Hlavní obsah

Nejvěrohodnější virtuální realitu na světě vytvářejí v Česku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika má jeden unikát. Vyrábí se zde brýle, které jsou schopné vytvořit nejvěrohodnější zážitek z virtuální reality. Nápad nadšenců ze společnosti VRgineers, která působí v Praze a Brně, zaujal i ve světě. Jak vlastně takové brýle fungují?

Unikátní virtuální brýle od čeké společnosti VRgineersVideo: Novinky

 
Článek

Nejrůznějších headsetů pro virtuální realitu je na trhu celá řada. Ty nejlevnější se dají pořídit už za pár tisíc korun, pokročilejší modely s cenovkou okolo 20 či 30 tisíc korun pak mají šanci zaujmout i náročnější uživatele.

Cena 8000 eur, tedy přibližně 200 000 Kč, však dává tušit, že společnost VRgineers míří na úplně jiný segment trhu, než jsou běžní zákazníci v domácnostech. Unikátní brýle, které slibují nejvěrohodnější zážitek, totiž cílí především na náročné uživatele.

Brýle pro virtuální realitu z Brna zaujaly i americké letectvo

Hardware

Řeč je například o pilotech stíhaček či závodnících, kteří si mohou formuli osahat ve virtuálním prostředí za sucha, mokra i tmy. A právě v těchto oborech jsou evidentně brýle s českým rodokmenem nenahraditelné, neboť náklady na jejich pořízení jsou výrazně nižší, než kolik by stál trénink ve skutečné stíhačce či formuli.

To je koneckonců jeden z důvodů, proč tento špičkový headset pro virtuální realitu zvolilo například i americké letectvo pro výcvik svých pilotů. „Virtuální realita je extrémně vhodná pro simulace a trénink. Při vynaložení podstatně nižších finančních prostředků – ve srovnání s náklady na trénink – jsme schopni simulovat mnohem víc věcí, než jsme byli kdy schopni,“ prohlásil spoluzakladatel VRgineers Marek Polčák.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Špičkové virtuální brýle s českým rodokmenem

V čem se jeho brýle liší od levných modelů, které jsou běžně dostupné v obchodech? „Jsou charakteristické tím, že se snaží dosáhnout co největší imerze, to znamená uvěřitelnosti. Je to o tom, co nejlépe simulovat to reálné prostředí,“ zdůraznil Polčák.

To je daleko složitější, než by se mohlo na první pohled zdát. „Musí dodat čitelnost obrazu, přesné barvy, přesné velikosti a dimenze, tak jako kdybyste skutečně byli v té realitě,“ konstatoval spoluzakladatel VRgineers.

„My na těch brýlích máme senzory, kterými můžete trackovat ty ruce. Právě díky tomu může to prostředí, ve kterém se nacházíte, reagovat na vaše podněty,“ doplnil Polčák s tím, že tímto způsobem je například možné snadno ovládat volant či řadicí páku v automobilu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Virtuální brýle

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám