Rakve s těly zemřelých na koronavirus v kostele v italském městě Seriate v Lombardii, 26. březen 2020.

Kauzu se zabavenými rouškami nám Italové dali řádně pocítit, říká český konzul v Miláně

Napsal/a Robert Břešťan 3. dubna 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Do ulic Milána je možné vyrazit jen s čestným prohlášením v kapse pro případ policejní kontroly. Opatření s cílem omezit šíření koronaviru jsou tvrdá. Hrozí pokuty až do 3000 eur. V Miláně nedávno takřka „přes noc“ vznikla i nová speciální nemocnice pro pacienty s COVID-19. „Chybí ale personál,“ říká český konzul Michal Bucháček.

V Miláně působíte od léta, měla to být spíše klidná destinace, teď to tak rozhodně není. Jak teď vypadá tamní život?

Je pravda, že doma jsem slíbil, že po životě v Berlíně a Bruselu bude Milán rozhodně klidnější destinací. Koronavirus ale všechno změnil. Polehčující okolností je, že jsme v tom všichni, včetně Itálie, nevinně. Jsou uzavřené školy, obchody, restaurace, parky, veřejná místa, omezen volný pohyb ve městech i mezi nimi. I pro nás samozřejmě platí striktní omezení. Jsou tvrdší než v České republice. Pokud opouštíte svůj byt nebo dům, musíte mít s sebou čestné prohlášení pro případ policejní kontroly.

V něm pod hrozbou trestního stíhání podepisujete, že se nenacházíte v domácí izolaci po pozitivním testu a že z domu vycházíte z důvodu naprosté nutnosti. Ven lze jít pouze ze tří závažných důvodů: nezbytná cesta do práce, nezbytné obstarávání potravin nebo léků a nezbytný důvod zdravotní. Za porušení hrozí tvrdé sankce a drastické pokuty v rozmezí 400 až 3000 eur.

Pro vás jako diplomaty žádná výjimka není?

Pravidla platí pro všechny, diplomaty nevyjímaje. Všechna tato opatření v Lombardii vstoupila v platnost už 9. března a jsou shrnuta pod heslo: „Zůstanu doma.” Dokonce přišlo i další zpřísnění, 22. března skončila možnost chození ven na zdravotní procházky, zakázán je i individuální venkovní sport. Přístup v Lombardii je dost tvrdý. Občas to má i absurdní rozměry. Zatímco venčit psa lze, na procházku s dětmi jít nemůžete, respektive pouze s jedním a jen v okolí vašeho bydliště. Když máte děti tři, jako třeba my, rázem se to o dost komplikuje. Aktuálně se o tom vedou vášnivé debaty. Zatím se toto omezení nevztahuje na privátní zahrady.

Italská míra empatie

V českých médiích probleskují zprávy o tom, jak už toho Italové mají dost, že jim docházejí peníze, roste nespokojenost, hrozí rabování… Odpovídá to realitě?

Pokud jde o sever Itálie, tady je klid a velká disciplinovanost už od počátku této epidemie. To samozřejmě nevylučuje jednotlivé excesy, které se asi odehrávají všude, nejen v Itálii. Opatření v podobě volného pohybu osob jsou ale naprosto bezprecedentní a otázkou je, nakolik to svobodná demokratická společnost může unést, na rozdíl od nějaké diktatury a totalitní společnosti. Čím delší dobu ta opatření budou trvat, tím náročnější to pro všechny bude.

V Česku někteří lidé, kteří se nakazili koronavirem, mluví o tom, jak se setkávají s nenávistí, nejen na sociálních sítích, ale i od sousedů, s výhrůžkami. Je něco podobného v Itálii?

Ne, to jsme tady snad vůbec nezaznamenali. Itálie se tradičně vyznačuje vysokou úrovní empatie a velkou dávkou solidarity a platí to i v těchto těžkých časech. Do služby v nemocnicích se hlásí tisíce dobrovolníků, lidé vyvěšují italské vlajky a po večerech zpívají ze svých balkónů a teras slavné italské písně, aby překonali to ticho i obavy.

Předpokládám, že na konzulátu i aktivně sháníte informace o tom, jak by Česko mohlo Itálii pomoct. Vím, že nějaká pomoc už dorazila.

Naši standardní agendu nahradilo nejprve starání se o naše občany v Itálii, o ty, kteří se snažili dostat zpět do Česka v době, kdy možností kvapem ubývalo. Ministerstvo zahraničí vypravilo pro Čechy repatriační autobus, jímž také naopak dorazili z Prahy italští občané. Druhá velká agenda je komunikace s regionálními autoritami, podávání zpráv do Česka o místní situaci a také sdílení italské zkušeností, která je unikátní. Itálie byla bohužel první zemí v Evropě, kde se virus objevil a rozšířil.

Prahu jsme proto žádali o poskytnutí pomoci Itálii a tento týden v pondělí dorazila – v podobě deseti tisíc ochranných obleků určených primárně italským zdravotníkům. Italská vláda rozhodla, že pomoc půjde do nejzasaženějšího regionu, kterým je právě Lombardie. Měli jsme tu čest ji v Miláně osobně předat italské Civilní ochraně a lombardské vládě.

Jak to bylo s těmi respirátory a rouškami určenými původně pro Itálii a zabavenými omylem v Česku? Předpokládám, že kolem toho bylo mezi Italy hodně negativních emocí…

Bohužel je to tak. To nedorozumění, ke kterému došlo v České republice, se přelilo se zpožděním několika málo dnů do Itálie. Vyšlo tu v médiích několik velmi negativních zpráv. Snažili jsme se ty škody pokud možno omezit – komunikací směrem k médiím i k italské veřejnosti. Ale přišlo to pro Česko asi v nejhorší možný okamžik, protože zrovna v den, kdy se tento příběh objevil v médiích, Itálie zaznamenala do té doby nejvyšší počet mrtvých za jeden den.

Tomu pak odpovídaly i reakce italské veřejnosti, která nám je dala velice jasně najevo. V podobě telefonátů, mailů a vzkazů na sociálních sítích, které byly velmi negativní. Obrazu Česka v Itálii tato kauza určitě neprospěla.

Půjčte nám své zdravotníky

Jak vlastně vláda v Itálii vysvětluje, že zrovna na ni koronavirus tak tvrdě dopadl? Objevují se různé teorie o tom, jak tam nákazu zavlekli nelegální čínští pracovníci v italském módním průmyslu. Je nějaká potvrzená teze, proč se nákaza tolik rozšířila a nejprve právě v Lombardii?

Je to předmětem různých analýz více či méně seriózní povahy. Faktorů, které sehrály roli, bylo víc. Prvním je fakt, že mezi Lombardií a Čínou jsou poměrně úzké ekonomické a obchodní vazby. Spousta lombardských firem má svou výrobu v Číně nebo s čínskými firmami spolupracuje. S tím souvisí řada obchodních cest jedním i druhým směrem. Spousta Číňanů má velký zájem o italskou módu, každoročně navštěvují módní veletrhy, jezdí sem nakupovat a řada slavných značek sídlí právě v Miláně.

Druhý faktor je italský způsob života, který je velmi sociální. Lidé se chodí bavit s přáteli, udržují čilé kontakty napříč generacemi, kontakt je velmi intenzivní. To bezpochyby k rozšíření viru přispělo. A do třetice hraje zásadní roli to, že Itálie má nejstarší populaci v Evropě a na koronavirus zde nejvíce umírá starší a velmi stará populace, která je vůči koronaviru nejzranitelnější. Průměrný věk obětí je tu 79 let.

Máte přehled o tom, zda jsou v Miláně nějací čeští lékaři a zdravotnický personál?

Takovou informaci nemáme, ale jsme v podstatě v permanentním kontaktu s lombardskou vládou. Do Prahy jsme směřovali jejich prosbu o pomoc posílením zdravotnického personálu, kterého se tady přes veškeré nasazení a vnitroitalskou solidaritu stále nedostává.

Tento týden se otevřela speciální nemocnice pro pacienty s COVID-19 v někdejším pavilonu milánského výstaviště. Vyrostla v rekordním čase, asi za deset dní, za nesmírného nasazení, budovala se ve třech směnách 24 hodin denně. Podařilo se ji vybavit, je to plnohodnotná nemocnice s kapacitou přes 200 lůžek intenzivní péče. Zásadní problém je ale právě nedostatek personálu.

Žádost o tuto pomoc jste tedy předali do Prahy?

Už 19. března jsme měli videokonferenci s lombardskou vládou, žádost jsme tlumočili obratem do Prahy. Ministerstvo zahraničí hned druhý den začalo jednat s ministerstvem obrany, dostala to pak k řešení vláda, ale tam bohužel nedošlo ke shodě.

Čeští vojenští zdravotníci mají skvělou pověst a bezpochyby by byli velkým přínosem nejenom pro Itálii, ale v důsledku i pro Českou republiku. Zkušenosti, které by pak mohli přinést zpět domů, by byly nedocenitelné. Česká republika je, co se týče šíření koronaviru, v časovém zpoždění tří čtyř týdnů po Itálii a zkušenosti tohoto typu, přímo z první linie, by mohly být ku prospěchu i českému zdravotnictví.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)