Po Tomu Hanksovi (63) a jeho manželce Ritě (63) byla Janet jednou z prvních prominentních osob, u kterých se virové onemocnění COVID-19 potvrdilo. Reverendka episkopálního kostela v Beverly Hills po více než dvou týdnech přišla s radostným sdělením - je vyléčena. Svým příběhem o nemoci a jejím průběhu zároveň varovala, že to není lehce zmutovaná chřipka a opravdu jde o život.

„Bylo mi opravdu, opravdu hrozně,“ řekla v rozhovoru pro New York Magazine. Do toho nejhoršího spadla už první dny hospitalizace. „Bylo mi jasné, že jde do tuhého. Měla jsem zápal plic, a ještě k tomu vodu na plicích. Pamatuju si, jak jsem si říkala buď v klidu a jdi spát. Promlouvala jsem k Ježíši. Plánovala si vlastní pohřeb.“

Po několika dnech se příznaky lehce zmírnily, Janetin stav však stále kolísal. Naštěstí měla u sebe – i když jen online – své nejbližší. „S dětma jsme dělaly videohovory. Teď mi prozradily, že jsem předtím vypadala a zněla přesně jako Darth Vader. Lapala jsem po dechu.“

A přestože si myslela, že smrt klepe na dveře, nebála se jí. „Neměla jsem strach, čímž neříkám, že jsem to nebrala vážně,“ vysvětlila Janet a dodala, že celou dobu myslela na svou matku, která zemřela na rakovinu. Doufala, že smrt bude rychlá a bezbolestná.

Na jednotce intenzivní péče strávila dva dny. Zatímco v noci, kdy ji převezli, předvídala svou smrt, druhé ráno se probudila lehčí, jako kdyby vylezla z těžkého mraku mlhy. „Mohla jsem normálně dýchat, horečka zmizela, hlava už netřeštěla. Nedokážu ten virus vysvětlit, nemohu ho srovnat s žádnou jinou nemocí, kterou jsem prodělala,“ přiznala.

Fotogalerie
11 fotografií