Hlavní obsah

Náklady globální pandemie mohou celosvětově dosáhnout 105 bilionů korun

Novinky, bož

Celosvětové náklady pandemie Covid-19 a s ní souvisejících ekonomických problémů by se mohly pohybovat mezi 2 a 4,1 biliony dolarů (51 až 104,5 bilionu korun). Vyplývá to z odhadu Asijské rozvojové banky (ADB) zveřejněného v pátek.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Muž s dítětem v Pekingu

Článek

„Vývoj globální pandemie – a tím pádem i výhled globální a regionální ekonomiky – je vysoce nejistý. Růst může být nižší a následné oživení pomalejší, než předpovídáme,“ dodal k limitům ekonomických prognóz hlavní ekonom ADB Jasujuki Sawada.

ADB se ve své zprávě soustřeďuje především na ekonomický vývoj v Asii. Ekonomický růst tohoto kontinentu letos v důsledku pandemii prudce zpomalí. Růst regionu dosáhne v roce 2020 2,2 procenta, předpokládá banka. Ještě v září loňského roku přitom ADB předpokládala růst asijského hrubého domácího produktu (HDP) o 5,5 procenta.

Koronavirus už škrtí evropskou ekonomiku. Počet nezaměstnaných v Rakousku vyskočil o 66 procent

Ekonomika

Banka předpokládá, že v roce 2021 už by mohlo v asijském hospodářství dojít k oživení, při růstu celoasijského HDP o 6,2 procenta. Tato prognóza však vychází z předpokladu, že se do té doby podaří epidemii zastavit a život se vrátí k normálu.

Prudký pokles průmyslu, maloobchodu a investic v prvním čtvrtletí v důsledku epidemie Covid-19 výrazně negativně ovlivnil růst Číny v prvním čtvrtletí roku. Proto ADB očekává za celý rok růst čínského HDP o 2,3 procenta, což je pro tuto zemi v posledních třech dekádách bezprecedentně nízké číslo. Následně by měla čínská ekonomika zažít oživení a příští rok růst o 7,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám