Armádě a policii důvěřuje nejvíc Čechů od roku 1997, dobře si vede také NATO

Armádě a policii nyní důvěřuje nejvíce Čechů od roku 1997. Vojáci i policisté mají aktuálně důvěru zhruba čtyř pětin lidí. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM, která zjišťovala, nakolik Češi věří bezpečnostním, politickým nebo justičním institucím ovlivňujícím život v republice. Velkou důvěru mají lidé také například v Českou obchodní inspekci (ČOI), Českou národní banku (ČNB) a obecní úřady.

Armáda i policie patří podle průzkumů STEM dlouhodobě k nejdůvěryhodnějším institucím v Česku. Nebylo tak tomu ale vždy. V roce 1997, kdy agentura začala průzkumy důvěry provádět, věřila armádě jen třetina Čechů a policii pouze čtvrtina. Policisté navíc dosahovali dosud v průzkumech nižšího podílu důvěry než vojáci. Teprve v letošním průzkumu jim vyjádřil důvěru stejný podíl dotázaných jako vojákům, a to 78 procent. Městské policii důvěřuje 64 procent účastníků průzkumu.

Městské policii důvěřuje 64 procent účastníků průzkumu. Důvěru v hasiče agentura STEM nezjišťovala, i když se podobně jako vojáci a policisté zapojují do boje se současnou epidemií nového koronaviru.

Velkou míru důvěry mají tradičně obecní a městské úřady. Důvěru jim vyjádřilo v březnovém průzkumu STEM 73 procent lidí. Krajským úřadům věří 68 procent dotázaných. Výrazně nižší podíl důvěry mají celostátní politické instituce. Prezidentovi důvěřuje 56 procent Čechů, Sněmovně 47 procent, členům vlády 46 procent a Senátu 41 procent.

V oblasti práva věří každé z institucí zařazených do průzkumu výrazná většina lidí. Největší důvěře se těší ČOI, které věří 73 procent dotázaných. Podobně vysokou míru důvěry mají i například Nejvyšší soud nebo Nejvyšší kontrolní úřad. Naprostá většina lidí věří i ČNB, a to 72 procent. Více než polovina lidí důvěřuje také České televizi a polovina dotázaných vyjádřila důvěru i odborům.

Agentura STEM zjišťovala také důvěru Čechů v některé mezinárodní instituce. Například Evropskému parlamentu věří jen zhruba třetina obyvatel republiky a Evropské unii asi dvě pětiny Čechů. Důvěru nadpoloviční většiny lidí má Interpol, OSN či NATO a přesně polovina dotázaných vyjádřila důvěru Mezinárodnímu měnovému fondu.

Vojáci mechanizované brigády jsou součástí Sil velmi rychlé reakce NATO. Do několika dní mohou být nasazeni kdekoliv na světě. Plníme úkoly doma a současně nezapomínáme na naše alianční závazky. #JsmeArmada #VimeCoUmime #spolutozvladneme pic.twitter.com/4Zw1J5vgjt

— Armáda ČR (@ArmadaTweetuje) April 3, 2020

Průzkumu se zúčastnilo 1008 obyvatel České republiky ve věku nad 18 let. Průzkum se konal od 5. do 15. března, tedy z větší části ještě před začátkem nouzového stavu v Česku kvůli šíření koronaviru.

Související

Více souvisejících

Armáda České Republiky Policie ČR průzkumy ČNB češi Interpol NATO OSN EU (Evropská unie) Miloš Zeman Senát ČR Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 46 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy