Hlavní navigace

Jak se kvůli COVID-19 změnil pohyb obyvatel? Google zveřejnil data i pro Česko

3. 4. 2020

Sdílet

Google - COVID-19 Community Mobility Reports

Na základě dat sbíraných v rámci Google Maps zveřejnil Google COVID-19 Community Mobility Reports. Mají pomoci k posouzení, jak se v souvislosti s koronavirovou epidemií změnilo chování lidí.

Pro jednotlivé země v nich na základě agregovaných anonymizovaných údajů ukazuje, jak se změnil pohyb populace na určitých typech míst – například v obchodech, parcích, na nádražích nebo na pracovištích. Data neobsahují údaje, ze kterých by šli identifikovat konkrétní lidé, ujišťuje Google.


V rámci reportu pro Českou republiku ukazuje změnu trendů až na úrovni krajů. Data o mobilitě porovnává s údaji z ledna a února 2020 (tzv. baseline) a zobrazuje, jak se výskyt obyvatelstva na určitých typech míst změnil. Data mají 48 – 72 hodin zpoždění oproti reálnému času.

Údaje nemusí být zcela reprezentativní, protože Google vychází jen z dat uživatelů, kteří si v Google Maps zapnuli průběžné ukládání své polohy (jde o tzv. Historii polohy, která by měla být ve výchozím nastavení vypnutá a uživatel ji musí aktivně zapnout).

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).