Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pardubice nakročily ke zlatu. Série Zlína s Vítkovicemi měla Kubinovu "korupční" dohru

Výluková sezona 2004/2005 dospěla do semifinále, kde se utkali dva favorité proti dvěma překvapením. Zatímco nabité Pardubice s obhájcem titulu ze Zlína splnili postupem mezi nejlepší čtyřku "papírovou povinnost", Liberec s Vítkovicemi si užívaly nečekaný boj o finále. Jako určující se ukázaly pro obě série domácí zápasy. Připomeňte si semifinálové souboje z roku 2005 prostřednictvím Archivu Z.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2005: Zlín - Vítkovice

Východočeši vedení kapitánem Jiřím Dopitou a nejproduktivnějším útokem základní části ve složení Jan Bulis – Michal Mikeska – Milan Hejduk (dohromady 70 branek a 155 bodů) dokonale využili domácího prostředí v úvodu série proti Liberci a v souboji proti štice extraligy se uklidnili.

Bílí Tygři s brankářem Milanem Hniličkou a posilami z NHL, jako byli Jiří Fischer, Jaroslav Modrý, Radim Vrbata nebo Aleš Kotalík, totiž favorita trápili hned v prvním duelu a nebýt Bulisova gólu z ofsajdu na 1:1 ve 42. minutě, kterým se Pardubičtí dostali zpátky do zápasu, mohl se start semifinále odvíjet jinak.

Další kritický moment zápasu nastal za stavu 2:1 pro Liberec, kdy Ján Lašák chytil Kotalíkovu střelu lapačkou až za brankovou čárou. Rozhodčí však branku neuznali a Dynamo úvodní utkání ještě otočilo. Druhý zápas pak ovládly Pardubice 3:1 a série se přesunula pod Ještěd.

Také do třetice platilo "můj dům – můj hrad", když Liberec soupeře přehrál jasným způsobem po výsledku 4:1. Odveta se ale domácím nepovedla a po výhře 4:0 získali Východočeši postupový mečbol.

Liberec se ale nechtěl vzdát bez boje a v pátém duelu dokázal obrátit průběžný stav z 0:2 na 3:2 po dvou brankách Ľubomíra Vaice a vedoucí trefě Václava Nováka. Pardubice ale zachránil Bulis v 54. minutě a v samostatných nájezdech stvrdil postup "perníkářů" Tomáš Blažek.

Vítkovice vedly už 3:1 na zápasy, přesto prošel do finále Zlín

V druhé sérii mezi Zlínem a Vítkovicemi byli v prvním utkání šťastnější hostující Ostravané, kteří nejprve vyrovnali díky Pavlovi Kubinovi pouhých 28 sekund před koncem základní hrací doby a dlouhé nájezdy ukončili po blafáku Zbyňka Irgla.

V dalších čtyřech zápasech se ale pokaždé radoval domácí celek. Berani nejprve uspěli v odvetě 4:2 a srovnali krok v semifinále, ale Vítkovičtí poté dvakrát vyhráli před vlastními fanoušky (3:2PP a 3:1) a šli do trháku – v tu chvíli byli jedno vítězství od finále.

Kauza Kubina vs. Bolina

Už od koncovky druhého zlínského utkání vzplály emoce naplno závěrečnou nic neřešící bitkou a nervy hráčů pochodovaly i dál. Vyvrcholením bylo nařčení vítkovického obránce Pavla Kubiny po sedmém utkání série, který obvinil rozhodčího Petra Bolinu z braní úplatků. Kubina ale neměl o nekalém jednání muže v pruhovaném důkazy, a tak byl svazem potrestán pokutou ve výši 200 tisíc korun a trestem zastavení činnosti na 15 zápasů. Po soudním sporu Kubina musel navíc zaplatit Bolinovi 75 tisíc korun a omluvit se mu v médiích.

V pátém utkání vedly Vítkovice po trefách Václava Varadi a Ivana Padělka v 15. minutě už 2:0, ale Zlín dokázal najít odpověď a po obratu na 5:2 se udržel ve hře. Vítkovičtí mohli slavit postup do boje o titul ve své hale, jenže psychologickou bitvu nezvládli. Za stavu 1:3 se sice vzepjali až ke srovnání, ale v nájezdech byli tentokrát úspěšnější "ševci".

Nájezd hrál roli také v rozhodujícím sedmém semifinále. Na trestné střílení v úvodu utkání se do branky hostujících Vítkovic postavil místo Marka Pince bývalý zlínský gólman Michal Mařík, a ten konečně nájezdového specialistu Martina Hamrlíka vychytal. V polovině utkání pak šli do vedení Ostravané po střele Varadi, ale to bylo ze strany hostů vše.

Zlínu sice nebyly uznány dva góly kvůli předčasnému zapískání ze strany rozhodčích, ale kýžený obrat nastartoval Petr Čajánek 17 sekund před koncem druhé třetiny. V závěru na něj navázal Martin Erat a poté střelec první branky zkompletoval hattrick. Zlín se tak mohl po roce těšit na další finálovou účast.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články