Praha 6 nechala odstranit sochu Koněva, z Hradu zní ostrá kritika

Radnice Prahy 6 dnes ráno začala odstraňovat sochu maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město. ČTK to sdělil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Koněvův pomník má podle rozhodnutí zastupitelstva městské části Prahy 6 z loňského září nahradit památník osvobození Prahy na konci druhé světové války. Radnice nechala Koněvův památník loni kvůli opakovaným útokům vandalů zakrýt plachtou. Ta byla nakonec zase odstraněna.

"Dnešní sejmutí bronzové sochy maršála Koněva z piedestalu na náměstí Interbrigády je pomyslným posledním tónem v etudě, která se v Bubenči rozehrála v roce 1980. Její echo bude nadále rezonovat v muzeu věnovanému dějinám dvacátého století v Československu a přispěje tak k objektivnímu výkladu naší nedávné historie," uvedl starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

ČTK: Praha 6 zacala odstranovat sochu generala Ivana Stepanovice Koneva v Bubenci. Socha poputuje do depozitare a nasledne do Muzea pameti 20. stoleti. pic.twitter.com/tbAvCkXDJU

— Jakub Szántó (@JakubSzanto) April 3, 2020

Socha oceněná znalkyní na 13 milionů korun bude prozatím přesunuta do prostor společnosti specializované na ukládání uměleckých předmětů. Socha i desky budou muzeu zapůjčeny zdarma a dál zůstanou majetkem Prahy 6. "Potvrzuji za naše muzeum uzavření dohody s městskou částí Praha 6 o dlouhodobé výpůjčce sochy maršála Koněva," sdělila pražská radní Hana Kordová Marvanová (STAN).

Samotná socha byla odvezena zhruba po 10:00. Místo včetně přilehlého parčíku je obehnáno páskou a je k němu znemožněný přístup. Na místě hlídkují policisté a bezpečnostní agentura. Někteří kolemjdoucí si místo fotografují a na pásce visí cedule s nápisem "Děkujeme Praho 6, konečně".

Radnice bude muset ještě nechat odstranit podstavec sochy, na který bude potřebovat zřejmě ještě povolení. Následně vypíše soutěž na podobu nového památníku osvoboditelům. Kdy se na náměstí Interbrigády objeví, zatím není jasné.

"Pan prezident ostře odsuzuje pokoutní odstranění sochy maršála Koněva. Zneužití krizového stavu považuje pan prezident za morálně neospravedlnitelné," uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na twitteru.

Opoziční politici, kteří nechali pokoutně odstranit sochu Koněva a zjevně k tomu zneužili krizovou situaci v zemi, jsou ostudou České republiky.Tleskají jim extremisté. Slušní lidé se stydí za to, že v roce 2020 může někdo plivat po osvoboditeli Osvětimi a naší vlasti. pic.twitter.com/mFHBQNjzD9

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) April 3, 2020

Podle mluvčího Prahy 6 se ale jednalo o dlouhodobě připravovanou akci a s pandemií koronaviru a opatřeními proti němu nijak nesouvisí.

Odstranění sochy se nelíbí rovněž komunistům, kteří to v době nouzového stavu považují za darebáctví. "Bourání pomníků rudoarmějců, kteří položili svůj život za naši svobodu, je hanebný čin sám o sobě. Ale fakt, že radnice Prahy 6 odstraňuje sochu maršála Koněva v době mimořádné situace, kdy není možno ani vyjádřit protest na veřejném shromáždění, je chování zbabělců, kteří se bojí vlastních občanů," uvedla předsedkyně krajského výboru KSČM Marta Semelová.

Maršál Koněv (1897-1973) se zapsal do dějin především jako jeden z hlavních vojenských vůdců druhé světové války. Bojoval například v bitvě u Moskvy a od května 1944 velel sovětským vojskům, která osvobodila jižní Polsko a účastnila se závěrečného útoku na Berlín. Poté také osvobodila severní, střední a východní Čechy a podílela se na osvobození Prahy.

Po 2. světové válce se Koněv stal hlavním velitelem spojených ozbrojených sil členských států Varšavské smlouvy. Řídil krvavé potlačení maďarského povstání sovětskou armádou v roce 1956. Jako velitel sovětských vojsk v Berlíně se o pět let později účastnil řešení druhé berlínské krize, kdy byl Berlín rozdělen zdí.

Podle některých historiků měl podíl i na vpádu vojsk členských států Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968, což ale ruská strana i někteří z historiků odmítají s odůvodněním, že Koněv byl již od roku 1963 v důchodu.

Koněvova socha v nadživotní velikosti byla odhalena 9. května 1980. Je dílem sochaře Zdeňka Krybuse a architekta Vratislava Růžičky.

Související

V Praze byla odhalena socha skřeta s obličejem Putina. (5.12.2022)

V Praze sedí socha "skřeta" Putina u plynovodu. Nahradil maršála Koněva

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 ode dneška dočasně stojí socha znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva, bude 30 dnů a následně půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi. ČTK to sdělil autor sochy, kovář a sochař Dušan Dostál.

Více souvisejících

maršál Koněv Osvobození Praha Miloš Zeman prezident čr Jiří Ovčáček Hana Marvanová Marta Semelová KSČM

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy