Česko má 4190 případů onemocnění COVID-19, v pátek jich přibylo nejvíce za posledních 7 dní

  • Celkově se nákaza potvrdila u 4 190 lidí. Od čtvrtka přibylo 332 případů, což je nejvíce za posledních sedm dní. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
  • Počet lidí vyléčených z COVID-19 stoupl v Česku od pátečního večera o dva lidi na 74. Množství zemřelých nakažených koronavirem se zvýšilo o tři na 56.
  • Lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice podali ve čtvrtek poslední dávku léku Remdesivir. Pacient je při vědomí a je ve fázi rehabilitace, uvedl na tiskové konferenci vedoucí intenzivní péče Martin Balík.
  • Nákaza novým koronavirem se potvrdila u hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda (ČSSD). Oznámil to v pátek odpoledne na svém facebookovém profilu. Nemoc COVID-19 u něj potvrdil až opakovaný test.
  • Ve Všeobecné fakultní nemocnici je hospitalizováno 18 pacientů s onemocněním COVID-19, 16 z nich leží na jednotce intenzivní péče. V karanténě jsou také desítky zdravotníků. Podle ředitele nemocnice Davida Feltla jsou kapacity zařízení dostatečné a jsou postupně rozšiřovány.

Praha (Aktualizováno: 9:05 4. 4. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzorky připravené na testování v laboratoři na přítomnost koronaviru

Od čtvrtka přibylo v Česku 332 případů nakažení, což je nejvíce za poslední týden. (Ilustrační foto) | Foto: Axel Schmidt | Zdroj: Reuters

Koronavirus má ve světě přes 60 tisíc obětí. V Praze zemřel šestý klient domova pro seniory v Michli

Číst článek

Počet lidí vyléčených z nemoci COVID-19 vzrostl od pátečního večera v Česku o dva na 74. Počet zemřelých s nákazou koronavirem se zvýšil o tři na 56. Ministerstvo zdravotnictví k sobotnímu ránu evidovalo na svém webu 4194 potvrzených případů nákazy. V pátek jich přibylo 332, nejvíce za posledních sedm dní. Zároveň bylo v pátek provedeno 6889 testů, což je nejvyšší denní počet od začátku testování.

Nejvíce lidí s nákazou novým typem koronaviru i v přepočtu na 100 000 obyvatel má Praha. V hlavním městě je 1118 lidí s COVID-19, což znamená 82,15 nakažených osob na 100 000 obyvatel.

Ve Středočeském kraji testy odhalily 508 nakažených lidí a v Olomouckém kraji 380. V přepočtu na 100. obyvatel to pro střední Čechy znamená 37,33 osob a pro Hanou 60,07. V Karlovarském kraji, kde testy prokázaly 141 nakažených COVID-19, činí podíl na 100 000 obyvatel 47,75 procenta lidí.

V nemocnicích se s laboratorně prokázaným onemocněním COVID-19 podle posledních dostupných informací ministerstva zdravotnictví léčí 359 lidí. V těžkém stavu a vysoce intenzivní péči vyžaduje 77 z nich, tedy 21,45 procenta.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Všeobecná fakultní nemocnice

Lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice podali ve čtvrtek poslední dávku léku Remdesivir pacientovi s onemocněním COVID-19. Pacient je při vědomí a je ve fázi rehabilitace, uvedl na tiskové konferenci vedoucí intenzivní péče Martin Balík.

„Pacientů na jednotce intenzivní péči máme 16. Jeden z nich byl léčen Remdesivirem, podávání léku jsme ukončili ve čtvrtek. Pacient je nyní při vědomí a na plicní ventilaci. Je ve fázi rehabilitace a uzdravování,“ řekl vedoucí intenzivní péče Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martin Balík. Reakce na efektivitu látky ale zatím mírní. „Jde o experimentální lék, tudíž bych se k němu ještě tolik neupínal,“ doplnil.

Patřil k prvním nakaženým Čechům. ‚Šlo to ve vlnách, zabrat to dalo hlavně psychicky,‘ říká po uzdravení

Číst článek

Ve pražské fakultní nemocnici je v současné době hospitalizováno 31 pacientů s podezřením na nákazu koronavirem a 18 lidí s pozitivním testem na COVID-19. Několik pacientů stále zůstává na umělé podpoře dýchání. „Na plicní ventilaci je celkem šest pacientů. Jde o individualizovanou péči podle symptomů onemocnění,“ uvedl Balík. Dodal také, že pacientům podávají lék hydroxichlorofin a snaží se podpořit jejich imunitu.

Nákaza se v nemocnici týká i zdravotníků, kteří se museli uchýlit do izolace. „Zaměstnanců, kteří jsou nakažení nebo v karanténě, máme řádově v desítkách. Nařízení hygieniků proto dodržujeme. Personálně situaci zatím zvládáme,“ dodal Balík.

Nakažený je i plzeňský hejtman

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) má pozitivní test na koronavirus. Oznámil to v pátek odpoledne na svém facebookovém profilu. Nemoc COVID-19 u něj potvrdil až opakovaný test. První test podstoupil koncem minulého týdne a v pondělí oznámil, že byl negativní.

Protože na sobě ale pociťoval příznaky nemoci, nechal si udělat další test, který byl pozitivní. Už dříve oznámili pozitivní testy i dva členové krajské rady Radka Trylčová (ODS) a Zdeněk Honz (ČSSD).
„Po ukončení karantény a negativních výsledcích testování jsem na sobě pociťoval příznaky mírné svalové horečky a měl jsem teplotu 37 stupňů. Abych nic nezanedbal, nechal jsem si provést opakované testy, které prokázaly, že jsem COVID pozitivní. Dnes jsem nastoupil do druhé karantény,“ uvedl hejtman.

Potvrzení nemoci COVID-19 tento týden oznámil také senátor za Rokycansko a severní Plzeňsko Pavel Karpíšek (ODS). Všichni politici uvedli, že mají mírný průběh nemoci.

Bernard dnes uvedl, že se opět cítí naprosto zdravý. Jeho pobyt v karanténě neovlivní řízení krizového štábu. „Ve vedení krizového štábu pokračuji způsobem, který mám již ověřený, tedy prostřednictvím moderních komunikačních prostředků,“ řekl.

Zvyšování kapacity

Podle ředitele nemocnice Davida Feltla jsou nakažení pacienti hospitalizováni celkem na třech klinikách, prostor a další kapacity jsou však postupně navyšovány. „Pro pacienty s koronavirem uvolňujeme celkem čtyři oddělení. Jsme v situaci, že jsme schopni zvládnout narůstající kapacitu i přes Velikonoce,“ uvedl na pátečním tiskové konferenci.

Nemocnice má aktuálně také dostatek zdravotnického materiálu. „Ochrannými pomůckami jsme zásobeni slušně, občas máme malý výpadek testovacích zařízení. Máme ale zásoby materiálu alespoň na dalších 14 dní. S testováním nám pomáhá například Akademie věd nebo Lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Od pondělí tak budeme schopni testovat pacienty, které přijímáme na lůžko,“ doplnil Feltl.

jgr, sot, tzr, ada, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme