Hlavní obsah

Péče o seniory v pražské LDN se po medializaci zásadně zlepšila, popisuje syn pacientky

– Praha
Novinky, Renáta Bohuslavová

Jedním z míst v Česku, kde je nejvíce nakažených pacientů na jednom místě, je oddělení následné péče v Thomayerově nemocnici. Nákaze zde čelí většina z 30 seniorů. Novinky začátkem týdne informovaly o tom, že zde péče selhává a pacienty nikdo více než 14 dní nekoupal. Po zveřejnění se situace podle syna jedné z nakažených pacientek zásadně zlepšila, přibylo sester a celé oddělení se z prvotního šoku vzpamatovalo.

Foto: Novinky

Thomayerova nemocnice

Článek

„Situace se zlepšila ve všech směrech. Doktoři docházejí každý den, sestřiček výrazně přibylo, a je tak více času starat se o všechny. Předtím byly sestry jen dvě až tři a určitě dělaly vše, co mohly, ale prostě neměly čas,” popisuje situaci syn pacientky, která na oddělení následné péče v pražské fakultní nemocnici leží.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ta Novinkám v pondělí prostřednictvím rodiny jedné z dalších pacientek na zvukové nahrávce popsala tristní situaci z předchozích dvou týdnů, kdy se o pacienty personál téměř nestaral.

Telefonát s nakaženou pacientkou č. 1Video: Novinky

„Oni mají samozřejmě obavu z toho, aby se nenakazili, tak se objevují sporadicky, aby přinesli jídlo a vyměnili pleny. Čtrnáct dní už nás nikdo nekoupal,” uvedla v pondělí pozitivně testovaná žena ve věku něco málo přes 50 let.

Už 14 dní nás nekoupali, sestry se objevují sporadicky, líčí tristní situaci v pražské LDN seniorka

Koronavirus

Téměř týden od zveřejnění článku je situace zcela jiná a její rodina, ona i další pacientky sestrám i doktorům děkují za péči, kterou jim věnují.

„Doktoři se začali více věnovat nejen nakaženým pacientům. Například se spojili s máminou doktorkou kvůli lékařské historii, aby jí napsali správné léky. Mámu koupali hned druhý den po vydání článku a zbytek na požádání také, ale necítí se moc dobře,” popsal Novinkám situaci syn pacientky v pátek dopoledne.

Sestry i lékaře to zaskočilo

Běžné je podle něj kompletní koupání jednou týdně, navíc se mohou pacienti umýt i u umyvadla nebo v lavoru. Řada z nich to ale ve stavu, kdy jsou nakažení a mají bolesti, sama nedokáže, a proto jsou tak na pomoci sester závislí.

Pitva sestry z Thomayerovy nemocnice potvrdila náhlé úmrtí

Koronavirus

„Osobně si myslím, že tato výjmečná situace nakaženého oddělení nemocnici zaskočila a ze začátku jim trošku trvalo, než adekvátně zareagovali, ale ve finále se sebrali a zachovali se správně a začali se o celé oddělení starat tak, jak se má. Já ani moje máma jim to nemáme za zlé. Jsou teď velice těžké časy,” dodal syn pacientky.

V současné době je v Česku celkem 3869 nakažených. Nákaze podlehlo 46 lidí a 71 nemocných se vyléčilo. Plyne to z informací na webu ministerstva zdravotnictví z pátečního rána.

Reklama

Výběr článků

Načítám