Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

K léčbě Covid-19 by čeští lékaři mohli využít krevní plazmu uzdravených. Metodu neschvaloval SÚKL

Krevní plazma - ilustrační foto. foto: ČTK

Aktualizováno
Praha - Lékaři v Česku by mohli k léčbě nemoci COVID-19 brzy začít používat krevní plazmu od uzdravených. Nyní se pracuje na přípravě přesného postupu.
  14:49aktualizováno  16:20

Na tiskové konferenci pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) to v pátek řekl vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Balík. Metodu už začali využívat například lékaři v Itálii. 

Pacient s remdesivirem se uzdravuje. Podle lékaře ale nelze říci, jestli lék zásadně pomohl

„Možnost to je. Je to čerstvě schváleno SÚKLem. Budeme na toto téma připravovat protokol (o postupu léčby),“ uvedl Balík. Podotkl, že o léčení plazmou lékaři VFN debatovali ve čtvrtek s kolegy z pražské Ústřední vojenské nemocnice. „Během týdne budeme mít na stole něco, podle čeho budeme postupovat,“ řekl lékař.

Informaci o schválení ale odpoledne poupravil sám Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Konvalescentní plazma je transfuzním přípravkem. Transfuzní přípravky dle zákona o léčivech nepodléhají registraci SÚKL. Seznam transfuzních přípravků je uveden ve vyhlášce č. 143/2008 Sb., o krvi (příloha 4). Pokud má být použit transfuzní přípravek neuvedený v této vyhlášce, zařízení transfuzní služby tuto skutečnost oznámí SÚKL. SÚKL v tomto případě transfuzní přípravek neschvaluje, je pouze příjemcem takového oznámení,“ uvedla Barbora Peterová, vedoucí Tiskového a informačního oddělení SÚKL.

„Výroba konvalescentní plazmy bude probíhat dle požadavků zákona o léčivech a vyhlášky o krvi. Vzhledem k tomu, že se v tomto případě jedná o nový transfuzní přípravek, považuje SÚKL za vhodné, aby vznikl společný metodický pokyn pro zařízení transfuzní služby. Další variantou je doplnění takového přípravku do vyhlášky o krvi. Ani jedna z těchto variant není v kompetenci SÚKL, jakkoliv jsme zapojeni do probíhající odborné diskuze o tomto transfuzním přípravku,“ prohlásila Peterová.

Vedle stanovení přesného postupu bude nutné také určit, čí plazma by se měla k léčbě využít. „Bude samozřejmě velice důležité, jak odchytit tu správnou kohortu lidí, kteří mají protilátky a budou ochotni je poskytnout,“ dodal Balík.

Agentura APA ve čtvrtek informovala o tom, že v severoitalské Pavii nemocnice léčí pacienty krví vyléčených. Ti si totiž při uzdravování vytvořili v těle protilátky. Oficiální výsledky odborníci zatím nezveřejnili, podle některých jsou příznivé. Metodu vyzkoušeli lékaři v Číně. Skupina čínských zdravotníků z města Wu-chan, odkud se nákaza do světa rozšířila, postup při návštěvě italské nemocnice chválila. Uváděla, že se s dobrými výsledky otestoval na tisících nemocných, psala APA. Krevní plazmu uzdravených chtějí zkoušet také americké nemocnice. Shromažďují ji i vědci v Izraeli.

Balíkův tým ve VFN u jednoho z pacientů použil experimentálně lék remdesivir, který vznikl proti ebole. Brání množení viru v těle. V americké firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Společnost přestala povolení k pokusné léčbě udělovat, medikament se dá získat jen pro těhotné ženy a děti. V Evropě ho poskytuje sklad ve švýcarské Basileji.

VFN dává pacientům také léky s hydrochlorochinem, který účinkuje proti malárii. I tato látka brání šíření viru v těle. Lékaři také podporují imunitu pacientů a zkoušejí i některá antibiotika. Na vývoji očkování a medikamentů, které by byly přímo proti novému koronaviru, vědci ve světě pracují.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...