Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Maďarsko chystá fond na podporu ekonomiky. Zdravotníci dostanou 38 tisíc korun jako prémii za riziko

Maďarský premiér Viktor Orbán v parlamentu. foto: ČTK/AP

Budapešť - Maďarská vláda spustí v sobotu nový fond vytvořený kvůli pandemii nemoci Covid-19 a v úterý vypracuje podrobnosti o největším balíčku na podporu ekonomiky ve středoevropské zemi. V rozhlase to v pátek oznámil premiér Viktor Orbán. Podle agentury Reuters zdůraznil, že tyto plány se zaměří především na zaměstnanost.
  10:30

Zdravotníci dostanou letos půlmilionu forintů (asi 38 000 Kč) jako prémii za přesčasy a riziko v boji proti nákaze, dodal.

Maďarsko má k pátečnímu dni 623 případů nákazy koronavirem. Nemoci Covid-19, vyvolané koronavirem, 26 lidí podlehlo a 43 se uzdravilo, uvedla agentura MTI s odvoláním na vládní údaje. V domácí karanténě je téměř 18 000 lidí.

LÉKO: Konec demokracie v Maďarsku. Už zase?

Maďarsko, podobně jako mnoho dalších zemí, už tvrdě postihl ekonomický propad, protože omezení spuštěná ve snaze zastavit šíření koronaviru dopadla na podnikání, včetně důležitých odvětví automobilového průmyslu a turistiky. V březnu země přišla o desítky tisíc pracovních míst, poznamenal Reuters.

„Budeme muset vytvořit tolik pracovních míst, kolik krize zničí,“ řekl Orbán. Maďarsko se podle něj nepřipojí k zemím vynakládajícím neomezené prostředky v době krize, ale bude postupovat podle ekonomické filosofie zaměřené na zachování práce, protože jakékoli nyní vynaložené peníze budou muset být vydělány později.

„Okolnosti se nyní změnily, ale naše cíle zůstaly stejné, přestože cesta k nim je jiná,“ řekl premiér. „Nechci, aby se moje země vrátila k ekonomice založené na pomoci, protože to vede k půjčkám a zadlužení.“

Během deseti let u moci Orban vytáhl ekonomiku z hluboké dluhové pasti a rozpočtových schodků a udržoval přísnou finanční kázeň. Kritizovány bývaly jeho neobvyklé daňové kroky s častým zdaněním zahraničních podnikatelských zájmů, poznamenal Reuters.

Autor: