Hlavní obsah

Ochranné pomůcky přednostně pro stát

Právo, ČTK, jkk

Na dodávkách ochranných pomůcek se stát konečně dohodne i s českými firmami. Šestice domácích výrobců musí podle úterního rozhodnutí vlády přednostně zásobovat ministerstvo vnitra.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček

Článek

„Jsme připraveni odebrat velkou část produkce masek CM6 od Gumáren Zubří nebo špičkových filtrů od Sigmy Lutín. Dnes začneme jednat se všemi šesti firmami o harmonogramu a množství. Jde o první velký krok ve spolupráci s českým průmyslem,“ sdělil ve čtvrtek šéf krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle něj vybrané firmy vyrábějí ochranné prostředky nejvyšší kvality, které mohou využít zdravotníci a zaměstnanci v první linii. Například masky CM6 z Gumáren Zubří mají podle něj daleko lepší filtrační parametry než respirátory třídy FFP3. Ty nyní odebírá ČR z Číny. „Navíc jsou to masky celoobličejové, takže mají i kryt očí,“ uvedl ministr.

Gumárny Zubří dodají státu asi 30 tisíc ochranných civilních masek CM-6. Dodávka není časově ohraničená, dané množství by měla firma dodat asi za tři měsíce, řekl ředitel marketingu a prodeje Zdeněk Masařík. Firma má nyní na skladě asi 5000 kusů masek, které jsou rezervovány pro ministerstvo, další již vyrábí.

ON-LINE: V Česku je 4091 nakažených, počet obětí stoupl na 53

Koronavirus

Současná měsíční produkce přes 10 000 kusů civilních masek je maximum společnosti. „Je to asi dvojnásobek toho, co děláme běžně,“ uvedl Masařík. Firma běžně nadpoloviční většinu produkce masek exportuje, vyrábí také vojenské ochranné masky. Běžná maloobchodní cena masky je asi 2500 korun včetně DPH.

Líp než na začátku

Samotná distribuce ochranných pomůcek podle Hamáčka nyní běží mnohem lépe než na počátku krize. Přesto se ozývají kritické hlasy zejména ze sociálních služeb, že prostředky nemají. Hamáček chce proto po hejtmanech, aby i kraje zveřejňovaly, jaké prostředky a kam distribuovaly.

Exprimátor Bém se nakazil koronavirem

Koronavirus

Ústřední krizový štáb ve čtvrtek také na žádost krajů doporučil zahrnout do požadavku na 60 lůžek pro seniory s infekcí koronavirem na sto tisíc obyvatel vedle nemocnic i sociální zařízení. S žádostí o přehodnocení ve středu přijatého opatření se na něj obrátil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Pro Liberecký kraj by to znamenalo vyčlenit 290 lůžek. Vedení kraje to považuje za nesmyslné, znamenalo by to vystěhovat celou jednu okresní nemocnici.

„Doporučili jsme ministerstvu zdravotnictví předpracovat metodiku, aby se jednalo o lůžka nejen ve zdravotnických, ale i sociálních zařízeních,“ uvedl Hamáček, který o opatření v krajích s hejtmany jednal už dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám