcu stredu 8.4. o tom, či predĺži čiastočný zákaz vychádzania, aktuálne platný do konca budúceho týždňa. Maďarský premiér Orbán to povedal v piatok v relácii Dobré ráno Maďarsko, ktorú vysiela verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

10:29 Spoločnosť Google bude počas pandémie koronavírusu zverejňovať údaje o pohybe ľudí. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že technologický gigant bude spočiatku publikovať detaily o rôznych typoch miest, ktoré ľudia navštevujú, v 131 krajinách a regiónoch. Postupne chce pritom pridávať aj ďalšie.

10:22 Britský princ Charles oficiálne otvorí novú nemocnicu, ktorú postavili za deväť dní v areáli veľkého výstaviska vo východnej časti Londýna. Nightingale Hospital, ktorá sa nachádza v ExCel London, poskytne intenzívnu starostlivosť pre štyritisíc pacientov s ochorením COVID-19.

10:00 Výletné lode Zaandam a Rotterdam, na ktorých sa nachádzajú osoby nakazené koronavírusom, zakotvili vo štvrtok večer v prístave Port Everglades v americkom štáte Florida. Informovali o tom na svojich webových stránkach stanice CNN a Sky News. Miestne úrady vopred avizovali, že povolia zdravým pasažierom vystúpiť z lodí. Nakazené osoby však zostanú na palube a bude im poskytnutá potrebná starostlivosť.

9:51 V Thajsku zaznamenali v piatok 103 nových prípadov choroby COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet infikovaných osôb v tejto ázijskej krajine stúpol na 1978. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne Centrum pre COVID-19.

9:47 Ministerstvo vnútra SR vyzýva ľudí, ktorí majú v úmysle vrátiť sa na územie Slovenska zo zahraničia a sú majiteľmi domáceho zvieraťa, aby pred vycestovaním zabezpečili pre svojho domáceho miláčika miesto, kde počká, kým majiteľ absolvuje povinnú karanténu. „Žiadne z karanténnych zariadení štátu nie je určené pre zvieratá. V súčasnej situácii robí štát všetko pre to, aby zabezpečil čo možno najvhodnejšie podmienky pre svojich občanov. SR umožňuje občanom stráviť čas karantény v štátnych zariadeniach, aby nevystavili riziku svojich rodinných príslušníkov, a aby sa zabránilo nekontrolovanému a nekontrolovateľnému šíreniu nákazy," upozorňuje rezort na svojej internetovej stránke.

9:31 V americkom štáte New York vystačia pľúcne ventilácie pre pacientov s ochorením COVID-19 už len na šesť dní. Uviedol to vo štvrtok newyorský guvernér Andrew Cuomo, ktorého citovala televízia Sky News. Štát New York má podľa Cuoma k dispozícii ešte približne 2 200 voľných pľúcnych ventilácií, no každý deň pribúda zhruba 350 nových pacientov, ktorí ich potrebujú. Uvedené množstvo pľúcnych ventilátorov tak miestnym nemocniciam vystačí už iba na 6 dní.

9:01 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Česku sa zvýšil na 3 858. Aktuali­zované údaje zverejnilo v noci na piatok české ministerstvo zdravotníctva. Za posledný deň pribudlo 269 nakazených, informuje portál Novinky.cz.

8:47 Mexická spoločnosť Grupo Modelo vo štvrtok oznámila, že dočasne prestane variť pivo Corona a ostatné značky, ktoré vyváža do viac než 180 krajín sveta. Spoločnosť k tomuto kroku pristúpila po tom, ako mexická vláda v rámci opatrení proti koronavírusu označila jej výrobu za nie nevyhnutne potrebnú. Informovala o tom agentúra Reuters.

8:25 Britská vláda v piatok oznámila, že v súvislosti s očakávaným nárastom počtu nakazených koronavírusom postaví viacero poľných nemocníc. Toto oznámenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako v Británii zaznamenali ďalších 569 úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus vyvoláva. Celkovo si tak epidémia v Británii vyžiadala už 2 921 obetí. Ako pozitívne testovaných na vírus SARS-CoV-2 tam evidujú 33 718 ľudí.

8:20 Svetový potravinový program OSN (WFP) očakáva, že v dôsledku pandémie nového koronavírusu sa v niektorých oblastiach sveta ešte viac prehĺbi potravinová kríza. Informoval o tom nemecký denník Die Welt. „Skutočne zvoníme na poplach,“ povedala hovorkyňa berlínskej kancelárie WFP Bettina Lüscherová. „Obávame sa, že to bude veľmi veľká kríza,“ dodala. Už doteraz musel WFP potravinovou pomocou zásobovať 87 miliónov ľudí v 80 krajinách sveta, uviedla s tým, že situácia sa v dôsledku vojen, klimatickej zmeny, období sucha či záplav stále zhoršuje a teraz k tomu ešte pribudla koronavírusová krí­za.

7:25 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku dosiahol už takmer 80-tisíc. Za posledných 24 hodín pribudlo 6 174 infikovaných, informoval dnes na svojej webovej Inštitút Roberta Kocha (RKI). Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, podľahlo v krajine už viac ako tisíc ľudí. Od štvrtka mŕtvych pribudlo 145. Celkom je v Nemecku k piatkovému ránu 79 696 potvrdených prípadov nákazy a 1 017 obetí choroby COVID-19.

6:10 Americké námorníctvo zbavilo funkcie kapitána lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt, na palube ktorej sa potvrdilo niekoľko desiatok prípadov nákazy koronavírusom. Kapitán Brett Crozier podľa ministra námorníctva vyvolal paniku, keď list, v ktorom žiadal nadriadených o pomoc, adresoval príliš mnohým ľuďom. List následne zverejnili americké médiá. Crozier sa mal podľa ministra Thomasa Modlyho obrátiť na svojho priameho nadriadeného, ​​ktorý už aj tak podnikal kroky na pomoc lodi postihnutej nákazou.

5:40 Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvateľov mesta, aby si na verejnosti zakrývali nos a ústa. Používať môžu šály, šatky či akékoľvek podomácky vyrobené rúška, chirurgické by ale mali prenechať zdravotníkom. Podľa starostu aktuálne výskumy preukázali, že ľudia môžu šíriť koronavírus, bez toho, aby sami vykazovali nejaké príznaky. Agentúra AP uviedla, že podľa štúdie vedcov zo Singapuru sa až desať percent novo nakazených infikovalo od ľudí, ktorí zatiaľ neprejavili žiadne príznaky choroby COVID-19. V meste New York sa už nakazilo takmer 52 000 ľudí. Takmer 1400 z nich chorobe podľahlo.

5:36 O tom, ako najlepšie zorganizovať návraty tisícov občanov Európskej únie z iných častí sveta, budú v piatok debatovať ministri zahraničia únijných krajín. Témou ich videokonferencie bude aj posilnenie medzinárodnej spolupráce v boji proti koronavírusu či spoločný postup proti dezinformáciám spojeným s pandémiou. Desaťtisíce ľudí pre letové obmedzenia či karanténne opatrenia ázijských, afrických či juhoamerických krajinách zatiaľ zostávajú ďaleko od domova. Domov zo zahraničia sa dostalo už približne 350 000 občanov Európskej únie. Asi 250 000 uviazlo mimo EÚ.

5:30 Vo francúzskych nemocniciach za posledných 24 hodín zomrelo ďalších 471 pacientov. Celková bilancia obetí choroby tak už v krajine presiahla 4500, započítané ale zatiaľ nie sú úmrtia z domovov pre seniorov. V aktuálnej bilancii sú len ľudia, ktorí chorobe COVID-19 podľahli v nemocniciach. Sčítanie obetí v liečebniach dlhodobo chorých či domovoch seniorov stále nie je dokončené. Celkovo je teda obetí prinajmenšom 5387. V súčasnosti je vo francúzskych nemocniciach viac ako 26 000 ľudí, z ktorých takmer 6400 musí byť na dýchacích prístrojoch. Asi tretinu z nich tvoria ľudia nad 60 rokov, 90 z týchto pacientov je mladších ako 30 rokov.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

238 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus