Hlavní obsah

Remdesivir už taxikář dobral. Vítězství je na dohled

Právo, Stáňa Seďová
Praha
Aktualizováno

Pražský taxikář (53), jediný český pacient, kterému americký výrobce poslal experimentální lék Remdesivir, se po deseti dnech jeho podávání i nadále lepší. Ve čtvrtek dostal poslední, desátou dávku léku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pacienta léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze

Článek

Lékaři budou pokračovat ve standardní péči a začínají být optimističtí. Definitivního vítězství nad Covid-19 by se mohl pacient podle ošetřujícího lékaře Michala Pořízky dočkat za týden či dva.

„Dnes dopoledne dostal pacient poslední dávku léku Remdesivir. Jeho stav se pomalinku skutečně lepší. To zlepšování dost ztěžuje obezita pacienta, tak je tomu vždy při pneumologických onemocněních. Ještě stále je připojen na plicní ventilaci, ale už si postupně odvyká,“ řekl ve čtvrtek Právu šéflékař oddělení KARIM Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde hospitalizovaného taxikáře léčí.

Původně byl připojen na mimotělní oběh.

Další nemocný lék nedostane?

O cílové rovince, tedy o tom, kdy dojde k úplnému zlepšení a porážce nemoci, už se lékaři odvažují opatrně mluvit. „Možná příští týden, možná za dva týdny. Sice už nebudeme podávat experimentální lék, ale budeme postupovat standardně a už jsme, musíme být, optimisté,“ dodal Pořízka.

Český pacient v kritickém stavu může dostat experimentální lék

Koronavirus

Zda pacientovi zachránil život remdesivir, nebo to byla profesionální péče a včasný zásah odborníků z oddělení Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM), kteří pacienta mimo jiné připojili na mimotělní oběh, není jasné a v tuto chvíli prokazatelné. Stav pacienta se totiž zlepšoval už před podáním léku.

Nakažený muž měl podle ošetřujícího lékaře Martina Balíka největší množství viru v těle u nás. Upozornil, že nemoc je velmi nakažlivá a dokáže dlouho v těle přetrvávat.

Není ani jisté, zda dostane stejnou šanci ještě jiný český pacient. Americká společnost Gilead Sciences se kvůli enormní poptávce a tlaku z různých států rozhodla ukončit schvalování dávek pro jednotlivé pacienty a nyní diskutuje nad tím, jakým způsobem by ho dali k dispozici.

Pokusná léčba koronaviru remdesivirem končí. Výrobce nestíhá

Koronavirus

Nejslibnější kandidát

„O tento lék teď žádá celý svět. My stále jednáme s českou pobočkou společnosti Gilead. Zatím pořád není jasné, jak dál bude zpřístupněný. Děláme maximum pro to, abychom ho dostali pro naše nejvážněji nemocné,“ potvrdil nejistotu ohledně dodávky remdesiviru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Přitom podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je tento lék původně vyvinutý pro pacienty nakažené ebolou i nadále nejslibnější kandidát na to, jak vyléčit Covid-19.

Už při předchozím výběru byla kritéria, jež musel pacient, respektive jeho stav, splnit, tak úzká, že na něj mnozí nedosáhli. Neúspěšná byla například i Nemocnice na Bulovce, která před třemi týdny lék Remdesivir pro svého pacienta žádala.

Lékař Martin Balík: Pokud se nám podaří nemocného zachránit, bude to velký úspěch

Koronavirus

V nemocnicích je podle aktuálních dat 340 lidí nakažených novým typem koronaviru, 72 z nich potřebuje intenzivní péči. Pacientům většinou podávají jen léky, které mírní jejich příznaky, například kašel nebo horečku.

Nasadili jsme lék na malárii. Je to nadějné, říká šéf Ústřední vojenské nemocnice

Domácí

Například v Ústřední vojenské nemocnici v Praze ale zkoušejí pacientům podávat i další i v zahraničí testovaný lék, antimalarikum hydroxychlorochin známé pod obchodním názvem Plaquénil. Ten už podle sdělení náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly byl použit i na Bulovce.

Česko zkouší na pacientech další experimentální lék

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám