Založ si blog

Ľudia nechcú núdzový stav ale potom nadávať na nepripravenosť nemocníc

Asi opäť zopakujem, že neľutujem, že som vo voľbách prispela k tomu, že konzervatívnejšia vláda vytlačila progresívcov.

Ani dnes by som neriskovala, že sa tam progresívci dostanú, keď ľudia neboli ochotní voliť malé strany a som veľmi spokojná, že sa dostala k moci konzervatívnejšia vláda.

 

Mne je na smiech z tých, ktorí svojich politikov žerú aj s topánkami a nie sú schopní k nim byť kritickí. Svojich zbožňujú, iných nenávidia a zadúšajú sa voči nim zlosťou. To nie je správny prístup k politikom. Politika si človek nevyberá ako nejakého gurua, ale ako ľudí, voči ktorým má mať nároky, nie im slepo dôverovať.

 

To isté, čo som tu ja písala o Matovičovi, si myslia aj ľudia na SME, ale tu nie sú schopní rozoznať, že keď uvediem príklad, tak to nie sú moje slová ale len príklad, keď navyše dám aj odkaz koho citujem. Ale s nejakou logikou sa tu už v rámci politickej nenávisti nestretnete. Keď napíšete, že v Česku je núdzový stav, tak opluskujú názor, že nie je, lebo si želajú aby nebol. Nesmie existovať ukážka, že môže byť a dokonca aj taký, že by aj pes mohol ísť von.

 

Aj keby som volila Chmelára a teraz by bol vo vláde, aj toho by som kritizovala, ako predtým, keď som s ním v niečom nesúhlasila. Také veci sú aj teraz, v ktorých s ním nesúhlasím, ale tu by sa rozpučili od smiechu, ako som mohla voliť človeka, ktorého potom skritizujem? To si proste nevedia predstaviť, že sa to dá a že stranu, ktorú ste volili, si dovolíte kritizovať a ani vás neprekvapuje, že ju aj kritizujete. Z toho jasne vidieť, že keby si ľudia volili Smer, tak by ho absolútne v ničom nekritizovali, lebo skritizovať ho by znamenalo, že volili zle. Mali by k takým politikom postoj ako ku svojim guruom, ktorým už môžu slepo dôverovať.

 

Naďalej trvá stav, že tu ľudia tak nenávidia Matoviča, že radšej by si na jeho mieste priali vidieť Kisku a progresívcov, čo ja nie. Znovu zopakujem, že som veľmi rada, že nám nevládnu a že sa veľmi teším, že je tam radšej Matovič. No určite by som bola radšej, keby tam bol Chmelár, ale keď mi nedali vybrať, musia tam mať Matoviča.

 

Taktiež ľudia nerozumejú, že menšie zlo sa kritizuje tiež. Pokiaľ to nie je ideál, tak sa má kritizovať. Ale to si nevedia predstaviť, keď podľa nich Smer by bol rovno ideál, ktorý už niet za čo kritizovať. Ako hovorím, ja by som aj Chmelára a slepú dôveru neuznávam.

 

Veľmi sa mi nepáči, že voliči Smeru sa z toho posmievajú, že teraz kritizujete, čo ste volili, keď tak to má byť vždy, že ľudia sa majú vedieť ku politikom postaviť kriticky. Keby to boli predtým voliči Smeru dokázali, tak by smeráci nemohli kradnúť, ako keď im vyjadrovali len slepú dôveru.

 

Kriticky máte sledovať aj vládu, ktorá by bola presne podľa vášho gusta. A nie deliť politikov na dva druhy – týchto milujem a týchto nenávidím. Ale tejto objektívnosti sa už po záchvatoch nenávisti asi nedožijeme. To je, ako keby som ja mala nenávidieť Blahu za to, že patrí k smerákom. Viete, považujem to za úbohé a to aj voči smerákom a aj naopak. Ja by som Fica nedokázala tak nenávidieť, ako teraz sú ľudia besní nie z koronavirusu, ale z Matoviča. Rozmnožiť im má sanitky, nemocnice a za sedem dní ako pán Boh.

 

Mňa zaujíma politika objektívne a nie ako fanklub na štadióne. Ja som po voľbách o rozum neprišla, že mi nezvolili Chmelára a preto všetci okrem Socialistov už budú svine, ktoré budú môcť za všetko, či sa rozhodnú pre A alebo pre B.

 

Pri ich logike, keby som s progresívcami v niečom súhlasila, čo som bežne aj súhlasila, tak by to znamenalo, že ľutujem, že som ich nevolila!

 

Skutočne mi lezie na nervy taký primitívny postoj bez štipky logiky alebo objektívnosti. Musím povedať, že voliči smerákov sa začínajú správať oveľa horšie, než voliči progresívcov a to by si človek nebol pomyslel. Teda, určite nie ja, keď som sa ich zastávala a teraz sa správajú ešte horšie, než čo kritizovali.

 

Takže, kľudne si ma nenáviďte v rámci nenávisti k Matovičovi, ale ja neľutujem, že je tam konzervatívnejšia vláda než progresívci. To len vy ste vôbec nebrali kritiku progresívcov vážne. Teraz vidno, že vám vlastne vadil ktokoľvek okrem Smeru. Hlavne, že ste presne to vytýkali progresívcom a v tomto ste celkom rovnakí.

 

OĽaNO vám zo zdravotníctva nevyčaruje nič, ako by vám nevyčaroval ani Pellegrini a Smer! Ale takejto objektívnosti nie ste schopní. 

 

 

 

Kedy uvoľniť ekonomiku? Až keď sa pripravíme na nával pacientov s Covid-19

 

 

 

„Roky hovoríme, že naše nemocnice sú už na bežný chod zle pripravené, každým rokom sa tento stav zhoršuje a naozaj už fungujú na hrane svojich možností. Máme nové futbalové štadióny za milióny, ale tie sú nám teraz nanič, radšej sme mohli mať novú špičkovú nemocnicu napríklad v Bratislave.

 

Túto fázu sme zvládli, v krajinách, ktoré sú postihnutejšie než my, ešte ani teraz ľudia nenosia rúška, je skvelé, že ľudia všetky výzvy vypočuli. Aj to dosť spomalilo šírenie nákazy u nás.

 

Nevedia ani koľko miest

 

Teda neviete povedať číslo, koľko lôžok je dostatočne technicky aj personálne pripravených v prípade návalu pacientov s Covid-19 v nemocniciach?

Predvčerom sme v tejto veci rokovali na ministerstve zdravotníctva, kde sme žiadali o informácie, koľko máme lôžok a na akých pacientov sú pripravení, aby sme boli v čo najlepšom obraze.

 

Nemajú pripravené miesta

 

Ďalej treba vytvoriť úplne nové lôžka na najvážnejšie stavy, to sú lôžka intenzívnej starostlivosti. Tu sa práve odohrá tá najdôležitejšia bitka s pandémiou, miesto, kde v týchto dňoch prehrávajú Taliani a Španieli.

Tieto lôžka treba zabezpečiť nielen priestorovo, čo je ešte ten menší problém, ale najmä technicky, a to od pľúcnych ventilátorov až po najlacnejší močový katéter.  Ale najväčším problémom je chýbajúci personál.

Rieši sa rozbehnutie nových liniek, takže by mohlo pribudnúť viac prístrojov. Je však potrebné si uvedomiť, že s týmito prístrojmi je to zložitejšie, lebo časť komponentov sa dováža a tieto komponenty môžu rovnako potrebovať iné krajiny. Ale ako som už povedal, nie je to len o ventilátoroch.

Celý svet je v epidémii, aj tá najbohatšia krajina potrebuje pre seba ochranné pomôcky, techniku a tak ďalej. Takže o toto všetko je dnes obrovská bitka, my sami sme boli zvyknutí, že všetko potrebné dovezieme za lacný peniaz z Číny, teraz sa nám to vypomsťuje.

Česká republika je naozaj nadštandardne zásobovaná z Číny rôznymi ochrannými pomôckami, to treba mať stále na pamäti.

Zabezpečili sme napríklad výrobnú linku z Turecka, ktorá bude vyrábať respirátory na Slovensku, dúfajme, že sa to podarí v najbližších dňoch spustiť.

 

Ani pri prvých pacientoch neboli ochranné pomôcky

 

Do dvoch týždňov by sme mali byť z tohto hľadiska v značne lepšej situácii?

Neviem to sľúbiť. Keď sme prišli, stav v štátnych hmotných rezervách bol nula. Minulý týždeň som riešil, že nemocnice, ktoré mali našich prvých pacientov s diagnózou Covid-19, nemali tieto pomôcky. Už je to lepšie, verím, že teraz sa to bude každým dňom zlepšovať.

Je ilúziou si myslieť, že na dvoch poschodiach budeme mať pacientov s týmto ochorením a na iných poschodiach ostatných pacientov. Ten vírus je natoľko infekčný, že by bolo veľmi ťažké odizolovať pacientov v tej istej budove.

 

Teda východ je pripravený najlepšie?

 

Košické vedenie najlepšie reagovalo na to, čo hovoria odborníci z radov lekárov. My sme aj premiérovi a ministrovi zdravotníctva hovorili, že v tejto situácii je dôležité, aby vo vedení nemocníc boli teraz lekári. Nejde nám o nejaké povolebné hromadné odvolávania, ale v čase pandémie sú potrebné medicínske riešenia a to predpokladá, aby v riadení nemocnice mali kľúčové slovo lekári.

Napríklad naše odborové združenie LOZ, ktoré má aj kontakty na lekárov v Taliansku, Španielsku či v Ázii a aj v jednotlivých nemocniciach zabezpečuje informačné toky z oddelení až na vedenie či vládu, sa v tomto ukazuje ako veľmi nápomocné.

V akom časovom horizonte budú na košickej úrovni pripravení aj v Bratislave, Martine, Ružomberku?

To presne neviem, na starosti to má ministerstvo zdravotníctva.

 

Ešte nie sme pripravení

 

Takže pri úvahách, kedy a ako uvoľniť ekonomiku, je kľúčové najprv zabezpečiť nemocnice tak, aby zvládli i väčší nápor pacientov s Covid-19. Potrebujeme preto vytvoriť okolo 1500 nových lôžok, ktoré budú technicky aj personálne zabezpečené. Ak to dokážeme, môžeme debatovať o uvoľnení niektorých opatrení. Vďaka prevencii sme získali čas, teraz ho musíme naplno využiť.

 

Nevedia ani kedy budú pripravené

 

V akom časovom horizonte môžu byť nemocnice takto pripravené?

Túto otázku po týždni v pôsobení v krízovom štábe neviem presne zodpovedať, pretože teraz sa musí rozhýbať celý ten veľký kolos.

Jedna vec je nakúpiť materiál, zaistiť priestory, nachystať lôžka, ale ako opakovane hovorím, najväčší problém je personálny.Priemerný vek sestier je 50 rokov, aj lekári v nemocniciach sú starší, súčasne ide z hľadiska vírusu o rizikovejšie skupiny. Od týchto ľudí budeme očakávať, aby v prípade horšieho scenára pracovali v maximálnom vypätí mesiac či dva, čo je naozaj veľmi vážna výzva.

 

To, čo hovoríte, neznie veľmi optimisticky.

 

Priveľký optimizmus by nám mohol ublížiť. Ako lekár nechcem zažiť situáciu, v ktorej by som sa rozhodoval, komu z pacientov môžem a komu nemôžem podať liečbu. Covid-19 u pacientov s ťažkým priebehom znamená smrť udusením. Tým nestraším, len hovorím, že je našou maximálnou povinnosťou pripraviť sa na najhoršie scenáre a podľa toho v zdravotníctve konať.“

https://www.postoj.sk/53212/kedy-uvolnit-ekonomiku-az-ked-sa-pripravime-na-naval-pacientov-s-covid-19

 

 

.

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

„. . . a ty zhmotnený sen mnohých gayov skončíš na úrade práce skôr, ako kohút zakikiríka v jedno ráno. „

14.04.2024

Už aj minister vnútra si všimol a vypočul zhodnotenie našich progresívnych novinárov od liberálov z Česka, o čom som písala predchádzajúci článok, že by si podľa nich mali radšej vybrať inú prácu, keď to robia len takto zaostalo primitívne: Nie, voľby nerozhodli ľudia, ktorí nenávidia demokraciu, odkazuje minister novinárom „Minister vnútra Matúš [...]

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,490
Celková čítanosť: 5537251x
Priemerná čítanosť článkov: 3716x

Autor blogu

Kategórie