Radnice Prahy 6 přesunula maršála Koněva z náměstí Interbrigády. Socha dočasně poputuje do depozitáře

Vedení Prahy 6 přesunulo sochy maršála Koněva z náměstí Interbrigády. Jeřáb přijel na místo už v osm ráno, aby sochu vyzdvihl. Socha má být součástí plánovaného Muzea paměti 20. století, dočasně jí město nechá uložit do depozitáře soukromé firmy. Kvůli Koněvově soše, která se stávala častým terčem vandalů, hrozilo v srpnu loňského roku ruské ministerstvo zahraničí Česku odvetnými kroky.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 14:56 3. 4. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„V dopoledních hodinách byla z podstavce demontována bronzová socha maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, spolu s doprovodnými bronzovými deskami. Radnice tím naplnila usnesení zastupitelstva ze září loňského roku,“ uvedla radnice Prahy 6 v tiskové zprávě. Podstavec sochy zůstane na místě – město ho nechá postupně zdemolovat.

Samotná socha byla odvezena zhruba po 10.00. Místo včetně přilehlého parčíku je obehnáno páskou a je k němu znemožněný přístup. Na místě hlídkují policisté a bezpečnostní agentura. Někteří kolemjdoucí si místo fotografují a na pásce visí cedule s nápisem „Děkujeme Praho 6, konečně“.

Květiny, svíčky i transparenty ‚Tady není Rusko‘. U Koněvova pomníku došlo ke sporům

Číst článek

„Dovolím si drobnou parafrázi. Koněv je dole, ať stojí Koněv! Ale v muzeu. Dnešní sejmutí bronzové sochy maršála Koněva z piedestalu na náměstí Interbrigády je pomyslným posledním tónem v etudě, která se v Bubenči rozehrála v roce 1980. Její echo bude nadále rezonovat v muzeu věnovanému dějinám dvacátého století v Československu a přispěje tak k objektivnímu výkladu naší nedávné historie,“ okomentoval odstranění sochy starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Na svůj facebookový účet pak k odstranění sochy napsal, že Koněv „neměl roušku“. „Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu,“ uvedl.

Socha má být součástí sbírek Muzea paměti 20. století. „Shodli, že Muzeum paměti 20. století je tou nejvhodnější paměťovou institucí a ideálním adresátem. Bronzový maršál Koněv včetně slavných dodatkových desek bude jeho vůbec prvním exponátem. Zdá se mi to symbolické,“ vysvětlil místostarosta pro kulturu Jan Lacina (STAN).

Pražští zastupitelé ale zatím nerozhodli, kde by nové muzeum mělo stát. Socha bude muzeu zapůjčena zdarma, uvedla radnice v tiskové zprávě.

‚Ubohost na vrcholu‘

Na krok městské části Praha 6 už zareagovalo ruské velvyslanectví. Považuje ho za porušení česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích z roku 1993. Ambasáda vyjádřila protest u českého ministerstva zahraničí a pohrozila blíže neupřesněnou reakcí. Podle ambasády bylo porušeno ustanovení, podle kterého má Česko zajišťovat ochranu ruských vojenských památek na svém území.

Proti odstranění sochy se na twitteru vymezil mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. „Cynický starosta Prahy 6 z TOP 09 špiní památku osvoboditele Osvětimi a ČSR,“ napsal. Podle mluvčího Prahy 6 se ale jednalo o dlouhodobě připravovanou akci a s pandemií koronaviru a opatřeními proti němu nijak nesouvisí.

Za odstranění sochy v době nouzového stavu ostře zkritizoval vedení Prahy 6 také předseda KSČM Vojtěch Filip. „Ubohost radních v Praze 6 na vrcholu, v době, kdy lidé nemohou vyjádřit svou vůli shromážděním, dají odstranit sochu maršála Koněva. To je pro ně jistě důstojná oslava vítězství nad německým fašismem a uctění památky padlým v Pražském povstání a obětem 2. světové války. Hanebné,“ uvedl.

„Bourání pomníků rudoarmějců, kteří položili svůj život za naši svobodu, je hanebný čin sám o sobě. Ale fakt, že radnice Prahy 6 odstraňuje sochu maršála Koněva v době mimořádné situace, kdy není možno ani vyjádřit protest na veřejném shromáždění, je chování zbabělců, kteří se bojí vlastních občanů,“ řekla předsedkyně krajského výboru KSČM Marta Semelová.

Bronzová socha v nadživotní velikosti stála v Praze 6 od května 1980. V posledních letech se pomník stával častým terčem vandalů. Poté, co jej v srpnu loňského roku neznámý pachatel podruhé polil červenou barvou, Kolář pomník odmítl nechat očistit a následně kolem něho nechal instalovat lešení s plachtou, se spory začaly vést na mezinárodní úrovni.

Ruské ministerstvo zahraničí tehdy české politiky označilo za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 Koláře k nacistickému pohlavárovi. Rusko pohrozilo odvetnými kroky. Koněvův pomník má podle rozhodnutí zastupitelstva městské části Praha 6 z letošního září nahradit památník osvobození Prahy na konci druhé světové války.

gak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme