Kolik lidí Česko otestovalo na koronavirus? ‚Netušíme, musí se to přepočítat,‘ uvedlo ministerstvo

  • Počet testů na přítomnost nemoci COVID-19 patří aktuálně k nejsledovanějším údajům, které ministerstvo poskytuje. Zvyšuje totiž možnost odhalení nákazy a možnosti zabránit jejímu šíření. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru uvedl, že Česko je na tom s počtem testů dobře.
  • Kolik jednotlivců ale testy prošlo, ministerstvo neví. Přiznalo to po sérii dotazů od serveru iROZHLAS.cz. „To číslo nevíme přesně, zjišťujeme to. Je to tím, že laboratoří je hodně. Musí se to přepočítat,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.
  • Počet otestovaných je tak podstatně nižší, než je aktuálně uváděný údaj o provedených testech. Těch bylo v pátek ráno 67 000, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula odhadl počet na 45 000 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Praha (Aktualizováno: 12:55 3. 4. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotní personál odebírá vzorky přímo z auta, aby potenciální nakažený nemusel vůbec vystupovat

Zdravotní personál odebírá vzorky přímo z auta, aby potenciální nakažený nemusel vůbec vystupovat | Foto: Peter Steffen/Pool | Zdroj: Reuters

Redakce oslovila ministerstvo zdravotnictví, zda by mohlo uvést, kolik jednotlivců se na koronavirus už nechalo v Česku testovat. To nejdříve tvrdilo, že počet testů odpovídá počtu otestovaných lidí.

„Už jsme to jednou ověřovali. Počet testů se rovná počtu lidí. Ty další testy u jedné osoby se do toho nezapočítávají,“ uvedla zpočátku na dotaz Povolná. 

Později, po konzultaci s Ústavem zdravotnických informací a statistik, mluvčí odpověď změnila. Uvedla, že přesnou statistiku si žádná instituce v tento moment nevede. „Bohužel nevíme přesně, kolik lidí se na koronavirus v Česku nechalo testovat. V tuto chvíli to zjišťujeme, abychom to číslo mohli uvádět i vzhledem k počtu lidí,“ zněla finální odpověď pro iROZHLAS. Celkový počet provedených testů byl k pátku 67 281.

Patřil k prvním nakaženým Čechům. ‚Šlo to ve vlnách, zabrat to dalo hlavně psychicky,‘ říká po uzdravení

Číst článek

Ministerstvo zdravotnictví podle mluvčí přesné číslo nezná i proto, že má hodně zdrojů – hygienické stanice a laboratoře. „Laboratoře zaznamenávaly počty testů, ne počty testovaných lidí. Když jsme se tedy rozhodli, že chceme i počty lidí, tak se na to v laboratořích musí znovu podívat a přepočítat to,“ vysvětlila.

Minimálně tři testy

Podle ministerstva se dělají lidem jeden až dva testy a počet otestovaných lidí tak bude více než polovina z uváděných celkově provedených testů.

Přitom například muž, který byl nakažený koronavirem, v rozhovoru pro iROZHLAS.cz uvedl, že podstoupil celkem sedm testů. „Frekvence odběrů je víceméně jednou za týden. Já jich mám za sebou celkem sedm,“ řekl. Číslo otestovaných lidí tak může být teoreticky ještě nižší než polovina z provedených testů, jak uvádí ministerstvo.

Pokud se u člověka potvrdí nákaza koronavirem, musí se mu udělat na konci nemoci minimálně další dva testy, které musí oba skončit negativním výsledkem. Každému nakaženému se tak provádí minimálně tři testy.

Ministr zdravotnictví Vojtěch ve středu na svém twitteru uvedl, že Česká republika v mezinárodním porovnání testuje nadprůměrně. Vyvrací tak mýty, že Česko netestuje takovým tempem jako ostatní země. 

K počtu testů v porovnání s počtem testovaných lidi se ve čtvrtek vyjádřil také náměstek Prymula. „Jsou to testy včetně těch opakovaných. Jsou to například lidé, kteří jsou hospitalizováni. Jsou testováni znovu, protože kontrolujeme, jestli jsou uzdravení. Podle mého odhadu bude tak 45 tisíc lidí otestovaných. Ale nejsou tam zahrnuty rychlotesty,“ řekl pro Seznam Zprávy

Například v tomto sdělení na twitteru ministerstvo zdravotnictví informuje o počtu protestovaných osob, ne o celkovém počtu provedených testů.

V Česku se k pátku nakazilo nemocí COVID-19 3869 lidí, 46 pacientů nemoci podlehlo a 71 lidí se již vyléčilo. 

Vít Kubant Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme