Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět

Francie mění největší chlazený trh v provizorní márnici. Těla začínají vozit v pátek

Jednotka intenzivní péče pro pacienty s nemocí Covid-19 v nemocnici u Paříže foto: Reuters

PAŘÍŽ/PRAHA - Počet obětí koronaviru ve Francii neustále roste. V pátek se země dostala kvůli změně metodologie přes 5300 mrtvých, protože vláda přidala počty z domovů důchodců. Kvůli vysokému počtu úmrtí tak policie požádala vládu, aby proměnila největší chlazený trh na světě v dočasnou márnici.
  12:30

„Lokalita umožní uchování těl v důstojném stavu a v přijatelných podmínkách s ohledem na zdravotnickou situaci,“ napsala pařížská policie v tiskovém prohlášení o hale v Rungis nedaleko nejvíce ve Francii postižené Paříže.

Krematoria v okolí metropole nestíhají, plní se márnice a pro úřady bylo nejsnazším řešením přeměnit obří halu, která běžně slouží k prodeji potravin, v provizorní márnici.

Šéf pařížské policie Didier Lallement ve čtvrtek uvedl, že práce na přestavbě jsou již téměř dokončené a trh postačí „současným a očekávaným potřebám“. Podle deníku Le Figaro by měla první těla do Rungis dorazit již pátek.

V rámci provizorní márnice byly vytvořeny dvě místnosti pro „návštěvy“, kde se budou pozůstalí moci rozloučit s nebožtíky, než jejich těla poputijí do krematorií či na hřbitovy. Kvůli speciálním vládním opatřením v době koronaviru však poslednímu rozloučení může přihlížet maximálně 20 lidí.

Ve Francii platí kvůli šíření koronaviru od 17. března přísný zákaz vycházení. Místní obyvatelé mají nařízeno brát si na jakékoli vycházky vyplněný formulář ministerstva vnitra, kde mají uvádět důvod, proč museli opustit domov.

Zavádíme karanténu, oznámily brazilské gangy. Pomohou s dodržováním zákazu vycházení

Povolené jsou pouze cesty do práce a z práce a na nákupy, krátká fyzická aktivita na čerstvém vzduchu nebo přesuny při zdravotních a rodinných krizích. Za porušení pravidel hrozí pokuta i odnětí svobody.

Jeden z prvních lidí, který z porušování karantény poputuje za mříže, je dvacetiletý mladík ze severofrancouzského Calais. Stráví ve vězení dva měsíce, jelikož jej osmkrát policie přistihla mimo dům bez nutných dokumentů. Francouzi doma zatím zůstanou nejméně do 15. dubna.

Není to poprvé, co byl areál v Rungis přeměněn na provizorní márnici. V roce 2003 trh zaplnila těla zesnulých lidí staršího věku, jejichž organismy nezvládly vlnu veder, která tehdy Francii zasáhla.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...