Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vláda odkladem splátek nájmu přenáší problémy na pronajímatele, tvrdí majitelé nemovitostí

Ekonomika

  14:26
Praha - Vláda odkladem splátek nájmu pro firmy přenáší problémy na pronajímatele. Sama si přitom může půjčovat za nízký úrok a takřka nekonečně. Uvedli to zástupci majitelů pražských nemovitostí. Podle nich je možné se s pronajímateli domluvit i bez vládních zásahů.
Novostavba-ilustrační foto

Novostavba-ilustrační foto foto: Archiv LN

Jak dále uvedli, někteří nájemci mají finanční rezervy a budou řádně platit podle platné smlouvy.

PEČINKOVÁ: Zrušení daně spásou pro bydlení?

Vláda ve středu rozhodla, že firmy, které jsou v nájmu a kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru musely zavřít své provozy, budou moci požádat o odklad nájmu do 30. června. Využít ho budou moci od 12. března. Na uhrazení splátek budou mít dva roky, do 31. března 2022. Pokud bude třeba, termíny budou prodlouženy o další tři měsíce. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se opatření týká především maloobchodních provozů a služeb.

„Vláda chce pochopitelně pomoci těm firmám, které budou mít problém s placením. Ale místo aby jim pomohla ona, která si může půjčit za mizivý úrok takřka nekonečně, tak si pomoc a pochvalu za ni bere od jiných firem. Ty však samy mají problémy a nyní budou mít ještě nesrovnatelně větší, jim nyní na pokrytí chybějících nájmů těžko někdo něco půjčí a budou tak nést náklady za vládu,“ uvedl partner investiční skupiny Natland Karel Týc.

Podle generálního ředitele společnosti Residomo Jana Rafaje by vláda měla systémově řešit dotace na krytí výpadku najmu nájemcům. „Rozumíme potížím našich nájemců a sami jim vycházíme vstříc formou odkladu a slev. O to víc nám vadí rozhodnutí vlády, která svými opatřeními jen zvyšuje problémy s jejich disponibilní hotovostí,“ uvedl.

Zdeněk Hausvater, zástupce fondu AEW, který vlastní palác Myslbek v centru Prahy, uvedl, že odklad splátky nájmu na dva roky se v podstatě rovná odpuštění nájmu. Řada nájemců do té doby půjde do úpadku a dlužné nájemné i DPH již nezaplatí. „Většina našich nájemců nás informovala, že si pro podobné situace vytvářejí rezervy spojené s rizikem podnikání a budou řádně platit podle platné smlouvy,“ podotkl Hausvater.

Advokát Pavel Strnad z firmy AK Polverini Strnad záměr vlády nepovažuje za šťastný. „Vlastníci nemovitostí mohou být sami zavázáni například ke splácení úvěrů bankám. Pokud tak nebude situace komplexně řešena například také již navrhovaným pozastavením splácení úvěrů, tato iniciativa vlády spíše rozpoutá dále neřízenou řetězovou reakci,“ uvedl. Podle něj by smluvní strany měly samy dospět k dohodě přijatelné pro obě z nich.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!