Hlavní obsah

Vláda situaci s koronavirem podcenila, myslí si téměř polovina Čechů

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro polovina Čechů si myslí, že vláda situaci s koronavirem podcenila a nezareagovala na ni včas. Nejlépe pak přispívá ke zvládnutí situace pode výzkumu National Pandemic Alarm epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, nejhůře zase prezident Miloš Zeman. Polovina lidí pak očekává, že se děti vrátí do škol až po prázdninách.

Foto: Novinky

Kdo z vašeho pohledu lépe a kdo hůře přispívá ke zvládnutí současné situace v naší zemi? Seřaďte, jak vidíte přínos jednotlivých osobností.

Článek

„Že vláda situaci podcenila a nezareagovala včas, si myslí 47 procent Čechů. Jen 2 procenta se domnívají, že byla na situaci připravena,“ uvádí výzkum National Pandemic Alarm. Ten realizují European National Panels.

Češi se kvůli pandemii nejvíc bojí zdražení, poklesu příjmů a ztráty práce

Koronavirus

Hůře reakci vlády hodnotí lidé do 44 let. Naopak mezi lidmi ve věku nad 60 let si pouze třetina myslí, že ministři situaci podcenili. Pokud jde o zajištění ochranných pomůcek, jako jsou roušky, respirátory či rukavice, považuje pak reakci vlády za adekvátní polovina z dotázaných.

Koronavirus je nejnakažlivější, než se objeví příznaky, ukázal německý výzkum

Koronavirus

Nejlépe pak ke zvládnutí situace kolem koronaviru přispívá podle Čechů Prymula. Premiér Andrej Babiš (ANO) je až třetí. Předběhl ho totiž šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Nejhorší je Zeman

Nejhůře hodnotí Češi přístup prezidenta Miloše Zemana. Ten se od propuknutí koronaviru ukázal pouze jednou, a to při proslovu na TV Prima.

Foto: Novinky

Kdybyste byl/a na místě lidí, kteří rozhodují o ochraně občanů před současnou pandemií, která tři opatření byste nejspíše zvolil/a?

Výzkum dále zjišťoval, jaká tři opatření by Češi zavedli nejraději. „Dvě třetiny by uzavřely hranice, polovina by zavedla povinné nošení roušek a 43 procent z nich by omezilo pohyb osob. Pro zákaz velkých sportovních akcí či uzavření škol by se rozhodla třetina,“ píše se ve výzkumu.

Důvěra ve vládu Merkelové prudce stoupla

Zahraniční

Polovina Čechů pak očekává, že se děti vrátí do škol až po prázdninách. Stejně tak polovina z nich souhlasí s větším či menším omezením prázdnin, třetina je proti jakémukoliv omezení.

Foto: Novinky

Pokud se děti vrátí do škol až v červnu a později, byl/a byste pro částečné zrušení letních prázdnin?

Výzkum probíhal na základě online dotazování. Zúčastnilo se ho 1484 osob reprezentujících obecnou populaci ve věku od 15 let.

Výběr článků

Načítám