Hlavní navigace

Videokonferenční služba Zoom se kaje. Bezpečnostní chyby opravíme, slibuje

3. 4. 2020

Sdílet

Zoom - aplikace - videokonference Autor: Zoom

„Ještě na konci prosince celkový počet účastníků videokonferencí nepřesahoval 10 milionů denně. V březnu jsme dosáhli více než 200 milionů denních účastníků,“ popisuje videokonferenční služba Zoom na svém blogu nečekaný růst vyvolaný epidemií COVID-19. 

V rámci snahy o rychlý vývoj firma některé věci zanedbala, říká v textu zakladatel Zoomu Eric Yuan. „Uznáváme, že jsme nesplnili očekávání naší komunity ohledně ochrany soukromí a bezpečnosti. Za to se hluboce omlouvám,“ kaje se.

V příštích 90 dnech firma podle něj zastaví veškerý vývoj nových funkcí a soustředí všechny vývojáře na to, aby co nejvíce problémů našla a opravila. Yuan zároveň oznámil posílení bug bounty programu, pořádání penetračních testů a další opatření, která mají posílit bezpečnost platformy.

Nic jiného asi Zoom ani udělat nemohl: v posledních týdnech IT média psala o řadě problémů se zabezpečením konverzací a ochranou soukromí uživatelů. Více viz Videokonferenční služba Zoom posílala data Facebooku a neříká pravdu o šifrování

Před riziky spojenými s používáním starších, neopravených verzí, varovalo i české Národní centrum kybernetické bezpečnosti. „Obecně doporučujeme obezřetnost při vzdálené komunikaci – důsledně ověřovat identitu druhé strany, neotvírat neověřené odkazy a přílohy, a to zejména od neznámých osob, a pokud je to možné, používat spolehlivé end-to-end šifrování,“ stojí v jeho upozornění.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).