Nosíte roušky, šijete roušky... A kalouskovci zatím tohle. Nechtějte vědět, co se děje kolem bourání sochy Koněva

03.04.2020 12:52

V době nouzového stavu, kdy se celá země podrobila vládnímu nařízení včetně nošení roušek, se radnice Prahy 6 rozhodla naplnit své usnesení, proti kterému protestovala řada občanů. Ondřej Kolář je starostou za TOP 09, tedy stranu, kterou zakládal Miroslav Kalousek. Je synem bývalého velvyslance Petra Koláře, který měl nahradit Karla Schwarzenberga za předpokladu, že by v roce 2013 Schwarzenberg zvítězil v prezidentské volbě. Našlo se však několik novinářů, režisérů, aktivistů a politiků, kteří za čin Koláře byli rádi a měli z něj radost.

Nosíte roušky, šijete roušky... A kalouskovci zatím tohle. Nechtějte vědět, co se děje kolem bourání sochy Koněva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha maršála Koněva v pražských Dejvicích

Nouzového stavu využil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář k odstranění sochy maršála Koněva na náměstí Interbrigády. V minulém roce všechny pokusy starosty Koláře odstranit pomník sovětského maršála vždy překazilo shromáždění jeho odpůrců. Nouzový stav vyhlášený vládou ovšem jakákoliv shromáždění zakazuje, a proto mohla být socha dnes ráno odstraněna.

S odstraněním sochy Koněva řada osobností nesouhlasila, například tiskový mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Jiní však tento čin adorovali. Mezi ně patřil například šéfredaktor Fóra24 Pavel Šafr. Starosta Ondřej Kolář okomentoval odstranění sochy na Facebooku slovy: „Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně,“ viz status starosty.

To se zalíbilo právě Pavlovi Šafrovi, který si myslí, že to je vtip roku. „Neměl roušku, musí pryč. Maršál Koněv odlétá z dejvického náměstí do muzea. Na jeřábu,“ dodal šéfredaktor.

 

 

Aneta Černá, redaktorka České televize a externí moderátorka Českého rozhlasu, na Twitteru sarkasticky událost okomentovala a připomněla divadelní hru prezidenta Václava Havla, když napsala, že Praha 6 dnes uvádí premiéru a derniéru happeningu s názvem Maršál Koněv: Odcházení (nebo Odlítání?).

 

 

Anketa

Jste pro zachování sochy maršála Ivana S. Koněva na původním místě v Praze 6?

95%
5%
hlasovalo: 36044 lidí

V komentářích se vyskytl Jan Hřebejk, filmový režisér takových klasik jako například Pelíšky, Pupendo či Šakalí léta, který napsal, že by se mu tam líbila socha několikanásobného olympijského vítěze Emila Zátopka s manželkou Danou Zátopkovou. „Trochu vojáci to ostatně byli. A na Duklu i do Troje to je, co by oštěpem dohodil,“ dodal. Na to reagoval uživatel MangalicaCZ, který napsal: „Já bych tam umístil sochu symbolizující přátelství českého a ruského národa, nejlépe sochu generála Sergeje Vojcechovského. Určitě by si ji zasloužil.“ Sergej Vojcechovský byl československý legionář ruského původu. Po druhé světové válce byl odvlečen komandem NKVD jako československý občan do Sovětského svazu, kde v roce 1951 zemřel. Dne 28. října 1997 obdržel in memoriam Řád Bílého lva I. stupně. Pod komentářem Hřebejka se objevily však i takové názory, že by se tam hodila socha Josefa Mašína či generála Karla Kutlvašra, ten velel Pražskému povstání a po roce 1948 se stal obětí komunistické perzekuce, v roce 2017 obdržel od prezidenta Zemana Řád Bílého lva.

Zástupce šéfredaktora týdeníku Respekt Ondřej Kundra též ve svém příspěvku na Twitteru parafrázoval sdělení starosty Koláře. „Maršál Koněv zjevně musí do karantény,“ napsal Kundra.

 

 

Ozval se však i Jindřich Šídlo, ten napsal stroze: „Koněv je pryč.“

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí

Něco napsal i bývalý europoslanec Jaromír Štětina, který byl v sedmdesátých letech spolupracovníkem StB s krycím jménem Plavec. Štětina se však hájí tím, že s StB spolupracoval pouze naoko. Ten na Facebooku připomněl výše zmíněného Karla Kutlvašra, jenž řídil Pražské povstání ze štábu v Bartolomějské ulici. Připomněl i to, jak byl v prosinci 1948 zatčen a odsouzen v politickém procesu na doživotí za údajnou velezradu. „V září 2019 rozhodlo zastupitelstvo Prahy 6, že z Dejvic bude odstraněn pomník maršála Koněva. Myslím, že by na onom místě v Dejvicích měl stát pomník generála Kutlvašra, neboť on to byl, kdo spolu s vlasovci osvobodil Prahu od nacistů, nikoliv maršál Koněv,“ uzavřel Štětina.

Své však k tomu řekl i koordinátor Pulse of Europe Tomasz Peszynski. Pulse of Europe je spolek, který pravidelně informuje na sociálních sítích o výhodách Evropské unie, často je však obviňován z demagogie a manipulací. To však i ze stran proevropských osobností, své oponenty často na Facebooku blokuje. Peszynski tedy nadšeně na Facebook napsal: „Koněv už nestojí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…