Hlavní obsah

Je vaše dítě pařič počítačových her? Zapojte ho do boje s koronavirem

Právo, Vladimír Klepáč

Tisíce domácích počítačů propojených v jedné síti a hlavně majitelé herních počítačů s kvalitní externí grafickou kartou, i to je recept světových vědeckých kapacit na lék proti koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pomoci může vlastně každý. Stačí jen, aby počítač přes internet připojil do celosvětové sítě nazvané folding@home a zvýšil tak její kapacitu. Díky tomu jsou domácí počítače, pokud na nich právě nepracují jejich uživatelé, využívány ke složitým výpočtům spojeným s výzkumem.

Hledání léku se totiž dnes neodehrává už jen v laboratoři mezi zkumavkami. Počítače hledají a ověřují možnosti využití nejrůznějších látek. Laboratorní výzkum už pracuje s tím, co mu doporučí výsledky počítačových simulací.

Zapojilo se Brno

Folding@home je pomyslnou skládačkou sestavenou z tisíců domácích počítačů. Využívá jejich grafické karty. V souvislosti s bojem proti koronaviru se již na síť připojily tisíce uživatelů. Možnosti folding@home díky tomu vzrůstají, v řádech dní či týdnů je dnes schopna dělat mimořádně složité matematické propočty. Nejmodernější počítače by na ně potřebovaly i sto let.

Síť folding@home má tolik připojených dobrovolníků se svými domácími počítači, že je již výkonnější než nejvýkonnější superpočítač na světě, jimž je Summit firmy IBM v USA.

„Síť je dokonce výkonnější než sedm nejvýkonnějších počítačů na světě dohromady,“ řekl Právu Tomáš Apeltauer z ústavu automatizace inženýrských úloh a informatiky Vysokého učení technického (VUT) v Brně.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Nově svých sto počítačů připojili do celosvětové sítě folding@home také studenti a zaměstnanci Fakulty stavební Vysokého učení technického (VUT) v Brně. K účasti na projektu vyzvali i ostatní s tím, že jim v případě technických potíží na dálku pomohou se stažením aplikace z internetu, která to umožňuje.

Paradoxně nejvíce mohou pomoci děti s herními počítači, které mají kvalitní externí grafickou kartu. Právě ty jsou totiž využívány k výpočtům. Každý počítač řeší jen drobnost, která se nakonec v síti složí do vypracování složitého úkolu.

Zapojit se může každý

Síť folding@home využívá tým biofyzika Grega Bowmana z Washingtonské univerzity v St. Louise, který se snaží pochopit způsob přichycení koronaviru na lidskou buňku. Vědci přitom již v laboratořích hledají sloučeniny, které zabraňují napojení viru na buňky. Právě ty by mohly být základem budoucího léku. S výběrem sloučenin jim pomohl superpočítač Summit.

K síti folding@home lze připojit svůj počítač přes internetový odkaz foldingathome.org/start-folding/. „Někteří z nás neumějí šít roušky, ale mohou se přesto zapojit. Nemůžeme pomoci sousedce, protože už má díky jiným dobrovolníkům nakoupeno a její pes je už vyvenčený. Zapojit se ale lze i jinak,“ doplnil Apeltauer.

Jednoduchý návod v češtině na připojení se do projektu je na odkazu ústavu automatizace na sociální síti Facebook (https://www.facebook.com/FAST.AIU/). Prostřednictvím messengera lze jeho pracovníky a studenty požádat o pomoc s instalací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám