Hlavní obsah

Proměna bytu se podařila až na druhý pokus

Novinky, Jana Nesvadbová

Majitelé bytu v brazilském São Paulu neměli zpočátku štěstí na architekty. Nechali si rekonstruovat a upravit byt ve vile Olímpia, ovšem s výsledkem nebyli nijak spokojení. Obrátili se proto na architektky Lucianu Gomesovou a Michelle Waisblutovou z ateliéru As Arquitetas SP, které je svou prací naopak nadchly.

Foto: Evelyn Mullerová

Cílem nové úpravy bytu bylo především jeho zútulnění.

Článek

Až napodruhé se povedla proměna bytu a dopadla konečně tak, jak si jeho pár majitelů představoval. Architektky, které ve skutečnosti přepracovávaly ne úplně zdařilý výsledek předcházejícího pokusu, čekala opravdová výzva.

Finanční zdroje klientů nebyly neomezené, a tak musely pracovat například s nábytkem a dalším vybavením, které v bytě už bylo. Ať již to byly pohovky, pracovní plochy, kuchyňské skříňky atd. Veškeré práce musely proběhnout nejenom rychle (vše se nakonec stihlo během tří měsíců), ale i bez zbytečného nepořádku.

Přáním klientů bylo mít domov více útulný, lépe využité jednotlivé prostory a více odpovídající lásce obou majitelů, což je graffiti.

Byt má plochu 74 čtverečních metrů. Architektky započaly svou práci úpravou společenského prostoru, jenž vznikl připojením terasy k interiéru. Ta patřila k částem, jež volaly po zútulnění.

Zelenou na zdech nahradila bílá, televize, která byla původně zavěšená s viditelnými kabely, je nově umístěna na výklopném panelu s elektrickým pohonem, takže když na ni nikdo nekouká, „nestraší” v prostoru apod. Přibyla rovněž pohovka do písmene U, aby se na bývalou terasu vešlo hodně lidí.

Foto: Evelyn Mullerová

Televizní kout a jídelnu nově odděluje stěna z lehké kovové konstrukce.

Foto: Evelyn Mullerová

Bar naproti terase je možné nechat otevřený.

Sousední cihlová zeď získala bílý nátěr, aby na něm dobře vynikl neonový nápis, jenž byl původním přáním majitelů a který si hodlali ponechat. Bar naproti sedačce má nově skládací dveře, které je možné ponechat otevřené a přitom to nepůsobí rušivě.

Velkou bolestí bytu je poměrně malá kuchyň, která tvoří jakousi chodbičku mezi posezením pro návštěvy a jídelnou. V ní architektky upravily vzhled lavice a především přidaly stěnu oddělující jídelní prostor od televizního koutu.

Stěna má lehkou kovovou konstrukci a umožnila zakomponování květin. Jemnou úpravou prošlo i hlavní svítidlo jídelny. Pavoukovité světlo architektky srovnaly pomocí tyče do řady, která lépe ozařuje jídelní stůl.

Graffiti v každé místnosti
Párem milované graffiti je nakonec možné objevit ve všech částech bytu. V jídelně, kuchyni a na WC jsou zarámované práce od Os Gêmeos, dominantou bytu je ovšem nástěnné dílo v televizní místnosti od umělce, jenž si říká Kobra. Táhne se nejenom přes zeď až za roh, ale také pokračuje i na stropě. Během úprav byl tento kus mírně upraven, a to dalším výtvarníkem Giulianem Martinuzzem.

Zelená barva v bytě nakonec zůstala zachovaná. Vnášejí ji do interiéru ovšem květiny. Architektky navrhly obdélníkové kovové květináče na stěny terasy a do kuchyně pro zavěšení rostlin, čímž vytvořily v bytě „zelenou stěnu“.

Velmi důležitou změnou oproti předchozímu stylu bylo odstranění podhledů nesoucích bodové osvětlení. Architektky ponechaly na stropě pohledový beton, přičemž osvětlení zvolily tak, aby plnilo hned dvojí účel.

Buď může sloužit ke čtení, anebo jako nepřímý zdroj světla v místnosti, který navozuje útulnější atmosféru. Stejným víceúčelovým způsobem je pak voleno i osvětlení v ložnici.

Anketa

Také jste si někdy museli právě udělanou práci v domě/bytě nechat udělat znovu?
Ano, a vícekrát.
32,4 %
Ano, už jednou také.
12,5 %
Nevzpomínám si.
7 %
Ne, to nikdy.
10,1 %
Veškeré práce si děláme sami.
38 %
Celkem hlasovalo 1499 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám