Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rakousko chce odhalit i skrytá ohniska nákazy, otestuje dva tisíce domácností

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: MAFRA

Původní zpráva
VÍDEŇ/PRAHA - Vláda ve Vídni chce pomocí sledování reprezentativního vzorku obyvatelstva odhalit skryté nositele nákazy. Rakousko podniká v těchto dnech další kroky s cílem získat pod kontrolu koronavirovou infekci v zemi. Od středy probíhá cílené testování u reprezentativního vzorku dvou tisíc domácností.
  10:30

Výsledkem bude studie, která by měla ukázat, jak velké množství lidí v Rakousku je skutečně nakaženo. Stejně tak zjištění, u kolika z nich nejsou patrné žádné symptomy, a představují tudíž skryté nositele koronaviru. „Dosud jsme měli možnost vidět pouze špičku ledovce, teď ho díky tomu uvidíme celý,“ uvedl k tomu rakouský kancléř Sebastian Kurz, když před několika dny tento projekt představoval.

Na vyhodnocování výsledků projektu se podílí i renomovaná agentura pro výzkum veřejného mínění SORA, která dala za tímto účelem k dispozici potřebné algoritmy pro výběr vhodných účastníků testování. Účast na projektu je dobrovolná, studie je anonymní. Pouze v případě, že u někoho přinese test na přítomnost nového koronaviru v těle pozitivní výsledek, je dotyčný informován. Samotné vzorky pak odebírají pracovníci rakouského Červeného kříže.

Originální boj s koronavirem v Panamě. Ženy se nesetkají s muži, každé pohlaví může ven jindy

Testy vybraného vzorku populace mají být pravidelně opakovány, aby se zjistilo, zda došlo k nějakým změnám. Uvažuje se, že by se mohlo jednat o dvou- až třítýdenní intervaly. Podobný postup před nějakou dobou zvolil i Island, který zcela vědomě zkoumal i občany, kteří se jevili jako zdraví. Díky tomu pak ale bylo odhaleno značné procento lidí, kteří byli nositeli nového koronaviru, aniž by se u nich jakkoli projevoval.

Rakouská vláda si od toho slibuje věrohodné podklady pro svá budoucí rozhodnutí, například kdy bude možné zase částečně otevřít obchody, firmy a případně i školy. První výsledky studie mají zveřejněny začátkem příštího týdne. Odborníci si od toho slibují informace, jakým způsobem se nemoc Covid-19 rozšiřuje ve společnosti a jak se projevuje u lidí různého věku.

Protože jsou testovací kapacity v současné Evropě omezené, mohla by být dosud známá data o rozšíření pandemie zkreslená. Často totiž bývají testováni pouze lidé v nemocnicích, u nichž je patrný těžký průběh nemoci. To pak může vést ke zkratce, že onemocnění Covid-19 se týká pouze seniorů.

Kolektivní imunita v Ischglu

Podobně jako jiné evropské státy chce i Rakousko vedle toho mapovat situaci a rozšíření nákazy pomocí krevních testů na zjištění přítomnosti protilátek na Covid-19 v těle. Tím se dá zjistit, kolik lidí nemoc již překonalo a je vůči ní imunní. Tato metoda má být využita mimo jiné u tří stovek obyvatel pocházejících z tyrolského lyžařského střediska Ischgl v západním Rakousku. Právě tato obec je považována za jedno z hlavních ohnisek infekce, která se odsud šířila nejenom do Rakouska, ale i do jiných evropských států, například Norska, Dánska nebo Islandu.

Vědci chtějí porovnat počet lidí, v jejichž krvi našli protilátky, s těmi, kteří již nemoc prokazatelně překonali. Epidemiologové také nevylučují, že v Ischglu a okolí již existuje vůči infekci kolektivní imunita.