Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Navštivte s námi Národní zemědělské muzeum v Čáslavi

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Čáslav

Veřejné instituce jsou až do odvolání kvůli nařízení vlády veřejnosti uzavřené. Díky kamerám Novinek máte ale nyní možnost vyrazit na výlet do Čáslavi, kde se nachází Muzeum zemědělské techniky. Unikátní sbírka traktorů a historických oradel patří mezi nejvýznamnější a největší podobné sbírky v Evropě.

Záznam: Zemědělské muzeum ČáslavVideo: Novinky

 
Článek

Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi je pobočkou Národního zemědělského muzea v Praze se specializací na studium a prezentaci historické i současné techniky používané v zemědělství.

V rozsáhlých objektech bývalého vojenského autoparku se nachází depozitáře a expozice zaměřené především na mechanizaci rostlinné výroby, energetické zdroje v zemědělství a dopravu.

Oračka Libuše oslavila 115. narozeniny

„Parní oračka Libuše anglické firmy Fowler, jeden z nejvzácnějších sbírkových předmětů Národního zemědělského muzea, se v letošním roce dožívá významného výročí – 115 let od výroby,“ řekl Novinkám Vladimír Michálek, ředitel Muzea zemědělské techniky Čáslav.

Lokomobila Libuše tvoří pár s Přemyslem, je tak součástí jediné dochované parní orební soupravy u nás.

Lokomobila Libuše byla v roce 1905 kompletována ve výrobním závodě v anglickém Leedsu a následně dodána do velkostatku Thurn-Taxis v Dobrovicích. Odtud přešla do vlastnictví rodiny Kučerů, která provozovala živnost „parní orba“. Během své existence firma vlastnila minimálně tři kompletní garnitury parních pluhů, avšak v roce 1949 byly dvě soupravy zkonfiskovány.

Libuše pak sloužila na Státním statku Bezno, později Mladá Boleslav, a to až do roku 1972. Poté byla na přání zemřelého strojníka Kučery předána do Národního zemědělského muzea a umístěna v parku zámku Kačina.

V roce 1991 byla převezena do krytých prostor Národního zemědělského muzea ve Zdechovicích a v roce 2002 došlo k jejímu poslednímu stěhování. Spolu s parní oračkou Přemysl byla umístěna do tehdy nově budované pobočky v Čáslavi, kde je vystavena doposud.

Vzácné traktory

Historických traktorů je zde na 170, vystavených je jich 80. Jsou mezi nimi exponáty, které se nikde jinde nevidí, hlavně staré české stroje, které se nedochovaly nebo se dochovaly jenom v několika málo muzejních kouscích, například prototypy traktorů ŠKODA HT 18 a ŠKODA HT 25, které se nedochovaly jinde než v muzeu.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Zoo Jihlava a Národního technického muzea. V pondělí, tedy 6. dubna, navštívíme Planetárium Praha. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Zajímavostí jsou také traktory na dřevoplyn, které jezdily ve válečném období, kdy byl nedostatek pohonných hmot, nebo traktor, který se startoval pomocí volantu.

Kromě traktorů je k vidění i prototyp kombajnu, který se nakonec u nás nikdy nevyráběl, jedním z největších lákadel je i souprava parní lanové orby.

Stroje jsou umístěny v moderní expozici i v částečně zpřístupněných depozitářích. K vidění jsou tu například modely značek Zetor, Svoboda, Wichterle a Kovářík, John Deer i vzácné prototypy, k jejichž sériové výrobě nikdy nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám